Multe dintre persoanele care au fost inselate de catre jumatatea lor au experimentat sentimentul de a fi respinsi. Din aceasta cauza, dupa adulter, ei ajung sa creada ca nu valoreaza nimic, ca nu pot fi niciodata importanti. Infidelitatea le genereaza sentimente de nesiguranta si inadaptare si de aceea uita sa se bucure de viata. Insa orice lucru care ti se intampla in viata (bun sau rau) poate fi folosit pentru a te dezvolta ca persoana.
Iata 11 lucruri pe care le poti invata cand esti inselat.
N-o lua personal nici macar atunci cand esti inselat
Oamenii calca stramb din nenumarate motive si nu are nimic de-a face cu tine sau cu calitatile care crezi tu ca iti lipsesc. Adulterinii si mincinosii, in general, au propriii lor demoni interiori si pana nu constientizeaza nu e nimic de facut. Cu alte cuvinte, nu tu esti de vina, ci ei/ele.
Suferinta atrage suferinta (iar dragostea atrage dragoste)
Cum ar putea cineva sa te trateze cu respectul si onestitatea pe care le meriti cand el/ea nu se poate privi in ochi cand se afla in fata oglinzii? Infidelitatea poate fi o binecuvantare intrucat iti semnalizeaza faptul ca ai nevoie sa fii in relatia de cuplu pe care o meriti si nu intr-una un care iti scoate la iveala nesiguranta.
Respectul de sine nu ti-l poate lua nimeni
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le ai in viata este intelegerea propriei valori. Valoarea individuala este sprijinul tau in momentele critice (sau de succes) ale vietii. Nu uita sa te respecti in primul rand pe tine. Respectul de sine este tot ceea ai pe aceasta lume insa este un cadou imens.
Onestitatea este cea mai buna politica
In adevar sta puterea de a accede la fericire in forta.
Citeste si: Viata dupa adulter: 8 sfaturi sa iti repari casnicia
Protectia ar trebui sa fie prioritatea numarul 1
Cum te-ai simti daca ai afla ca jumatatea ta a facut sex neprotejat cu altcineva. Daca esti norocos/oasa acest lucru s-ar putea sa aiba nicio influenta negativa asupra sanatatii tale, insa sigur te va afecta din punct de vedere psihic. La inceput, ai putea fi atat de daramat/a din punct de vedere moral incat vei evita din toate puterile sa mergi la medic pentru a te testa importiva bolilor cu transmitere sexuala. Insa nu proceda niciodata asa. In cazul in care s-a intamplat necazul, cu cat vei descoperi mai repede problema cu atat o vei rezolva mai rapid.
Nimic nu merita evitat
Atunci cand nu te simti in regula, nu-ti fie teama sa descoperi cauza disconfortului. Nu lasa emotiile si sentimentele negative sa te aduca intr-o stare de negare a realitatii si sa ajungi sa te minti singur/a in legatura cu ele. Acorda-ti timp si puneti cateva intrebari in legatura cu ce vrei si cum te simti dupa ce ai aflat ca esti inselat/a.
Iarta
Chiar si atunci cand crezi ca persoana care te-a ranit nu o „merita”. Resentimentele nu-i fac ei/lui niciun rau, insa tie da.
Accepta intotdeauna scuzele
Dupa ce ai trecut printr-o asemenea experienta poate ajungi sa crezi ca tu esti vinovat/a pentru tot ce ti s-a intamplat si nu consideri ca cineva ar trebui sa-ti ceara scuze din cauza sentimentelor tale, uneori subconstiente, ca nu valorezi nimic. In momentul in care intelegi ca meriti sa ti se ceara iertare atunci esti pe drumul cel bun pentru a incheia acest capitol din viata ta.
O usa se inchide pentru ca alta sa se deschida
Spre exemplu ai putea scrie ceva legat de experienta prin care ai trecut si cum ai reusit sa o depasesti pentru ca si alti oameni, aflati intr-o situatie asemanatoare, sa gaseasca in tine o sursa de inspiratie pentru a merge mai departe.
Cea mai importanta relatie nu este cea la care te gandesti
Nimeni nu te poate completa. Singura modalitate de a te simti intreg/eaga este sa te onorezi tu insuti/ati. Bineinteles ca poti gasi o anumita implinire intr-o relatie romantica. Insa acest lucru se intampla atunci cand doua persoane se onoreaza si se iubesc pe ei insisi; reuniunea lor este construita pe o fundatie puternica si nu pe codependenta.
Durerea te poate face, in final, fericit/a
Puterea poate veni, uneori, din durere. Ce s-ar intampla daca ai permite fiecarei experiente negative sa-si stinga lumina din propria viata? In loc sa intri intr-o stare defensiva, poti aprecia lupta pe care o duci si care in final te poate ghida pentru a-ti descoperi sinele mai inalt.
Te mai poate interesa si: Adulter pe net: 7 semne ca te insala online
7 cai sa te refaci dupa ce te-a inselat
Recuperarea dupa ce ai fost inselat/a este grea, insa posibila. Principalul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa dai dovada de suficienta rabdare pentru a gestiona supararea si enervarea pe care le simti dupa ce ai aflat ca partenerul/a a avut o aventura. Inselarea increderii pare a fi cel mai grav lucru de pe pamant. Acesta este si motivul care a dus la divorturi si ruperea de prietenii. De altfel, acest proces iti poate afecta stima de sime si te face sa te confrunti cu depresia, mai ales daca lucrurile se intampla rapid.
Poate ca vei descoperi in timp ca esti inselat/a. In primul rand, incepi sa observi o serie de minciuni si apoi iti banuiesti jumatatea de tradare pentru ca respectul si increderea au fost deja afectate. Poate parea imposibil sa ierti persoana care ti-a distrus dragostea si, lumea ta, in general. Totusi experienta negativa te poate ajuta sa cresti din punct de vedere emotional si sa scapi de persoanele in care nu poti avea incredere.
Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa treci peste aceasta perioada mai putin placuta din viata ta.
1. Vorbeste despre durerea ta
Unul dintre cei mai importanti pasi in gestionarea sentimentului de tradare a increderii este sa-i spui celui/lei care te-a ranit despre durerea pe care o simti. Explica-i cat de mult te-a ranit comportamentul sau si spune-i cat de greu iti este in acest moment. Totusi, incearca sa eviti scandalul pentru ca, din punct de vedere emotional, ti-ar putea inrautati situatia. Dezvaluie-i faptul ca nu mai poti avea incredere in el/ea. Ar trebui sa fie atenti cu ceea ce fac de acum inainte si sa-si asume responsabilitatea pentru crearea acestei situatii dificile.
2. Accepta-ti emotiile
Din nefericire aventurile partenerului/rei te pot face sa treci printr-o serie larga de emotii negative. Este vorba de confuzie, enervare, tristete, suparare si multe altele. Nu ar trebui sa respingi aceste emotii. Este de dorit sa accepti lucrurile care iti produc suferinta indiferent de cat de greu iti este. Nu nega supararea pentru ca este normal sa-ti infrunti emotiile negative. Daca stii ce simti poti privi problema si din alte unghiuri si asta te va ajutra sa treci peste.
3. Ia-o usor
Nu plange si nu evita compania altora. Este bine sa ai ceva timp in care sa iti lingi ranile inainte de a merge mai departe. Iti vei limpezi mintea si te va ajuta sa scapi de emotiile negative. Este mai usor sa iei decizii bune atunci cand esti calm/a. In plus, e nevoie de timp pentru a intelege ce ti se intampla si sa realizezi ce vei face in continuare.
4. Creste-ti increderea de sine
Increderea in fortele proprii te va ajuta sa nu cazi in depresie. Construeste-ti o incredere buna de sine reamintindu-to ca esti o persoana extraordinara. Concentreaza-te pe calitati si pe rezultatele obtinute si nu lasa ceva precum inselatul sa-ti dea peste cap viata. Persoanele increzatoare rezista mai usor la problemele cu care se confrunta intrucat au incredere in abilitatile lor. De aceea au mai multe sanse sa depaseasca dificultatile de vreme ce nu depind de altii. In plus, increderea de sine te ajuta sa scapi de gandurile negative.
5. Fa ceea ce-ti place
Ar trebui sa incerci sa inlocuiesti supararea cu emotii pozitive. Creeaza o atmosfera pozitiva pentru a scapa de gandurile neplacute. Uita-te la comedii sau mergi intr-o excursie alaturi de cel/a mai bun/a prieten/a. Aceste lucruri te vor inspira sa faci chestii care iti vor umple viata cu noi aventuri si fericire. Este mai bine sa vezi viata intr-o lumina pozitiva. Persoanele care fac lucruri care le plac pot sa-si mute cu usurinta atentia la momentele pozitive.
6. Controleaza-ti furia
Furia iti poate distruge atat corpul cat si echilibrul mental. De asemenea, iti poate fura fericirea si, totodata, dezvolta gandirea negativa. Gautama Budha a spus odata: “Pastrarea furiei este ca si cum ai lua in mana un carbune incins cu intentia de a-l arunca in cineva; tu esti cel care se arde”. Ar trebui sa incerci sa controlezi furia si sa elimini dorinta de razbunare. Controlul furiei te va ajuta sa eviti sa faci lucruri pe care mai tarziu le vei regret. Furia este o arma periculoasa care iti poate distruge inima.
7. Practica iertarea
Iertarea este o parte importanta a cresterii emotionale. Acest pas dificil te va ajuta sa treci mai departe si sa scapi de ura si de furie. Ia aminte la spusele lui Mahatma Gandhi: „Cel slab nu poate niciodata ierta. Iertarea este atributul celor puternici”. Este adevarat ca este poate fi dificil sa ierti atunci cand iti simti inima ranita, insa ar trebui sa incerci pentru ca viata ta sa se schimbe in bine. Nu lasa trecuta sa-ti otraveasca prezentul.
Sursa: mindbodygreen.com