by Sfatul Parintilor | 30/12/2022 18:09
Retete de Sarbatori Salate. De pe mesele de sarbatoare nu puteau lipsi salatele. Iata cele mai delicioase salate pentru mese imbelsugate, trimise de cititoarele Sfatulparintilor.ro pentru sectiunea ReteteleTale. In functie de preferinte, le puteti servi ca si garnitura, aperitiv sau, de ce nu, fel principal.
– 2 ardei tocati patratele
– un ou fiert, un galbenus de ou, mustar, zeama de lamaie, sare, piper pt maioneza
– 100 g sunca de curcan taiata patratele
– 100 g cascaval feliat taiat patratele
– 50 g boabe de porumb
– patrunjel pentru ornat
– 100 g smantana
Se amesteca bine smantana cu maioneza. Se tapeteaza un vas cu acesta compozitie dupa care se pune restul ingredinetelor. Deasupra lor se pune restul de compozitie si se orneaza cu patrunjel, boabe de porumb si sunca de curcan. Pofta buna!
frunze de spanac
4 lg zeama de grapefruit
1 lg ulei de masline
100 gr cas de oi
5 felii de grapefruit
sare
Se spala foarte bine frunzele de spanac (de preferat frunze mici si fragede) se pune peste ele zeama de grapefruit, uleiul de masline, apoi se asaza frumos pe farfurie. Se adauga cubuletele de cas sau altfel de branza pe gustul vostru. Decoram salata cu bucatele si felii de grapefruit dupa imaginatia fiecaruia.
Sucul de grapefruit da o savoare deosebita salatei.
Pieptul de pui il fierbi cu putina sare, apoi il tai cubulete.
Portocala o tai in doua si cureti cu grija miezul, astfel incat sa pastrezi coaja intacta.
Ardeiul il tai felii, iar cascavalul-cubulete.
Intr-un bol amesteci toate ingredientele si pastrezi putin miez de portocala pentru decor.
Umpli cojile de portocale cu salata si decorezi cu miez de portocala, struguri si cardamon.
Ingredientele si cantitatile sunt aici[6].
Spalam foarte bine toate legumele si le lasam putin sa se scurga de apa. De la loboda nu folosim decat frunzele. Daca loboda este mica nu este nevoie sa o mai taiem. Rosiile si castravetii le taiem cubulete, ceapa si ridichiile rondele, patrunjelul taiat marunt.
Kiwi il curatam de coaja, apoi il taiem felii.
Condimentam cu sare, piper, otet (sau zeama de lamaie) si ulei de masline dupa gust.
Este de preferat sa servim dupa ce a stat la frigider cel putin 15 de minute.
Ingredientele si cantitatile sunt aici.[8]
500g piept pui
400 g cartofi
3 morcovi
200 g mazare
1 telina mica
castraveti si gogosari acri
patrunjel-pt ornat
maioneza
masline.pt ornat
1 ou fiert-pt ornat
Se spala carnea si se pune la fiert, lafoc potrivit, intr-o oala cu apa rece. se curata spuma. carnea fiarta se taie apoi in cubulete
Se curata si se spala legumele si zarzavatul si se pun la fiert.
Dupa fierbere, se taie cubulete.
Se pune totul intr-un castron , se adauga castraveciorii taiati, gogosarul, mazarea. se sareazase adauga o parte din maioneza. Amestecul se pune pe un patou si se orneaza. Pofta buna!
maioneza
Eu fac maioneza cu mixerul. Prefer aceasta varianta mai comoda. Intr un bol punem galbenusul crud si cel fiert, apoi le mixam sa se omogenizeze. Adaugam cate un pic de ulei timp in care amestecam continuu. La sfarsit, cand incorporam tot uleiul, adaugam sare, putin suc de lamaie si mustar.
Taiem andivele cubulete, batoanele de surimi rondele, patrunjelul se toaca marunt si salata fasii.
Asezam salata in boluri pe straturi, dupa imaginatia fiecaruia. Eu am pus salata, boabe de porumb, surimi maioneza, andive si la final surimi peste care am presarat putin patrunjel tocat (sotul prefera menta).
Cand servim adaugam sare, piper si putina zeama de lamaie dupa gust.
Ingredientele si cantitatile sunt aici.[11]
Se pun la fiert legumele (morcovii, patrunjelul, telina) dupa ce au fost spalate si curatate, cartofii se pun la fiert separat in coaja .
Intre timp pregatim maioneza. Se poate face la robot, eu prefer sa o fac la mana, oul fiert se da prin sita apoi se amesteca cu cele 2 galbenusuri crude si apoi se adauga zeama de lamaie si mai tarziu mustarul, se bat rapid adaugand tot ulei putin cate putin, cand maioneza devine consistenta se adauga o lingurita de apa rece, se pune sare dupa gust.
Castravetii se taie cubulete mici si se pun la scurs, presandu-i putin cu mana. Se iau cam 200 gr de maioneza si se amesteca cu castravetii, cu ceapa rasa fin si cu frunzele aromate apoi se adauga zarzavatul taiat cubulete mici, mazarea si sardelele tocate marunt, se amesteca numai prin rasturnare ca sa nu se zdrobeasca.
Daca mai este necesar se mai adauga maioneza.
Se pune pe platou si se orneaza.
Photo by Egor Kunovsky[12] on Unsplash[13]
Ingredientele si cantitatile sunt aici.[14]
2 bucati mari de sfecla rosie
sare, ulei si zeama de lamaie
Sfecla se introduce in cuptorul incins pe gratar. O lasam pana este bine patrunsa, pana intra furculita in ea! Apoi o scoatem, o curatam de coaja, o spalam si o taiem cubulete sau in ce forme doriti. O punem intr-un castron iar apoi adaugam sare, ulei, sare de lamaie dupa gust!
Se pot folosi ca decor frunze de spanac baby.
250 gr fasole rosie conserva Bonduelle
1 praz
1-2 gogonele murate
1/2 lamaie
ulei de masline, sare, piper
1. Se spala fasolea cu apa rece, apoi se scurge.
2. Se taie cubulete mici gogonelele si lamaia.
3. Prazul se taie rondele subtiri.
Punem totul intr-un bol, adaugam ulei de masline, sare si piper dupa gust. Daca va place mai acra puteti adauga putina zeama de lamaie.
Pofta buna!
Daca va doriti ceva usor pentru masa de Revelion, va recomandam aceasta delicioasa salata de rucola cu pui, portocala si rodie, trimisa de Violeta Postolache.
Desfacem rodia si scoatem semintele. Portocala o decojim cu cutitul avand gria se eliminam pe cat posibil pielita alba. Zeama rezultata in urma acestei operatiuni o pastram pentru asezonarea salatei.
Pieptul de pui il batem cu ciocanul de snitele, il asezonam cu sare si piper si il punem pe grill.
Intr-un bol punem rucolla, portocalele, rodiile, pieptul taiat cubulete mici si asezonam cu zeama de lamaie, zeama de portocale si ulei de masline dupa gust.
Curatam, spalam si punem la fiert morcovii si cartofii in coaja,in apa cu putina sare. Lasam sa fiarba bine la foc mijlociu.
Dupa ce sunt fierti, cartofii ii curatam de coaja si ii taiem cubulete, impreuna cu morcovii raciti deja.
Tocam marunt si ceapa, apoi castravetii ii taiem cubulete. Sfecla o dam pe razatoare.
Montam salata in portii in boluri sau in pahare sonda. Eu le-am pus in pahare ca mi s-au parut mai aratoase.
Asezam prima data cartofii, apoi morcovii, castravetii si iar morcovii.Continuam cu mazare, ceapa si morcovi si deasupra sfecla.
Nu este o ordine in aranjatul legumelor, le puteti pune dupa bunul plac.
Eu am ornat deasupra cu cate o jumatate de ou de prepelita, marar verde si o frunzulita de salata verde.
Prepatim sosurile amestecand bine ingredientele pana se omogenizeaza.
La servire amestecam legumele din salata cu unul din sosuri si veti obtine un aperitiv usor dar foarte gustos.
Ingredientele si cantitatile sunt aici.[24]
1 conserva ton
1 conserva porumb
4-5 oua prepelita
1 ceapa medie
1/2 legatura patrunjel
sosul de vinegreta (o lingura de mustar, 3 linguri ulei masline, 2 linguri otet balsamic, sare, piper)
Intr-un bol punem tonul, porumbul, ouale fierte si taiate felii si ceapa taiata solzisori.
Pregatim sosul de vinegreta astfel: intr-un bol amestecam cu telul mustarul si uleiul, adaugam sare si piper dupa gust si amestecam bine pana se omogenizeaza. La final punem otetul, iar daca sosul vi se pare gros, mai puteti adauga putina apa sau vin.
Acest sos se toarna peste ingredientele din bol si se amesteca incet. Deasupra presaram patrunjel tocat.
Se poate servi imediat.
Pofta buna!
-1 piept de pui
200g cascaval
200g paine mai veche
o jumatate de salata verde
4 linguri de ulei de masline
1 linguritade busuioc tocat marunt
Se fierbe pieptul de pui si se taie bucati
Painea se taie cubulete si se pune la copt
Se spala salata. Se pun toate ingredientele intr-un castron si se presara cu busuioc, se stropesc cu ulei de masline, se adauga si cascavalul ras.
– 16 rosii cherry
– 1 castravete
– o ceapa rosie
– 200 gr branza
– un cescuta de masline fara samburi
– 1 lingurita oregano
– 2 linguri ulei de masline
– un praf de piper macinat
– sare dupa gust
Se taie castravetele rondele.
Se curata ceapa rosie si se taie fasii.
Intr-un bol de salata, se pun rosiile si castravetele.
Pe patul de legume se sfarama branza si se imprastie maslinele taiate peste salata si se adauga ceapa rosie.
Se pune si uleiul de masline, apoi se condimenteaza salata cu organo si piper.
Se serveste rece, cu crutoane.
© Chert61 | Dreamstime Stock Photos[31] & Stock Free Images[32]
telina de radacina: 2 buc
morcovi: 1 buc
mere: 1 buc
maioneza(dupa gust)
sare, piper(dupa gust)
zeama de lamaie(dupa gust)
Se pune telina la fiert, cand a dat un clocot, se da pe razatoarea mare. Marul si morcovul se rad peste telina. Se adauga maioneza preparata in prealabil, sare, piper si zeama de lamaie.
Pofta buna!
1 legatură spanac
1 portocală
1 măr
1-2 linguri ulei de măsline
1 lingură semințe de floarea soarelui (dupa preferinte migdale sau nuci)
Punem într-un bol spanacul, adaugăm portocalele, mărul tăiate felii și uleiul de măsline. Presurăm semințele. Poftă bună!
Mod de preparare Salata de icre
Icrele se spala si se trec pin sita, se eliminam pielita transparenta din jurul icrelor.
De la paine folosim numai miezul alb, pe care-l inmuiem in putina apa rece, apoi il stoarcem usor intre palme.
Intr-un bol mai inalt mixam icrele, painea si zeama de lamaie, apoi adaugam treptat uleiul. Pentru ca icrele sa fie mai pufoase adaugam si apa minerala, dam gust cu sare si piper.
Dupa ce icrele si-au dublat cantitatea si s-au transformat intr-o crema alba si pufoasa, ii adaugam ceapa taiata foarte fin.
Salata se aranjeaza pe un platou sau boluri si o ornam cu masline.
100 de grame de quinoa
1 buc dovlecel potrivit
1 lingura de otet de mere sau balsamic
1 lingura de ulei de masline
4-5 fire ceapa verde (sau 1 ceapa mica rosie)
300 gr rosii cherry
3 felii de paine prajita (integrala)
1 de patrunjel proaspat
sare
piper
Punem quinoa in apa clocotita si o lasam 2-3 minute sa fiarba. Rasturnam quinoa intr-o strecuratoare si turnam peste ea 2 cani de apa rece, apoi lasam sa scurga bine de apa.
Tocam ceapa, patrunjelul, taiem rosiile in patru, dovlecelul se taie fasii cu ajutorul unui aparat pentru curatat coaja legumelor. Stropim imediat dovleceii cu otet si ulei de masline. Punem sare si piper dupa gust. La final punem painea prajita taiata cubulete. Salata se serveste imediat. In cazul in care doriti s-o serviti mai tarziu, puneti painea prajita in momentul in care doriti s o serviti.
Putem adauga si bucatele de branza sau tofu.
2 buc andive
200 gr nuca prajita
10 curmale
1 ceapa rosie
sare, piper
60 ml otet
7 linguri ulei de masline
Prajim nucile pe care le am faramitat in bucati mici, intr-o tigaie care nu lipeste timp de 6 minute.
Ceapa si curmalele le taiem marunt si le punem pentru 15 minute in otet, apoi adaugam uleiul de masline si condimentele dupa gust. (sare si piper)
Eu prefer sa pun andivele imediat dupa ce le tai in apa cu sare si otet, asa isi pierd din gustul amar. Oprim cateva foi mai mari, iar pe celelalte le taiem. Punem dresingul peste ele si nuca si amestecam. Foile mari le am umplut cu salata si le am asezat pe platou. Servim imediat.
– 1,5 kg carne tocata ( vita + porc )
– 4 oua ( pt compozitie )
– 1 canita faina de grau
– 1 legatura patrujel verde
– 1 varf piper negru
– 1 lingura sare
– 1 lingura condimente chiftele
– 2 kg ceapa alba
– 1500 ml apa
– 500 ml otet 9 grade
– 4 galbenusuri ( 2 crude + 2 fierte ) – pt maioneza
– 500-700 ml ulei de floarea soarelui – pt prajit si maioneza
Intr-un castron punem carnea tocata, ouale batute bine, condimentele (sare, piper, condimente chiftele ), patrunjelul verde tocat marunt si faina. Amestecam totul pana se omogenizeaza compozitia. Formam bilute mici si le prajim in uleiul incins.
Cand chiftelutele sunt gata le scoatem pe un servetel pentru a inlatura surplusul de ulei.
Ceapa se curata si se taie pestisor. Intr-o oala se pune la fiert apa cu otetul. Cand clocoteste adaugam ceapa si o lasam sa traga 1-2 clocote, apoi o scurgem, o asezam pe un platou si o lasam sa se raceasca.
In acest timp pregatim maioneza din 4 galbenusuri ( 2 crude si 2 fierte ) si 500 ml ulei.
Chiftelutele se amesteca cu ceapa marinata, dupa care se incorporeaza maioneza si se condimenteaza cu sare si piper.
Salata se lasa la rece si se serveste ca atare.
1 piept de pui
ardei gras verde
masline 200 g
morcov -2
Pieptul de pui se spala si se pune la fiert in apa cu sare.
Cand este fiert se lasa putin la racit si se taie bucatele.
Se pune intr-un castron.
Alaturi se pun legumele spalate, curatate si rase pe razatoarea mare.
Se adauga si maslinele.
Este o reteta usor de preparat si rapid.
Image by Christo Anestev[49] from Pixabay[50]
Iata o reteta rapida pe care o poti prepara foarte usor: Castraveti cu sunca si sos de maioneza.
castraveti murati, sunca, pastrama, jambon…ce gasiti mai usor si va convine ca pret
se taie castravetii felii foarte subtiri, sunca se taie cubulete sau felii lunguiete; se prepara maioneza; se pune intr-un castron o lingura sau doua (dupa cat de consistent vreti sa fie sosul); peste maioneza se adauga un pahar de iaurt, se amesteca pana se incorporeaza una in alta; se pune un fie de sare; se „arunca” sunca si castravetii si se amesteca. Usor si foarte racoritor! Pofta buna!
Image by Plamen Ivanov[53] from Pixabay[54]
Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/retete-de-sarbatori-salate-delicioase-pentru-mese-imbelsugate/
Copyright ©2024 Sfatulparintilor.ro unless otherwise noted.