Dieta si sanatate: Schimbari in alimentatie, pentru a preintampina imbatranirea

by Sfatul Parintilor | 13/04/2023 18:08

Pe masura ce imbatranim, corpul nostru are nevoie de o alta dieta[1] . Uneori chiar propria alimentatie ne imbatraneste[2] . Aceasta trebuie sa fie modificata astfel incat sa avem un aport sporit de vitamine si minerale[3] , necesare transformarilor pe care le suferim. Cel mai bine ar fi ca aceste modificari ale dietei sa inceapa de la varsta de 30 de ani. Cu cat incepem mai devreme alimentatia sanatoasa, cu atat mai bine pentru sanatatea batranetilor noastre.

Vitamina B12 trebuie suplimentata odata cu inaintarea in varsta

De foarte multe ori, vitamina B12 este omisa din alimentatie. Ea este foarte importanta pentru ca ajuta la producerea celulelor din sange si contribuie la mentinerea procesului cognitiv. Daca in tinerete vitamina B12 poate fi usor asimilata din oua si carne, dupa 50 de ani, vitamina B12 va putea fi absorbita mai mult prin aportul de alimente imbunatatite cu aceasta vitamina sau prin suplimentele alimentare.

Afla tot ce ai nevoie sa stii despre alimentatia alcalina, singura care te tine departe de boli, iti reda energia, te detoxifica, vitaminizeaza si slabeste in acelasi timp. Clic aici[4].

Bananele tin tensiunea arteriala sub control

Odata cu inaintarea in varsta, tensiunea arteriala incepe sa creasca[5]. Pentru a combate aceasta problema si pentru a micsora riscul unui accident vascular sau infarct, catre batranete, ar trebui sa consumati mai putina sare si mai mult potasiu. Pe langa medicamentele diuretice care au acest efect, o sursa foarte buna de potasiu sunt banana, broccolli si cartofii copti in coaja.

Mai putine calorii, mai multa sanatate la batranete

Pe masura ce imbatranim, metabolismul incepe sa slabeasca. Drept urmare, si aportul zilnic de calorii trebuie sa scada. In general, persoanele in varsta tind sa manance mai putin. Extra caloriile se vor transforma in extra kilograme la cantar. Ceea ce creste riscul de diabet[6], boli cardiovasculare, osteoporoza si osteoartrita.

Un pic de condimente pentru imbunatatirea gustului

Cu trecerea timpului, papilele gustative imbatranesc si ele, astfel ca isi vor diminua capacitatile. Cea mai mare greseala este sa sarati alimentele pentru a avea „gust”. Gasiti alte condimente care sa imbunatateasca gustul alimentelor: curry, piper etc.

Mai multa apa, mai multa vitalitate

Odata cu pierderea gustului, se va instala si senzatia de sete. In plus, medicamentele antihistaminice si cele pentru controlul tensiunii arteriale va pot deshidrata. Odata cu imbatranirea organismului, vitalitatea scade de asemenea. Pentru a o recapata, beti mai multa apa. Pe masura ce anii trec, femeile ar trebui sa bea in jur de 2,5 litri de apa, iar barbatii 3. Limitati consumul de cafea, ceai sau alcool (pentru ca au efecte diuretice).

Afla tot ce ai nevoie sa stii despre alimentatia alcalina, singura care te tine departe de boli, iti reda energia, te detoxifica, vitaminizeaza si slabeste in acelasi timp. Clic aici[4].

Sanatatea oaselor se mentine cu calciu si vitamina D

Aportul de calciu trebuie crescut odata cu inaintarea in varsta si mai ales dupa 50 de ani (femeile) si 70 de ani (barbatii). Pe langa produsele lactate si alte alimente care contin calciu, sunt recomandate si suplimentele alimentare. Pentru absorbtia corecta a calciului in organism, este esentiala vitamina D. Aceasta se poate obtine prin baile de soare, alimente si suplimente alimentare.

Luteina iti tine vederea buna

Odata cu inaintarea in varsta, lumea inconjuratoare poate intra „in ceata”. E din cauza macularii degenerative sau a cataractei. Poti impiedica aceste boli ale batranetii prin aportul de luteina. Acest nutrient il aduceti in alimentatia voastra prin legumele cu frunze verzi (spanac, broccoli), fructe (struguri si portocale) si galbenusul de ou.

La toate acestea adaugati un consum ridicat de fibre si unul scazut de grasimi saturate si carbohidrati. Alimentatia sanatoasa va contribui din plin la sporirea sperantei de viata si va veti putea bucura de copiii si nepotii vostri mai mult timp.

foto: Depositphotos.com[7]

Endnotes:
  1. dieta: http://sfatulparintilor.ro/29061/dieta-vs-sport-confruntarea-finala
  2. alimentatie ne imbatraneste: http://sfatulparintilor.ro/30009/alimentatia-ta-te-imbatraneste/
  3. vitamine si minerale: http://sfatulparintilor.ro/31211/5-vitamine-si-minerale-esentiale-pentru-iarna/
  4. aici: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/ghid-nou-dieta-alcalina-cum-sa-slabesti-natural-sa-scapi-de-toxine-si-de-boli-si-sa-ai-energie/
  5. tensiunea arteriala incepe sa creasca: http://sfatulparintilor.ro/30779/10-alimente-de-evitat-daca-ai-tensiunea-arteriala-ridicata/
  6. diabet: http://sfatulparintilor.ro/30509/12-metode-de-a-te-feri-de-diabet/
  7. Depositphotos.com: https://ro.depositphotos.com/200971026/stock-photo-heart-made-green-peas-fresh.html

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/dieta-schimbari-pe-care-trebuie-sa-le-faci-in-alimentatie-pentru-a-preintampina-imbatranirea/