Esti la dieta? Invata ce reguli sa urmezi ca sa fii sigura de rezultate

by Sfatul Parintilor | 25/11/2017 19:00

Stii cu siguranta despre ce vorbesc: te-ai hotarat sa incepi o dieta si toata lumea – rude, prietene, colege – te „asalteaza“ cu sfaturi despre ce sa mananci, cata apa sa bei, ce trebuie si ce nu e bine sa faci. Oricat de bine intentionate ar fi aceste indrumari, unele s-ar putea sa fie gresite. De altfel, nu multe dintre practicile pe care le afli „din auzite“ sunt si recomandate de nutritionisti.

 

Iata un ghid cu 11 intrebari despre diete si raspunsurile lor corecte, pentru ca tu sa inveti care sunt regulile de urmat atunci cand vrei sa slabesti sanatos.

 

 

1. E bine sa te cantaresti des?
– Da, chiar ajuta.
– Nu, te va descuraja.
– Nu conteaza cat de des te cantaresti.

Raspuns corect: Da, chiar ajuta.
Studiile au aratat ca persoanele care se cantaresc des reusesc sa slabeasca si sa-si mentina apoi silueta dupa dieta. E recomandat sa te urci pe cantar macar o data pe saptamana, ca sa stii mereu ce greutate ai si sa poti monitoriza ritmul in care dai jos kilogramele in plus. Nu fi insa descurajata daca valoarea de pe ecran oscileaza: greutatea ta se modifica si va fluctua cu 2-3 kilograme pe parcursul catorva zile, pe masura ce elimini apa din organism.
 

 

 

2. Ce tip de grasimi trebuie sa consumi mai putin ca sa poti slabi?
– Grasimile nesaturate.
– Grasimile saturate.
– Toate tipurile de grasimi.

Raspuns corect: Grasimile saturate.
Renuntarea la un tip de alimente nu este sinonima cu miscorarea numarului de calorii ingerate. Cu alte cuvinte, daca nu mananci deloc grasimi nu inseamna ca restul alimentelor pe care le consumi nu au calorii si, deci, nu te vei mai ingrasa. In plus, exista si grasimi sanatoase, cum sunt cele vegetale sau cele din pestele gras, care te pot ajuta sa mananci mai putin, pentru ca favorizeaza instalarea mai repede a satietatii.

Organismul tau are nevoie si de grasimi pentru a functiona cum trebuie. Conform nutritionistilor, grasimile saturate trebuie sa-ti furnizeze maximum 10% din caloriile ingerate. Iata cum poti face asta: inlocuieste untul si alimentele procesate cu grasimi polinesaturate si mononesaturate, care sunt mai sanatoase: ulei de masline, peste bogat in acizi grasi Omega-3, tofu, avocado si cantitati mici de nuci.
 

 

 

3. Cand trebuie sa bei apa ca sa slabesti mai repede?
– In general, inainte de amiaza.
– Inaintea meselor.
– Dupa mese.

Raspuns corect: Inaintea meselor.
Apa, bauta in special inainte de masa, iti umple stomacul si te ajuta sa mananci mai putin. Studiile au aratat ca persoanele care beau doua cani de apa inainte de a manca slabesc mai mult decat cele care nu beau apa. E indicat sa bei apa rece, preferabil de la frigider, deoarece iti stimuleaza metabolismul si ajuta la arderea grasimilor. De asemenea, apa te mentine hidratata. Stii bine ca retentia hidrica poate duce la ingrasare. Insa, atunci cand rinichii proceseaza apa din organism, si kilogramele in exces determinate de retentia hidrica incep sa se „topeasca“.
 

 

4. Daca ai mancat un pranz copios, e bine sa sari peste cina?
– Da.
– Nu.

Raspuns corect: Nu.
Nu sari deloc peste mese daca incerci sa slabesti. Ti se va face foame mai tarziu si vei fi tentata sa dai iama prin frigider sau sa iei o gustare nesanatoasa. Covrigei, biscuiti, cereale cu ciocolata – toate acestea iti vor face cu ochiul si poti sfarsi prin a consuma mai multe calorii decat ar fi continut cina la care ai renuntat. De asemenea, nerespectarea meselor iti scade nivelul de energie, ceea ce inseamna ca nu vei mai avea chef sa faci miscare si, deci, iti vei da singura peste cap efortul de a slabi.

Stiu ca ai auzit-o peste tot, dar micul-dejun chiar este cea mai importanta masa a zilei, asa incat, orice ai face, nu omite niciodata sa mananci ceva dimineata. Studiile au demonstrat ca persoanele care iau cu regularitate micul dejun sunt mai suple decat cele care isi incep ziua pe stomacul gol. In plus, e bine sa stii ca portiile mici si hranitoare, cu cateva gustari sanatoase (fructe, legume crude, cereale integrale cu iaurt degresat) intre mese, te vor ajuta sa slabesti mai repede.
 

 

5. Cat dureaza sa te simti satula dupa ce mananci?
– 5-10 minute
– 10-15 minute
– 15-20 minute

Raspuns corect: 15-20 minute
Daca vrei sa mai dai jos din kilograme, mananca incet si mesteca bine bolul alimentar. Asta pentru ca dureaza ceva timp pana cand creierul inregistreaza faptul ca stomacul este plin. Lasa furculita jos intre inghitituri si asteapta putin pana termini de mestecat. In acest mod, creierul va avea ragaz sa-i transmita stomacului ca ai mancat suficient. Un studiu a revelat ca femeile care mesteca incet mananca mai putina calorii si beau mai multa apa decat cele care dau gata continutul farfuriei in cateva minutele.

 

 

6. Ca sa slabesti, planifica-ti fiecare masa.
– Adevarat
– Fals

Raspuns corect: Adevarat
Spontaneitatea e grozava cand vine vorba de multe activitati, insa mancatul nu e una dintre ele. Specialistii in slabire ne recomanda sa ne planificam fiecare masa si fiecare gustare, pentru a ne asigura ca se incadreaza intr-un plan de dieta bine echilibrat. Fara un astfel de plan, suntem mai vulnerabili la „chemarea“ patiseriilor, simigeriilor si a chioscurilor de fast-food.

7. De ce e bine sa tii un jurnal alimentar?
– Pentru a calcula numarul de calorii consumate intr-o zi.
– Pentru a putea planifica portii mai sarace in calorii daca mananci prea mult la o masa.
– Pentru a observa care este tiparul alimentar pe care te pliezi.
– Toate motivele de mai sus.

Raspuns corect: Toate motivele de mai sus.
Tinerea unui jurnal in care sa notezi tot ce mananci te poate ajuta sa slabesti de doua ori mai mult. Asta este concluzia unuia dintre cele mai ample si mai lungi studii realizate despre controlul greutatii. Un astfel de jurnal te va ajuta sa vezi cat de mult mananci cu adevarat, dar si sa descoperi – si sa repari – tiparele alimentare nesanatoase.
8. Ce tip de carbohidrati trebuie sa eviti ca sa slabesti?
– Toate tipurile de carbohidrati.
– Cat mai multi carbohidrati posibil.
– Carbohidratii din alimentele procesate.

Raspuns corect: Carbohidratii din alimentele procesate.
Desi regimurile de slabire fara carbohidrati sunt foarte populare pentru ca dau rapid rezultate, la finalul acestor diete, cand reincepi sa mananci normal, te vei ingrasa la loc sau chiar mai mult decat inainte. In plus, carbohidratii nu sunt altceva decat „combustibil“, de care organismul tau are nevoie pentru a putea functiona. Cea mai inteleapta metoda e sa renunti la carbohidratii din bauturile acidulate, junk food si grasimi animale, si sa-i inlocuiesti cu carbohidrati sanatosi, din cereale integrale, fructe si legume.

 

 

9. Ce aliment poti consuma in orice cantitate fara sa te ingrasi?
– Sucuri dietetice.
– Legume crude.
– Pui la gratar.

Raspuns corect: Legume crude.
Legumele sunt la discretie, poti manca oricate fara sa te temi de kilogramele in plus. Nu contin multe calorii, sunt pline de fibre si de alti nutrienti si te ajuta sa te simti satula mai repede – deci, sa mananci mai putin. Ai grija totusi sa le consumi crude: daca le prajesti, le sotezi sau le adaugi sosuri si topping-uri iti vor creste numarul de calorii ingerate.

 

10. Cum sa procedezi cu mancarurile tale preferate daca sunt nesanatoase?
– Le scoti complet din meniu.
– Le consumi cu moderatie.
Raspuns corect: Le consumi cu moderatie.
Stiu, pare logic sa renunti de tot la ciocolata, inghetata, pizza, aluaturi sau alte placeri culinare vinovate, insa nu e o idee buna. Motivul: risti sa te lasi coplesita de pofte si sa ai momente de slabiciune, in care sa te indopi cu toate mancarurile dupa care ai suspinat pana atunci. Un studiu recent a scos la iveala ca limitarea optiunilor alimentare nu ajuta la slabit. Ceea ce trebuie sa faci e sa-ti concepi o dieta in functie de preferinte si sa consumi mai rar produsele favorite care ingrasa sau sa le substitui cu variantele lor mai sarace in calorii.

 

 

 

11. Ca sa slabesti mai repede trebuie sa
– Dormi mai mult.
– Dormi mai putin.

Raspuns corect: Dormi mai mult.
Noptile „albe“ pot parea o ocazie excelenta sa arzi mai multe calorii, dar lipsa somnului declanseaza schimbari hormonale care iti vor face foame. Prin urmare, respecta orele de odihna si asigura-te ca ai parte de 7-9 ore de somn in fiecare noapte. Somnul ajuta la reglarea metabolismului. In plus, specialistii au descoperit ca, daca dormi o ora in plus, scazi numarul de calorii consumate in ziua respectiva cu 6% – pentru ca iti petreci timpul cu pricina odihnindu-te, si nu mancand.
Autor: Alexandra Nedelcu

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/esti-la-dieta-invata-ce-reguli-sa-urmezi-ca-sa-fii-sigura-de-rezultate/