Sfecla rosie: 10 motive sa o incluzi in dieta ta - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Sfecla rosie: 10 motive sa o incluzi in dieta ta

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Sfecla rosie: 10 motive sa o incluzi in dieta ta
Sfecla rosie

Usor amaruie, usor acrisoara, usor dulce, sfecla rosie s-ar putea sa nu fie pe placul tuturor. Cu toate acestea, este o leguma mai mult decat uimitoare. Sfecla rosie este bogata in antioxidanti si nutrienti, benefici pentru sanatate.

Iata 10 motive in plus sa adaugi sfecla rosie in dieta ta:

1. Nu are grasimi trans, grasimi saturate si este foarte satioasa.

2.  Sursa bogata de acid folic, vitamina din grupa B care ajuta la regenerarea celulelor organismului.

3. Sfecla rosie este bogata in carbohidrati, care confera energie intregului organism.

4. Sfecla rosie protejeaza corpul de diferite tipuri de cancer, in special cancer de colon.

5. Contine magneziu, sodiu, potasiu si vitamina C.

6. Si frunzele de sfecla sunt comestibile si au aceleasi beneficii ca si radacina. De asemenea, frunzele de sfecla improspateaza respiratia.

7. Sfecla rosie previne aparitia bolilor cardiovasculare.

8. Sfecla rosie contine un nivel ridicat de bor, substanta care contribuie la producerea hormonilor sexuali. Romanii antici foloseau sfecla rosie pe post de afrodisiac.

9. Sfecla rosie detoxifica organismul si purifica sangele.

10. Sfecla rosie contine substante care ajuta la combaterea depresiei.

Atunci cand prepari sfecla rosie, indiferent ca o gatesti, o faci salata sau suc, ai grija la culoare. Petele ies foarte greu.

De asemenea, ai grija sa cumperi sfecla organica, intrucat, crescand, in sol, ea poate absorbi toate substantele potential periculoase.

Te mai poate interesa: 16 retete naturiste pe baza de sfecla rosie pentru diverse boli

Retete naturiste cu sfecla rosie

1. Alcoolism

Complexul de metode folosite in vindecarea alcoolismului prevede si imbogatirea organismului cu saruri de potasiu, vitamine si alte substante care ajuta la reducerea tendintei irezistibile de a consuma alcool. Cu 30 de minute inainte de masa, se beau 100 ml de suc de sfecla, iar la mesele principale se consuma salata de sfecla rasa, fiarta sau coapta in cuptor.

2. Amigdalita

In medicina populara se folosesc multe preparate din sfecla pentru tratarea amigdalitei. Pentru gargara, se foloseste apa calduta in care s-au fiert frunze sau radacina de sfecla. O alta metoda: se da pe razatoare sfecla cruda, se umple un borcanel de 700 ml, se adauga 2-3 linguri de otet si se lasa la macerat 3 ore, amestecand periodic. Se stoarce sucul si se adauga putina miere de albine. Se face gargara la fiecare 2 ore. Pentru accelerarea vindecarii, in pauze, intre gargare, se mesteca incet cate o felie de sfecla cruda.

3. Anemie

Continutul bogat in fier al sfeclei favorizeaza ridicarea nivelului de hemoglobina din sange. Se recomanda consumul zilnic al sfeclei in stare cruda, fiarta sau murata. De 2-3 ori pe zi, se mananca 150 g de salata din sfecla, morcovi si ridiche neagra crude, date prin razatoare, amestecate cu suc de lamaie sau smantana.

4. Bronsita cronica

Se stoarce sucul dintr-un kg de sfecla, se amesteca cu 1 kg miere de albine, 500 ml vin rosu de casa, un pahar de suc de morcov si 1 kg de piersici curatate de samburi si taiate felii. Se pune totul intr-un borcan de sticla, care se introduce intr-un vas cu apa calduta. Dupa primul clocot, se fierbe 10-12 minute, pe baie de aburi. Pe parcurs, se amesteca cu o lingura de lemn sterilizata. Se pastreaza in frigider. Se beau cate 75 g dimineata, pe nemancate, dupa care se mananca o bucatica de unt. Doza obtinuta este pentru o singura persoana. Ajuta si la vindecarea diferitelor afectiuni ale aparatului respirator provocate de raceala, dar si pentru profilaxia lor.

5. Constipatie, ocluzii intestinale, hemoroizi, hipertensiune, varice, aritmie

Se pun la fiert 5 litri de apa de izvor si, cand da in clocot, se adauga 600 g de sfecla tocata si se ia de pe foc. Se infuzeaza 3 ore, apoi se strecoara. Se amesteca cu 150 g de zahar si o lingurita de drojdie uscata si se pune intr-un loc cald, pentru 24-36 de ore. (Tratamentul va avea efect pozitiv numai in caz de renuntare categorica la bauturile alcoolice, inclusiv berea. Dupa 2-3 pahare de vin sau bere, bolile ocupa din nou pozitiile castigate si tratamentul trebuie inceput de la zero.)

Impreuna cu sfecla, in apa puteti sa adaugati si plante medicinale pentru afectiunile de care suferiti, de exemplu: matase de porumb, paducel, flori de castan. Dupa stoarcerea lichidului, din sfecla ramasa se modeleaza bilute de marimea corcoduselor si se pastreaza in frigider sau in congelator (daca sunt multe). Dimineata, pe nemancate, se beau 300 ml de suc fermentat de sfecla. Daca dupa 30-45 de minute apare senzatia de foame, se mesteca incet si se inghite cate o biluta de sfecla. Procedeul se repeta ori de cate ori apare senzatia de foame. Daca ea nu dispare dupa consumul a 7-10 bilute de sfecla, se pot consuma si alte alimente slab calorice.

6. Curatarea organismului de metale grele si radioactive, dizolvarea placilor aterosclerotice din vasele sanguine

Se prepara un amestec din cantitati egale de sucuri din sfecla, morcov si ridiche neagra. Amestecul se toarna in sticle de culoare inchisa si se tine 3 ore in cuptorul incalzit slab. Se bea de 3 ori/zi cate o lingura, intre mese.

7. Curatirea sangelui, intarirea imunitatii

500 g de sfecla si 500 g de morcov se taie marunt. Peste legume se toarna apa clocotita cat sa le acopere cu 2 degete si se fierb pe foc mic timp de 30 de minute. Cand legumele sunt fierte, se adauga cate o cana de stafide si caise uscate si se lasa sa mai fiarba 2-3 minute. Dupa racire, preparatul se amesteca cu 2 linguri de miere de albine si se lasa pentru 12 ore la racoare. Se consuma de trei ori pe zi cate 100-150 g timp de o luna. Preparatul ajuta si la restabilirea organismului slabit dupa o boala grea.

8. Depuneri de colesterol, constipatie

Trei litri de apa rece se toarna peste 1 kg de sfecla taiata marunt. Se adauga 6-8 crengute de urzica sau 2-3 frunze tinere de hrean. Urzica se schimba zilnic. Componentele se pun in camara, intr-un borcan. Se bea cate un pahar, de trei ori pe zi.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 02/02/2021