Sfatulparintilor.ro

10 exemple de manipulare în relații 

exemple de manipulare în relații 

Relația ta ar trebui să fie refugiul tău sigur, un spațiu în care te vei simți în siguranță  și fericit. Dar când ești cu o persoană manipulatoare, acesta este un vis îndepărtat și imposibil. Acest articol este despre modul în care funcționează manipulatorii și exemple de manipulare în relații.

Problema este că de cele mai multe ori este greu să înțelegi că ești manipulat pentru că acesta este cineva pe care iubești și în care ai încredere. Chiar și să te gândești că ar folosi declarații manipulatoare asupra ta este de neînțeles. Dar, din păcate, dacă esti într-adevăr într-o relație toxică, trebuie să cunosti și să înțelegi ce spun manipulatorii și cum funcționează limbajul acestora.

Acest lucru nu înseamnă că ești prost sau o persoană rea pentru că te îndoiești de persoana pe care o iubești, înseamnă pur și simplu că te tratezi cu dragoste și respect. Și oricât de mult ai putea iubi pe cineva, acest lucru este la fel de important.

Unele fraze manipulatoare sunt foarte directe și acestea sunt cele care sunt foarte evidente și ușor de înțeles. Pe de altă parte, există câteva expresii pe care le folosesc manipulatorii care sunt foarte, foarte subtile și ar putea să nu pară nici măcar manipulare, dar sunt la fel de problematice ca și prima, dacă nu mai mult.

Deci, cum să identifici manipularea în relații? Să aflăm câteva exemple de declarații manipulative.

1. „Întotdeauna reacționezi exagerat la orice!”

Niciodată în istorie această expresie nu a reușit să oprească un conflict și să calmeze lucrurile, mai degrabă le-a înrăutățit. Aceasta ar putea părea o declarație cu adevărat inofensivă de făcut în prisma momentului, dar este de fapt una dintre cele mai manipulatoare propoziții existente.

Când partenerul tău știe toate punctele tale slabe și declanșatorii emoționali, el folosește această afirmație manipulativă pentru a te declanșa și mai mult, astfel încât să ajungă să aibă puterea în timpul discuției. Și firește, când auzi această replică, ai tendința de a fi și mai supărat și te simți mai revoltat și umilit.

2. „De ce inventezi lucrurile? Asta nu s-a întâmplat niciodată!”

Acesta este unul dintre cele mai manipulatoare lucruri de spus într-o relație și, probabil, unul dintre cele mai rele. Când partenerul tău îți pune la îndoială realitatea și pretinde că inventezi lucrurile sau nu „ți amintești ce s-a întâmplat de fapt”, te fac să-ți pui la îndoială sănătatea mentală, ceea ce este cunoscut și sub numele de „a pune paie pe foc”.

A face pe cineva să se îndoiască de sine în timp ce suferă este unul dintre cele mai rele lucruri pe care le poți face cuiva. Așa că, atunci când partenerul tău intrigant se comportă ca și cum ar fi nevinovat și e ceva în neregulă cu memoria ta, știi că te manipulează.

Te mai poate interesa: Manipularea emotionala in relatii. Cum sa scapi de ea!

3. Tratamentul tacerii.

Tratamentul tăcut este o scuză foarte bună pentru manipulatori pentru a te chinui și a te abuza. S-ar putea să-ți spună că nu vor să vorbească cu tine pentru o vreme pentru că vor să „contempleze” și „au nevoie de puțin spațiu”, dar tot ce fac este să te pedepsească.

Acesta este unul dintre cele mai mari semne de manipulare în relații. Manipulatorul știe că tăcerea și distanța te vor înnebuni și, deși nu ești de vină, vei fi cel care le va cere scuze și va ceda.

Tot ce vrei este ca ei să-ți vorbească și, pentru a face asta, ești dispus să-i supracompensezi emoțional. Și când vor apărea în sfârșit, vei fi recunoscător pentru iertarea lor și te vei hotărî să nu spui sau să faci niciodată nimic care i-a făcut să se indeparteze de tine.

4. „Trebuie să fii mereu atât de dramatic?”

Un alt exemplu clasic de manipulare verbală și unul care te poate face cu adevărat să te întrebi pe tine însuți și sentimentele tale. Când partenerul tău face ceva care te supără sau te rănește cu adevărat și îi exprimi asta, ei întorc rapid jocul și te acuză că tu ești o regină a dramei.

Un manipulator urăște când îi vezi strategia și îi pui la îndoială comportamentul, și de aceea recurge la această tactică. Sunt dispuși să te înfățișeze că fiind nebun, doar ca să-și poată salva propria piele și să continue să aibă controlul.

5. „Tu ești motivul pentru care mă comport asa.”

Dacă partenerul tău face o astfel de declarație, atunci ar trebui să fugi și să nu te uiți niciodată înapoi. Acesta este unul dintre cele mai frecvente lucruri pe care le spun manipulatorii și este probabil și cel mai periculos, în opinia mea.

Când te trag la răspundere pentru comportamentul lor rău, atunci știi că sunt oameni cu adevărat, dar cu adevărat toxici. Punând vina pe tine, încearcă să-și justifice comportamentul nepotrivit.

A spune lucruri precum „M-ai supărat, de aceea nu ți-am raspuns la telefon” sau „Te-am văzut vorbind cu colegul tău de sex masculin și de aceea am cochetat cu câteva femei din club”, sunt clasice.

6. „Trebuie să schimbi felul în care gândești și simți.”

Desigur, este vina ta și tu ar trebui să fii cel care schimbă modul în care REACȚIONEZI la manipularea și toxicitatea lor. Acesta este doar un alt mod de a arunca toată vina pe tine, în loc să-si asume responsabilitatea pentru acțiunile lor dăunătoare.

Când ești într-o relație cu o persoană manipulatoare, sentimentele, opiniile și limitele tale nu contează; doar ale lor o fac. Tot ce le pasă este să te aprindă și să te facă să crezi că tu ești problema în relație, nu ei.

Ei știu că singurul mod în care își vor putea îndeplini nevoile este spălarea creierului pentru a crede că ești persoana toxică din relație care trebuie să se schimbe și ei sunt mereu victima nefericită.

7. „Prietenii tăi au o influență proastă asupra ta și a relației noastre.”

Prietenii tăi sunt probabil singurii oameni din viața ta care știu ce se întâmplă cu adevărat în relația ta și ce fel de persoană este partenerul tău. Deci, firește, partenerul tău va avea o problemă cu ei și va urî locul important pe care îl au prietenii tăi în viața ta.

Partenerul tău iti vede prietenii ca pe o amenințare la adresa planului lui perfect de a te manipula și de a te stinge, așa că va încerca tot posibilul să creeze neînțelegeri între voi toți și, în cele din urmă, să te izoleze. Singura persoană apropiată din viața ta va fi partenerul tău manipulator și, fără ca prietenii tăi să aibă grijă de tine, își vor putea continua abuzul psihologic și emoțional, fără nicio întrerupere.

Nu rata nici: De ce raman oamenii buni in relatii toxice

8. „Nu vreau să vorbesc cu tine/ Nu trebuie să vorbim despre asta.”

Aceasta este una dintre cele mai subtile fraze manipulatoare dintr-o relație, dar totuși foarte toxică. Când manipulatorul își dă seama că încerci să-i tragi la răspundere pentru acțiunile lor și pur și simplu nu le crezi minciunile și poveștile, el recurge să te evite pe tine și orice fel de conversație.

Vor face orice și totul pentru a evita să aibă o conversație serioasă cu tine și, dacă insisti, vor juca instantaneu rolul victimei. Vor spune lucruri precum: „Azi am avut o zi foarte grea. Voiam doar să vin acasă și să mă relaxez puțin, dar nu se poate intampla asta.” sau „Nu voi vorbi despre asta doar pentru că vrei să o fac.”

9. „Dacă simți așa, trebuie să te descurci cu asta. Nu este vina mea că simți așa.”

O altă tactică clasică de schimbare a vinei. Ei știu ce au făcut și știu cât de mult te-a rănit, dar nu își vor asuma niciodată responsabilitatea pentru asta. Nici măcar o secundă. În momentul în care îi întrebi, te vor face să te simți vinovat că te simți rău în primul rând.

Ei urăsc dacă le pui la îndoială comportamentul sau te îndoiești de ei în vreun fel, așa că pur și simplu se așteaptă ca tu să schimbi felul în care gândești și simți, și pur și simplu să-ți vezi de treaba. Oricât de rău te-au rănit, nu vor face nimic pentru a îmbunătăți lucrurile; pur și simplu se vor aștepta ca tu să faci față singur durerii tale.

10. „Îmi voi cere scuze dacă…”

O scuză autentică nu vine niciodată cu conditie, iar dacă partenerul tău își cere scuze și apoi încearcă să-și justifice comportamentul, atunci nu își regretă deloc comportamentul. Scuzele pe care ți le oferă sunt false. Dacă încearcă să te învinovăţească în vreun fel pentru comportamentul lor, nu îţi cer scuze, ci te manipulează.

Când esti într-o relație de manipulare, aceasta este o întâmplare comună. Dacă și-ar înțelege cu adevărat greșeala și ar vrea să se schimbe în bine, nu ar încerca să transfere vina asupra ta. Pur și simplu și-ar cere scuze și ar încerca să nu mai facă acea greșeală.

Cum să faci față manipulării în relații

1. Stabileste limite puternice.

Acesta este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face când vine vorba de a face față manipulării în relații. Stabilirea unor limite personale puternice va ține negativitatea și manipularea în afara vieții tale și va emite în mod clar mesajul că îți știi valoarea și că nu ești cineva cu care să te încurci.

Indiferent cât de mult v-ați distra împreună, să știi când să-i ții departe de viața ta și să știi când să tragi linie îi va ține pe picioarele lor și îi va feri de tine. În acest fel, ei nu vor putea niciodată să exploateze slăbiciunile tale.

2. Sună-i ori de câte ori bănuiești că încearcă să te joace.

Una dintre cele mai bune modalități de a răspunde la frazele manipulatoare este să le strigi direct și fără să îți storci cuvintele. Când îi arăți unui manipulator faptul ca stii ce fac, acesta va fi forțat să dea înapoi.

Nu te speria de conflict, deoarece cu cât acorzi mai mult respect și încerci să lasi lucrurile să meargă, cu atât ei vor încerca să te joace mai mult. Așa că, ori de câte ori simți că ceva s-a întâmplat, nu pierde vremea și treci direct la subiect.

3. Accesează metoda „Grey Rock” pe ei.

Metoda Grey Rock înseamnă că taci în fata manipulatorului când iti dai seama de jocurile pe care le face. Întrerupe orice contact și stai departe de ei și, indiferent de câte ori vă sună sau vă trimite mesaje, nu răspunde.

Grey Rock este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face când vine vorba de a te ocupa de oameni ca ei. Indiferent ce iti spun sau de câte ori își cer scuze, sa nu ai încredere în ei; fii foarte atent la ei în această fază, pentru că vor face tot posibilul pentru a-ti juca cartile.

Ține-ți locul, stai tare și ai încredere în tine. Nu-i lăsați să intre și arăta-le că s-au încurcat cu persoana greșită.

4. Apeleaza la cei dragi pentru sprijin și sfaturi.

Confruntarea cu manipularea și abuzul pot provoca multe, dar nu trebuie să treci singur prin asta. Când lucrurile par foarte descurajatoare sau când simți că nu mai poți face asta, nu ezita să te sprijini pe cei apropiați pentru dragoste și sprijin.

Ascultă ce au de spus și ascultă-le sfaturile pentru că, la sfârșitul zilei, te iubesc și vor doar ce e mai bun pentru tine. Doar pentru că ești la celălalt capăt al manipulării și al abuzului, asta nu înseamnă că nu poți căuta dragoste și ajutor de la cei dragi.

Dacă ai fost vreodată manipulat și exploatat de cineva pe care îl iubești, atunci te rog să nu crezi că este vina ta. Amintește-ți întotdeauna că nu tu ești problema, ei sunt. Iubește-te pe tine, fii bun cu tine și, cel mai important, acordă-ți timp și răbdare să te ocupi de asta și să mergi mai departe.

sursa: themindsjournal.com

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version