Sfatulparintilor.ro

4 semne că ar putea fi timpul să cauți un terapeut de cuplu

terapeut de cuplu

Există o concepție greșită comună că terapia de cuplu este doar pentru cuplurile cu probleme majore de rezolvat. Unii pot crede, de asemenea, că nu sunt pregătiți – că terapia de cuplu este doar pentru acei parteneri care sunt împreună de mult timp. „Nu suntem încă acolo”, este ceea ce spun oameni când încep să observe semne de terapie de cuplu că ar putea fi timpul să programeze o întâlnire. În realitate, atunci când doi oameni intră într-o relație, chiar și în primele zile, este absolut normal să apară un conflict. Face parte din a fi uman!

Succesul frumos și suculent într-o relație se construiește prin învățarea cum să treacă peste acel conflict și să ajungă de partea cealaltă simțindu-se auzit, respectat și mai puternic. A depăși argumentele repetate, a învăța cum să comunici eficient în cuplu și a construi încrederea sunt instrumente care pun o bază frumoasă pentru orice relație. Si ghici ce? Acest lucru este valabil în orice moment al jocului.

Contrar credinței populare, lucrurile nu trebuie să fie „rele” înainte de a căuta terapie. De fapt, este mai util să iei în considerare terapia de cuplu înainte ca atât de mult resentimente și furie să se dezvolte încât durează mai mult pentru a da drumul și a merge mai departe. Gândeste-te la asta ca la căutarea unui spațiu sigur pentru a rezolva provocările și pentru a-ti consolida relația atunci când problemele sunt identificate, mai degrabă decât să stai cu furie sau tristețe la infinit.

4 motive pentru care cuplurile se cearta

1. Te găsești în același tipar de conflict

Când relația ta se transformă în aceleași argumente și tipare, este un semn că ceea ce faci nu funcționează. Acesta este un moment minunat pentru a aduce un expert. A auzi soluții noi și a avea alt creier să lucreze la o problemă repetitivă iti permite tie și partenerului tau să o vedeți dintr-o perspectivă diferită.

Adesea, argumentele repetitive sunt cele mai aprinse, deoarece au avut ceva timp serios de construit. Acest lucru poate face foarte greu să vedem în afara propriului nostru câmp vizual. Mai mult, dacă un terapeut să te ajute pe tine și pe partenerul tău să identifice rădăcina problemei, mai degrabă decât să găsești o soluție temporară, te va ajuta să rezolvi problema, mai degrabă decât să-i pui o bandă. Fie că este vorba de un tipar de neînțelegeri sau de un eveniment unic care v-a perturbat relația, un terapeut de cuplu vă poate ajuta pe ambele să găsiți un teren comun și să lucrați spre o soluție.

2. Nevoile unuia sau ambilor parteneri nu sunt satisfăcute sau ascultate

Simplu— multe tipuri de nevoi nesatisfăcute, ignorate de-a lungul timpului, stimulează resentimentele într-o relație. Unele dintre cele mai dăunătoare probleme din relații provin din nevoi care merită atenție și timpul pur și simplu ignorat. Toți oamenii doresc și au nevoie de recunoaștere. Acest lucru este valabil mai ales dacă ceva nu funcționează într-o relație.

Uneori, nevoile sunt ignorate pentru că persoanei cu nevoi specifice îi este frică de conflict sau ezită să vorbească. Alteori, partenerul nu va răspunde nevoii sau nu o consideră „importantă”. A avea un partener care îți va asculta nevoile și care le consideră importante este esențial pentru a te simți iubit și acceptat.

Nu este atât de diferit de parenting în anumite privințe. Oamenii – mici și mari – au nevoie să se simtă în siguranță pentru a înflori. Dacă nevoile nu sunt auzite, poate fi util ca un terapeut să te ajute să iti comunici preocupările. Poate fi greu să cerem ceea ce avem nevoie sau chiar să punem cuvinte la aceste nevoi. Nu ezita să cauti ajutor în timp ce iti găsesti vocea în relația ta.

3. Relația ta se simte mai mult negativă decât pozitivă

Toate relațiile au aspecte pozitive și negative. Nu pot sublinia suficient cât de normal este conflictul și cum trebuie să ne simțim confortabil cu unele certuri sau ceartă. Uneori, trebuie să eliminăm lucrurile și să simțim o mulțime de sentimente mari înainte de a găsi soluția cu partenerii noștri.

Acestea fiind spuse, fii atent dacă simți mai mult conflict decât pace, interacțiunile cu partenerul tau sunt în mare parte negative sau nu ai nimic de așteptat împreună. Acum este momentul să începi să spargi aceste tipare și să rezolvi unele dintre problemele care te fac să simți atât de mult negativitate. Te ții de ceva ce ai îngropat sau nu ai reușit să abordezi în trecut? Nevoile tale nu sunt satisfăcute? Consultarea unui terapeut de cuplu te poate ajuta să analizezi ceea ce se întâmplă și să mergi către mai multă ușurință, fericire și ușurință în relația ta.

4. Te gândești la infidelitate sau experimentezi o pierdere a intimității

Infidelitatea poate fi una dintre cele mai devastatoare provocări cu care se poate confrunta o relație. Cu toate acestea, poate fi, de asemenea, un punct pivot în avansarea și rezolvarea unora dintre problemele care duc în primul rând la infidelitate. Infidelitatea nu trebuie întotdeauna să pună capăt unei relații. Multe parteneriate pot trece dincolo de infidelitate și pot deveni mai puternice în cele din urmă.

Dacă tu și partenerul tău va luptati să treceti peste o aventură, terapia de cuplu te poate ajuta să treci peste emoții și să-ți reconstruiești relația. Un terapeut poate oferi ambilor parteneri un spațiu sigur pentru a-și exprima sentimentele, a-și rezolva furia și rănirea și pentru a se îndrepta către iertare și vindecare.

În plus, doar să recunoști că ai avut gândul sau că ai căutat ceva mai mult – în ciuda faptului că nu ai acționat în consecință – este un indiciu important că ceva trebuie să se schimbe. Infidelitatea provine adesea dintr-o pierdere a intimității care este lăsată neabordată. Intimitatea este un aspect crucial al oricărei relații, iar o pierdere a intimității poate fi un semn că ceva mai profund nu merge bine.

Dacă tu și partenerul tău ati pierdut scânteia și te lupți să te conectezi emoțional sau fizic, terapia de cuplu te poate ajuta să revii pe drumul cel bun înainte ca potențiala infidelitate să se strecoare. Un terapeut te poate ajuta să explorezi motivele pierderii intimității și să lucreze cu tine pentru a reaprinde pasiunea în relația ta.

7 mituri despre terapia de cuplu

Cum să ceri partenerului să meargă la terapie cu tine

Dacă te confrunți cu oricare dintre situațiile de mai sus, sper că te simți încurajat să explorezi crearea unei relații cu un terapeut de cuplu. Dar dacă ești deja convins și partenerul tău nu este încă decis să mergeti înainte poate fi dificil. A convinge un partener care nu dorește să ți se alăture nu este întotdeauna atât de ușor pe cât pare. Discordanta partenerului in dorinta lor de a participa la terapie este extrem de comuna.

Mai jos sunt câteva strategii care pot ajuta la integrarea unui partener care nu dorește:

-Introdu ideea ca o modalitate de a fi sincer cu privire la nevoile tale

Spune-i partenerului tău că ai câteva lucruri la care vrei să lucrezi, astfel încât să te poți simți mai puternic și mai bine și să ai o relație de durată. Dar așa cum faci lucrurile în prezent, nevoile tale nu sunt satisfăcute.

-Nu juca jocul cu vina

Nu te simți niciodată bine să auzi „trebuie să mergem la terapie din cauza ta”. Mai ales că realitatea este că aproape întotdeauna e nevoie de doi pentru un tango. Chiar dacă ești *absolut pozitiv*, nu ești tu, vei fi surprins să înveți în terapie că probabil că poți face multe lucruri mai bune! Fă oferta că ai și tu ceva la care să lucrezi. Explica că tu crezi că ar fi util pentru amândoi să împărtășiți lucruri cu o terță parte.

-Aveți o conversație despre stigmatizare

Dacă partenerul tău are anumite convingeri despre ce înseamnă să fii în terapie, le poți recunoaște. Dar este important să-ți exprimi propriile nevoi și convingeri, recunoscând că acestea pot diferi, dar merită totuși respect. Este corect să-i ceri partenerului tău să fie pur și simplu dispus și deschis să încerce.

-Alegeți împreună consilierul

Acest lucru stimulează investițiile și sentimentul că vă mutați împreună în domeniul terapiei. Nu este o persoană care face treaba, în timp ce cealaltă merge cu reticență pentru călătorie. Asigura-te că partenerul tau are spațiu și spațiu pentru a exprima ceea ce este important pentru el în sesiune și ia parte la proces.

AMINTESTE-TI: nu puteți forța pe cineva să meargă la terapie

Asigura-te că ei știu că le soliciți să urce la bord și că nu intenționezi să-i forțezi. Totuși, ajută-i să înțeleagă cât de important este pentru tine și succesul relației tale ca ei să ți se alăture. Cererea să se alăture, în loc să-și forțeze mâna, va duce din nou la investiții reciproce și la rezultate mai bune.

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version