Cum iti afecteaza stresul silueta

by Sfatul Parintilor | 11/11/2014 21:08

Stresul ne afecteaza pe fiecare dintre noi in mod diferit, insa pentru toata lumea este dureros de clar ca acesta da peste cap orice incercare de a slabi. Asta pentru ca stresul cronic inhiba capacitatea organismului de a arde grasimile. Daca si tu esti ca si mine, atunci cand esti la dieta te lupti din greu cu poftele alimentare, fapt ce poate fi o sursa continua de nervi si proasta dispozitie. In tot acest timp, te intrebi de ce kilogramele in plus nu se „topesc“ mai repede, chiar daca respecti toti pasii corecti. Raspunsul: stresul, amplificat de lipsa de succes imediat a dietei, este tocmai cauza pentru care grasimea in exces se incapataneaza sa se „agate“ de tine.

 

Secretul ar putea consta in intelegerea felului in care organismul reactioneaza la stres. Dupa cum explica nutritionistii, odata ce vei invata sa-ti cunosti corpul si sa identifici ce anume din stilul tau de viata duce la acumularea stresului, vei reusi sa devii mai calma si mai supla. Unii dintre noi sunt predispusi la descarcari emotionale si crize de plans, altii au mania de a planifica totul si nu-si mai vad capul de liste peste liste (peste liste…), in timp ce unele persoane se „prabusesc“ la cea mai mica raceala si nu mai pot functiona optim acasa sau la serviciu.

Nu numai ca oboseala si stresul ne determina sa apelam la alimente bogate in calorii si in carbohidrati pentru a ne ridica nivelul de energie, ci, pe deasupra, ingreuneaza si procesul de slabire, condamnand din start la esec dietele. Explicatia este aceea ca hormonii de stres prezenti in exces in organism faciliteaza depunerea grasimilor, in special in zonele cu probleme ale corpului, care sunt greu de remodelat prin exercitii fizice, cum ar fi abdomenul, coapsele si bazinul. Am insa si vesti bune: poti controla modul in care corpul tau reactioneaza la stres prin cateva schimbari simple in stilul de viata si in comportamentul alimentar.

 

 

Stresul si sistemul digestiv

Cauze si simptome:

* senzatia de balonare dupa masa;
* sensibilitate sau alergie la anumite alimente;
* predispozitie la dureri de cap;
* alimentatie bogata in zahar si carbohidrati rafinati;
* sindrom de colon iritabil si agravarea lui in prezenta stresului;
* tratament de lunga durata cu medicamente pe baza de steroizi, antiinflamatoare si/sau antibiotice.

Daca te recunosti in cel putin trei dintre situatiile enumerate mai sus, atunci tipul de stres de care suferi este legat de tractul digestiv, fiind cauzat in mare parte de prezenta unui numar insuficient de bacterii benefice la nivel intestinal. Acest lucru atrage dupa sine o pofta constanta de dulciuri si poate cauza probleme si tulburari digestive, precum sindromul colonului iritabil, ducand totodata la ingrasare.

 

Ce e de facut?
1. Creste aportul de prebiotice naturale, care ajuta la colonizarea tractului intestinal cu bacterii „ajutatoare“. Poti face acest lucru prin consumul sporit de fructe si legume, in special banane, usturoi, ceapa, praz, cicoare si topinambur (un cartof cu gust de anghinare, denumit popular si nap-porcesc), sau prin administrarea de suplimente.
2. Ia capsule cu enzime digestive inainte de fiecare masa, pentru a ajuta organismul sa digere mancarea mai bine.
3. Nu consuma niciodata fructe la desert dupa ce ai mancat carne. Este bine sa astepti macar o ora dupa o masa bogata in proteine si abia apoi sa treci la fructe, pentru ca acestea fermenteaza in combinatie cu carnea si pot cauza gaze.
4. Limiteaza consumul de zaharuri, alcool si cafeina, deoarece reduc nivelul de bacterii intestinale bune si provoaca gaze, slabesc imunitatea si accelereaza dezvoltarea Candidei.
5. Mananca incet si mesteca bine fiecare bol alimentar, pentru ca digestia sa fie cat mai eficienta.
6. Fa-ti analizele sa vezi daca suferi de intoleranta alimentara (aceasta apare de obicei la produse lactate, oua, peste si cereale), intrucat lipsa de bacterii benefice face ca tractul intestinal sa fie sensibil la anumite alimente.

 

Autor: Alexandra Nedelcu

 

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/cum-iti-afecteaza-stresul-silueta/