Top alimente care reduc riscul de Alzheimer

by Sfatul Parintilor | 19/11/2015 22:17

Cheia unui creier sanatos s-ar putea afla in farfuria ta. Cand este vorba de o dieta sanatoasa exista o multime de studii despre ce ar trebui sa mananci pentru orice obiectiv de sanatate ti-ai propune. Vrei sa-ti protejezi inima? Exista o dieta pentru asta. Vrei sa reduci riscul de diabet, sa scapi de grasimea de pe burta ori sa-ti cresti nivelul energetic? Doctorii stiu si in aceste cazuri ce alimente sa-ti recomande. Exista si un plan alimentar care sa te ajute sa tii pe loc afectiunea Alzheimer? Bineinteles ca da, in prezent au aparut noi modalitati de combinare a dietei mediteranene si abordarea dietetica pentru a stopa hipertensiunea. Se numeste dieta MIND si s-a demonstrat ca persoanele care o adopta reduc cu pana la 53% riscul de Alzheimer. Chiar si urmarea sa sporadica scade riscul cu pana la 35%. Iata, mai jos, alimentele care fac parte din dieta MIND.

 

 

  1. Legumele cu frunze verzi

Orice plan alimentar sanatos se bazeaza in proportie mare pe legume. In dieta MIND un rol important il joaca legumele cu frunze verzi. Si nu intamplator: doua studii importante la care au participat persoane in varsta au demonstrat ca un consum mai mare de doua portii de legume pe zi este asociat cu o incetinire a declinului cognitiv (cel mai puternic efect il au legumele cu frunze verzi). Participantii dintr-un studiu care mancau mai mult de doua portii zilnice de legume aveau o functionare a creierului echivalenta cu a persoanelor cu cinci ani mai tinere. Legumele cu frunze verzi contin, in general, mai multa vitamina E (iar nutrientul este un puternic antioxidant ce ajuta la mentinerea sanatatii neuronilor) decat alte legume. Pentru un surplus de sanatate adauga ulei de masline in salata. Grasimile sale sanatoase imbunatatesc absorbtia de vitamina E.

 

 

  1. Fructele de padure

Daca iti place sa adaugi fructe in cereale ori iaurt opteaza pentru afine si capsuni – sunt cele mai bune. Un studiu la care au participat peste 16.000 de femei cu varste peste 70 de ani a relevat faptul ca cel putin o portie de afine ori doua de capsuni pe saptamana intarzie imbatranirea cognitiva cu pana la doi ani si jumatate comparativ cu cea a persoanelor care consuma mai putin din oricare dintre aceste doua tipuri de fructe. Efectul antiimbatranire poate fi atribuit antocianinei care potejeaza neuronii aflati in regiunile creierului responsabile cu invatarea si memoria.

 

  1. Pestele

Dieta mediteraneana poate include chiar si sase portii de peste pe saptamana, insa daca ti se pare prea mult nu-ti face griji: oamenii de stiinta din spatele dietei MIND au descoperit ca si un consum de o portie de peste pe saptamana ajuta la reducerea riscului de Alzheimer. Si, potrivit unui studiu recent, publicat in American Journal of Preventive Medicine, pestele la cuptor ori fiert mancat cel putin o data pe saptamana poate creste materia cenusie, o tesut al creierului care se reduce odata cu aparitia si dezvoltarea bolii.

 

 

  1. Vinul

Studii multiple au demonstrat ca un consum moderat de vin poate ajuta inima, insa vestile bune nu se termina aici. Noi cercetari sugereaza ca vinul poate preveni si declinul cognitiv. Un studiu publicat in 2014 in British Journal of Nutrition, care a urmarit timp de cinci ani sanatatea subiectilor cu varste intre 43 si 70 de ani a descoperit ca bautorii de vin rosu care au consumat zilnic un pahar, un pahar si jumatate din aceasta licoare au experimentat cea mai putina pierdere a memorie comparativ cu cei care beau mai putin.

Dieta MIND include 10 grupuri de produse benefice pentru sanatatea creierului, insa nu trebuie sa le consumi in fiecare zi.

Zi de zi:

– cereale integrale (trei sau mai multe portii);

– legume cu frunze verzi (o portie);

– alte legume (una sau mai multe portii);

– un pahar de vin (opteaza pentru rosu).

 

Cele mai multe zile:

– migdale si nuci

– ulei de masline.

 

La fiecare doua zile:

– fasole.

 

De doua sau mai multe ori pe saptamana:

– afine si zmeura;

– carne de pui.

 

Cel putin o data pe saptamana:

– peste.

 

Limiteaza consumul urmatoarelor alimente:

– unt (mai putin de o lingura pe zi);

– fast food si alimente prajite (mai putin de o portie pe saptamana);

– cascaval gras (mai putin de o portie pe saptamana);

– carne rosie (mai putin de patru portii pe saptamana);

– produse de patiserie si dulciuri (mai putin de cinci portii pe saptamana).

 

Sursa: oprah.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/top-alimente-care-reduc-riscul-de-alzheimer/