by Sfatul Parintilor | 22/04/2020 18:09
Tocanita de cartofi pare o mancare banala, dar pe cat suna de banal, pe atat este de gustoasa. Ce avantaje mai are tocanita de cartofi? Se face repede, nu necesita timp mare de pregatire, o poti transforma intr-un felul doi excelent cu carne, afumatura sau pentru o zi de post. In plus, nu costa mult si ai, cu siguranta, toate ingredientele necesare in casa.
Reteta de la Laly
1 kg cartofi (eu am pus si albi si rosii)
2 ardei grasi verzi
1 ardei gras rosu
1 morcov
2 cepe
500 g carne macra (fara grasime)
50 ml ulei
3 linguri pasta de tomate
leustean verde
Se spala, se curata si se taie julien legumele. Carnea o taiem bucati si o spalam.
Cartofii se curata, se spala si se taie cubulete. Punem la calit ceapa, apoi adaugam morcovul si la sfarsit ardeii.
Cand toate au devenit sticloase se adauga carnea, apa cat sa le cuprinda si se da la cuptor circa 20 min. Adaugam apoi cartofii, pasta de tomate, sarea si se lasa la cuptor pana cand cartofii sunt fierti.
Se adauga verdeata tocata marunt.
Servim alaturi de muraturi[2].
Pofta buna!
Reteta de la privatelaura
pentru perisoare
500 gr carne vitel
patrunjel verde
1 ceapa galbena uscata
1/2 canita orez
1 praf sare
2-3 linguri ulei masline
1 ou de tara
pentru sos
2-3 linguri ulei masline
1 legatura ceapa verde
2 fire subtiri usturoi verde
1 canita baby carrots (morcovei)
2 cartofi mari
2 linguri bulion
1 praf sare
patrunjel verde
Spalam carnita.
Curatam si spalam legumele.
Tocam carnita, impreuna cu ceapa si patrunjelul. Adaugam un praf de sare, uleiul de masline si un ou si amestecam. Adaugam orezul spalat. Amestecam bine si formam bilute de carne.
Punem la fiert o oala cu 2 l de apa. Cand apa incepe sa fiarba, adaugam perisoarele si le lasam la fiert cam 10-15 minute. Adaugam un praf de sare. Dupa ce s-au fiert, le scoatem si le lasam un pic la racit.
Itr-o tigaie, incingem un pic de ulei masline, si punem usturoiul si ceapa verde tocate rondele. Lasam sa se rumeneasca un pic si adaugam cartoful taiat cubulete si morcoveii. Lasam la rumenit, adaugam un praf de sare. Punem si perisoarele si adaugam putin cate putin din zeama de carne si lasam la fiert. Intepam legumele sa vedem daca sunt patrunse si punem ultima transa de zeama si bulionul. Lasam sa scada zeama si sa formeze un sos. Dam deoparte si presaram patrunjel verde.
Servim cu castraveti in otet.
Pofta buna!
Reteta de la CARMENICA
6-7 cartofi mari curatati de coaja
200 g soia cuburi
50 ml ulei
2 cepe curatate
2 linguri pasta de tomate
sare
piper macinat
cimbru uscat
o frunza de dafin
tarhon uscat
Ceapa taiata marunt se caleste usor in ulei, apoi se adauga peste ea cartofii taiati cuburi.
Se acopera cartofii cu apa si se lasa sa fiarba 20 de minute.
In acest timp, intr-o craticioara soia se pune la inmuiat in apa calda 10 minute, apoi se pune la fiert cca 7-8 minute.
Verificam daca au inceput sa se inmoaie cartofii si adaugam soia fiarta. Adaugam pasta de tomate, cimbru, dafin si dam gust cu sare si piper.
Lasam tocanita sa fiarba 10 minute, daca este necesar mai adaugam putina apa.
Dupa ce oprim focul, presaram deasupra tarhon uscat.
Se poate servi cu mamaliguta.
Pofta buna!
Reteta de la rekaalina
urzici – 8 legaturi,
catofi – 4buc,
ceapa – 1bcuc,
sare,
piper,
ulei
Se spala bine urzicile in apa rece. Se pun la fiert timp de 1-2 minute in apa cu sare.
Se scurg bine de apa ramasa. Se pune ceapa la calit, peste ea se adauga urzicle taiate, apoi apa si se lasa la fiert. Se adauga cartofii taiati cubulete si se continua fierberea pana cand atat cartofii, cat si urzicile s-au fiert. Se servesc cu ardei iute.
Pofta buna!
Reteta de la mioara_milea
2 cepe, 2 ardei, 3 cartofi, bulion, sare, piper, patrunjel si un piept de pui.
Se pune uleiul intr-o cratita si se calesc ceapa si ardeiul impreuna cu piepul taiat cuburi.
Apoi se adauga apa si cartofii taiati tot cuburi, o lingura de bulion si se lasa la fiert pana se face carnea.
Apoi se adauga sare, piper dupa gust si patrunjelul taiat marunt.
Pofta buna!
1 piept de curcan
2 cani de vin alb sec/demisec
3-4 cartofi potriviti
1-2 morcovi
cateva cepe micute
condimente
ulei de masline
marar
Se spala pieptul si se sterge. Se curata cartofii si ceapa si se spala toate legumele. Pieptul l-am condimentat cu sare, piper, cimbru, vegeta, boia dulce, putin ulei de masline si l-am frecat bine. Se taie cartofii in patru si se amesteca impreuna cu ceapa, morcovi si condimentele. Pieptul l-am pus asa condimentat in vin si l-am bagat la frigider. Se tin cateva ore dupa care se aseaza in tava legumele si pieptul cu vin proportionat, se adauga si vreo 2-3 cani de apa fiarta si se acopera cu folie de aluminiu. Se da la cuptorul incins pentru 40 minute dupa care se ia folia si se mai lasa sa se rumeneasca. Se presara marar tocat fin.
Pofta buna!
Reteta de la Cornel15
– 500 g cartofi noi
– 2 dovlecei
– 2 rosii
– 2 ardei
– 2 cepe
– 1 legatura patrunjel
Legumele se curata de coaja, se spala bine si se taie cubulete. Apoi se pun la fiert intr-o oala. Se adauga sare si piper dupa gust. Se completeaza cu apa pana acopera legumele. Se lasa la fiert pana seaca apa si pana sunt patrunse bine legumele! Cand e gata se presara patrunjelul tocat marunt.
Pofta buna!
2 cepe, 2 morcovi, 2 ardei grasi, 3 rosii, o telina, 100 g arpagic, 150 g ciuperci, 3 cartofi, 100 g masline (facultativ), 60 g orez, 50 ml vin alb, 100 ml untdelemn, o legatura de patrunjel verde, sare, piper.
Morcovii, telina si cartofii se curata, se spala si se taie in felii subtiri. Ceapa se toaca marunt si se inabusa in untdelemnul incins, impreuna cu radacinoasele si cartofii. Cand au inceput sa se inmoaie, se opareste arpagicul (curatat si spalat) si se adauga in tigaie. Se mai pun ardeii, cubulete, si ciupercile – taiate felii sau cuburi mari. Dupa ce au fiert inabusit in zeama lasata de ciuperci (se adauga, la nevoie, putina apa calda sau supa de legume), se pune orezul si, daca se doreste, masline. Se completeaza cu apa calda sau supa de legume si se lasa la fiert inca 20 de minute.
Rosiile se opresc, se despieliteaza si se toaca marunte. Se pune totul intr-un vas termorezistent sau intr-o cratita (inclusiv vinul si rosiile) si se da la cuptor la foc mic sau in rola pentru inca un sfert de ceas.
Se scoate vasul, se asezoneaza cu patrunjel tocat si se serveste calda. (mai multe retete gasesti aici[3])
Pofta buna!
[5]
Sa va spun povestea: am taiat in fasii cam 80-100 de grame de sunca cruda, afumata. Am pus intr-o tigaie o lingurita de untura de porc si am rumenit sunca in untura topita. Am scos sunca pe o farfurie si am pus in locul ei doua cepe medii tocate marunt si un catel de usturoi zdrobit.
In doua-trei minute a inceput ceapa sa sticleasca. Am pus peste ea cartofii (putin peste jumatate de kilogram) curatati si taiati in cuburi mici. Am amestecat in tigaie cam zece minute apoi am pus o cana de apa calda peste cartofi. Am lasat sa fiarba incet cinci-sase minute si am pus peste ei doua linguri de boia afumata si un varf delingurita de boia iute. Am adaugat doua linguri de rosii pasate. Am amestecat si am lasat sa mai fiarba cinci minute.
Am condimentat cu sare si piper, am pus sunca la loc in tigaie si am stins focul.
Pofta buna!
(Mai multe retete de Adi Hadean gasiti aici)[6]
[7]
– 6 cartofi mari;
– 500 g carne slaba de manzat (pasare, purcel)
– 200 g carnaciori;
– 2 ardei grasi;
– 3 rosii mari rascoapte;
– un ardei iute (ciusca);
– 5 tulpini de praz;
– o legatura de marar;
– o legatura de patrunjel;
– un pahar de untdelemn;
– sare;
– un pahar de vin alb.
Carnea, carnaciorii si prazul se taie imbucaturi si se pun la prajit in ulei incins, pana se rumenesc usor. Ardeii, rosiile, ciusca se grijesc si se toaca marunt din cutit. Se stinge prajeala cu rosii, se lasa 10 minute sa dea bine in cateva clocote. Se curata cartofii, se taie imbucaturi. Se adauga o ceasca cu apa la tocana, se acopera, sa fiarba molcom, un sfert de ora.
Se adauga cartofii, ardeii, ciusca si vinul, se potriveste de sare, se lasa tocana sa bulbuceasca, acoperita, pe marginea plitei sau in cuptor, cam 1 juma’ de ceas. Se toaca verdeata. Se ia de pe foc, se presara marar si patrunjel.
Pofta buna!
Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/tocanita-de-cartofi-10-retete-delicioase-alese-pe-spranceana/
Copyright ©2024 Sfatulparintilor.ro unless otherwise noted.