Condimente si mirodenii – Beneficii uimitoare pentru sanatate

by Sfatul Parintilor | 13/08/2014 21:09

Condimentele sunt utilizate de secole nu numai pentru a da gust si savoare mancarurilor ci si pentru proprietatile lor medicinale. Studii facute recent sustin ca mirodeniile asigura sanatatea si bunastarea organismului printr-o serie de actiuni care inhiba dezvoltarea bolilor degenerative. Despre condimente si mirodenii se stie ca au un continut mult mai ridicat de antioxidanti in comparatie cu fructele si legumele. Antioxidantii ajuta la prevenirea cancerului, bolii Alzheimer, bolilor cardiovasculare etc., contribuind in acelasi timp la pastrarea fermitatii si elasticitatii pielii. Condimentele imbunatatesc gustul oricarui tip de mancare. De pilda, daca pregatiti piure de cartofi sau orez, puteti adauga ardei iute, chimen sau sofran; la salate se pune maghiran sau rozmarin. Vegetarienii sunt cei care beneficiaza din plin de proprietatile curative ale condimentelor, deoarece, in general, dieta vegetariana se bazeaza pe utilizarea generoasa a condimentelor. In cele ce urmeaza, va prezentam beneficiile, mai mult sau mai putin cunoscute, oferite de condimente si mirodenii.

 

 

Scortisoara

Numai o lingurita de scortisoara administrata zilnic ajuta la scaderea cu 30% a factorilor de risc care duc la aparitia sindromului metabolic. Concret, scortisoara ajuta la scaderea glucozei, trigliceridelor si colesterolului LDL, chiar si in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip II. De asemenea, sunt studii care au demonstrat ca scortisoara previne rezistenta la insulina la persoanele care au o dieta bogata in fructoza. Totodata, studiile releva faptul ca scortisoara este o foarte bogata sursa de antioxidanti si stimuleaza buna functionare a creierului. Ea are si proprietati antimicrobiene, stopand dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor. Este antiinflamator si anticoagulant. Adesea, scortisoara este utilizata si ca antidot pentru diaree sau alt tip de disconfort gastric.

 

Ghimbirul

Un vechi proverb indian spune: „Orice calitate buna este continuta in ghimbir”. Este folosit din vremuri stravechi pentru tratarea diverselor probleme. Se fac referinte la ghimbir in sistemul medical ayurvedic ca medicamentul universal. Confucius scria ca nu manca niciodata nimic fara ghimbir. Medicul imparatilor Claudius si Nero utiliza ghimbirul pentru calmarea bolilor de stomac. Era laudat in faimosul De Materia Medica in anul 77 inainte de Hristos pentru capacitatea sa de „a incalzi si inmuia stomacul”. In Japonia a fost utilizat in mod traditional pentru durerile de coloana si articulatii. In Filipine este folosit pentru vindecarea durerilor de cap. Chinezii il foloseau contra durerilor de dinti si mahmurelii, iar in Brazilia, Sudan si Papua Noua Guinee era folosit pentru tratarea artritelor.

De ce a fost venerat ghimbirul timp de mii de ani in culturi din lumea intreaga, ca cea mai profunda dintre plantele vindecatoare? Care e acel ingredient cu gust intepator care a facut ca milioane de oameni sa-l cultive si sa-l consume pentru nenumarate probleme medicale? Raspunsul e simplu: nimeni nu stie! Si se pare ca inteligenta umana nu va putea vreodata sa inteleaga pe deplin modul de actiune al ghimbirului. Sigur, veti spune ca trebuie sa fie un ingredient special in ghimbir care sa iasa in evidenta. Va raspundem ca stiinta moderna a studiat aceasta planta timp de decenii si a identificat pana acum 470 de constituenti, dintre care unii, la randul lor au constituit subiect a mii de studii stiintifice. Acesti compusi actioneaza in mod complementar, pentru a produce beneficii biologice profunde. Fiecare compus are un anume efect, fie influentand o anumita enzima sau proteina, fie sprijinind activitatea altor compusi:

– priveaza celulele de cancer prostatic de combustibilul lor de crestere;

– echilibreaza producerea de prostaglandine inflamatorii PGE3 si PG12, care regleaza productia de compusi care dilata arterele;

– restabileste functionarea sanatoasa a trombocitelor, prin inhibarea formarii unui grup numit tromboxan (probabil principalul motiv pentru care oamenii iau aspirina);

– reduce prostaglandinele ce sensibilizeaza receptorii durerii din terminatiile nervoase, demonstrand efecte puternic analgezice;

– contine melatonina, regleaza ritmurile circadiene, stimuland activitatea corpului si somnul;

– are de 180 de ori mai multe enzime pentru digestia proteinelor decat legendara papaya.

– este unul dintre cei mai redutabili dusmani ai cancerului, considerat chiar a avea un efect antitumoral in leucemii;

– inhiba inmultirea arhicunoscutei helicobacter pilori, bacteria asociata cu instalarea ulce­rului sau chiar a cancerului de stomac si colon;

– extrasele de ghimbir stimuleaza imuni­tatea prin cresterea activitatii timusului si splinei, precum si productia de fagocite;

– in cancerul de san este indicat consumul de ghimbir, care se pare ca ar inhiba invazia, motilitatea si aglutinarea celulelor canceroase.

Aceasta este maretia plantei si cea mai clara ilustrare a cat de mult difera abordarea traditionala pe baza de plante fata de moda de acum a medicamentelor de sinteza. Elementul principal al plantei il reprezinta rizomul mare si carnos, numit si radacina de ghimbir, care are o forma neregulata, ca o aglomerare de tuberculi si a carui utilizare s-a raspandit practic in intreaga lume, deoarece reprezinta un ingredient universal folosit in toate tipurile de mancaruri si bauturi, inclusiv in prajituri si bere.

 

 

Oregano

Frunzele, ca si uleiul de oregano, au proprietati antibacteriene si antivirale, ajutand la distrugerea organismelor care duc la aparitia infectiilor pielii. Aplicat local, uleiul de oregano ajuta la tratarea mancarimilor si a iritatiilor, iar la nivelul cavitatii bucale uleiul de oregano este eficient in tratarea gingivitelor. Mai mult, oregano poate fi utilizat si in tratarea sinuzitei: se administreaza zilnic 2-3 picaturi ulei de oregano (de preferat intr-un pahar cu suc proaspat de legume sau fructe), timp de 10 zile. Primele efecte se simt dupa 3-5 zile de la inceperea tratamentului. Oregano contine o cantitate considerabila de vitamine si minerale, fiind o sursa excelenta de fier, magneziu, calciu, vitamina C, vitamina A si acizi grasi Omega-3. Frunzele uscate de oregano pot fi utilizate pentru tratarea durerilor provocate de artrita sau reumatism. Acestea se aplica local pe zona dureroasa, dupa care se panseaza.

Oregano este un condiment utilizat in bucatariile din Italia, Spania, America Latina, Turcia si Grecia, datorita gustului sau usor mentolat, care da o savoare aparte mancarurilor. Amestecati oregano cu usturoi, ceapa, busuioc, patrunjel, cimbru si ulei de masline pentru a obtine mancaruri delicioase.

 

 

Rozmarinul

Un buchet de rozmarin tinut in casa actioneaza ca un odorizant de camera, putand fi utilizat in acelasi timp si pentru diferite preparate culinare. Despre rozmarin se stie ca stopeaza mutatiile genetice care pot duce la aparitia cancerului si impiedica deteriorarea vaselor de sange, prevenind astfel riscul atacului de cord. Uleiul de rozmarin stimuleaza cresterea parului si activitatea mentala si previne aparitia afectiunilor respiratorii.

 

 

Curcuma (sofranul indian)

Bogat in antioxidanti si antiinflamatori denumiti curcuminoizi, sofranul vine in ajutorul organismului in combaterea cancerului. Potrivit studiilor, curcuminoizii ajuta la prevenirea bolii Alzheimer si a inflamatiei articulatiilor, la tratarea afectiunilor hepatice si digestive. Astfel, curcuma contribuie la prevenirea si tratarea bolilor intestinale inflamatorii, boala Crohn, colita ulcerativa, artrita reumatoida, fibroza chistica. Curcuma poate fi folosita si in prevenirea bolilor cardiovasculare si hepatice. In combinatie cu alte crucifere, sofranul de India previne cancerul de prostata si stopeaza dezvoltarea tumorilor deja existente. Mai mult, el impiedica metastazarea mai multor forme de cancer. Adaugati condimentul (care se gaseste sub forma de pudra) peste orice fel de mancare, incepand de la friptura si cartofi fierti, pana la sarmale si ciorbe. Nu este necesar sa puneti cantitati mari de condiment, astfel incat sa modifice gustul mancarii – important este ca acesta sa ajunga in organismul dumneavoastra.

 

 

Curry

Curry este o mixtura formata din mai multe condimente: coriandru, schinduf etc., predominant fiind sofranul de India. Pudra de curry este larg utilizata in bucataria indiana la prepararea puiului si a crevetilor. Praful de curry contine antioxidanti si compusi antiinflamatori, despre care se stie ca imbunatatesc functia cognitiva, previn aparitia cancerului de piele si stimuleaza buna functionare a creierului, prevenind astfel aparitia bolii Alzheimer.

 

 

Boiaua

Boiaua contine o cantitate neobisnuit de mare de vitamina C. Ardeiul folosit la boia contine de 6-9 ori mai multa vitamina C decat o rosie obisnuita. Ca si chilli, boiaua contine capsaicina, substanta cu actiune antiinflamatoare si antioxidanta, care reduce riscul aparitiei cancerului. De asemenea, boiaua este un agent antibacterian si stimulator care ajuta la reglarea presiunii sanguine si creste cantitatea de saliva si acizi gastrici, contribuind la imbunatatirea digestiei.

 

 

Cuisoarele

Cuisoarele sunt bobocii de flori uscate din arborele de cuisoare, un copac vesnic verde care creste in zonele tropicale. In timp ce cuisoarele sunt intens folosite astazi in scopuri culinare, proprietatile lor curative sunt cunoscute de secole. De exemplu, in China se folosesc cuisoarele de mai bine de 2000 de ani pentru eliminarea respiratiei urat mirositoare. In alte tari, cuisoarele sunt folosite pentru tratarea alcoolismului. Cuisoarele au proprietati antibacteriene, antivirale, antifungice si antiseptice. Ele sunt si un anestezic natural, motiv pentru care sunt folosite de unele culturi ca remediu impotriva durerilor de dinti. Cuisoarele sunt condimente care ajuta la vindecarea afectiunilor sistemului digestiv, ameliorand flatulenta si accelerand metabolismul. Totodata, sunt de mare ajutor in cazul mai multor tulburari digestive, printre care si varsaturile si diareea. Baute sub forma de ceai, cu inghitituri mici, dupa cina, cuisoarele sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri pentru efectul lor afrodiziac. Manganul este principalul mineral aflat in compozitia cuisoarelor. Doar 5 g de praf de cuisoare asigura 70% din necesarul zilnic al organismului pentru acest mineral. Cuisoarele contin de asemenea eugenol, un ulei cu proprietati antibacteriene, fiind si un important anestezic, folosit in special in tratamentele dentare. Alte substante sanatoase din cuisoare sunt acizii grasi Omega-3, vitamina K, fibrele, vitamina C, magneziul si calciul. Bogate in atatia nutrienti de baza, cuisoarele nu trebuie sa lipseasca din bucatarie, intrand in categoria condimentelor nu doar gustoase, ci si sanatoase.

 

 

Chimenul

Chimenul contine cantitati importante de magneziu si fier. Semintele au si proprietati anticancerigene, in acest scop fiind indicat mai ales ceaiul din seminte de chimen. Beneficiile chimenului in cazul afectiunilor digestive sunt cunoscute de sute de ani, acesta ajutand in caz de flatulenta, indigestie, diaree, greturi. Pentru prevenirea afectiunilor digestive, se recomanda mai ales ceaiul din seminte de chimen, care trebuie baut caldut. Datorita proprietatilor antiseptice, chimenul este indicat in tratarea formelor usoare de raceala.

 

Busuiocul

Busuiocul este folosit de secole in medicina naturista traditionala practicata in India si Europa. Utilizata sub forma de infuzie (apa fierbinte turnata peste frunze de busuioc) sau adaugata in mancaruri si salate, aceasta planta este folosita de mult timp ca tratament antiinflamator pentru boli precum bronsita, astm, artrita si boli dermatologice. In plus, busuiocul previne aparitia diabetului, avand capacitatea de a reduce nivelurile de glucoza din sange. Cercetatorii incep sa afle de ce este busuiocul o planta atat de valoroasa pentru medicina: experimentele indica faptul ca „responsabil” pentru efectul antiinflamator este eugenolul, adica uleiul care ii confera busuiocului aroma specifica.

Busuiocul este o sursa excelenta de vitamina A, magneziu, potasiu, fier si calciu. Alte beneficii aduse de busuioc sanatatii sunt: tratarea greturilor, raului de miscare, indigestiei, constipatiei.

Mustarul

Mustarul stimuleaza circulatia sanguina, apetitul si digestia si ajuta la decongestionarea sinusurilor, actionand ca un pansament in zonele inflamate ale corpului. Mustarul din comert ofera o aroma extraordinara cu putine calorii, contine doar urme de grasimi vegetale si intre 25 si 32% proteine. Frunzele de mustar contin calciu, fosfor, magneziu si vitamina B. Uleiul de mustar poate fi folosit la masaj, dar si ca tratament impotriva caderii parului. Boabele de mustar contin acizi grasi Omega-3 si sunt o excelenta sursa de fier, zinc, magneziu, calciu si proteine.

 

Hreanul

Hreanul face parte din familia mustarului si actioneaza ca un stimulent digestiv. Din punct de vedere medical, radacina de hrean are numeroase proprietati curative: puternic antibiotic, expectorant, diuretic, antibacterian, bronhodilatator, vasodilatator coronarian, stimuleaza cresterea tensiunii arteriale si sistemul imunitar al organismului. Tinand cont de proprietatile enumerate mai sus, hreanul este util in tratarea bronsitei, sinuzitei, reumatismului, anemiei, stomatitei.

 

Cimbrul

Cimbrul este bogat in timol, un ulei esential, puternic antiseptic, antibacterian si antioxidant. Datorita proprietatilor acestui ulei, cimbrul poate fi utilizat in tratarea infectiilor gatului, inflamatiilor, bronsitei acute si cronice si tusei convulsive. De asemenea, cimbrul stimuleaza actiunea cililor din interiorul bronhiilor, actionand direct asupra mucoasei bronsice, fapt care previne inflamatia tractului respirator. Toti membrii familiei mentei, inclusiv cimbrul, detin terpenoide, substante recunoscute pentru proprietatile lor anticancerigene. Pe langa utilizarea in mancaruri, cimbrul poate fi consumat si sub forma de ceai, pentru tratarea tusei.

 

Mararul

Atat frunzele cat si semintele de marar pot fi folosite la pregatirea unor retete culinare. Pe langa faptul ca ofera o aroma si un gust speciale, mararul este eficient in ameliorarea, prevenirea si tratarea mai multor afectiuni. Mararul este eficient pentru reglarea tractului digestiv, tratarea insomniilor, diareii, dizenteriei, tulburarilor menstruale, afectiunilor respiratorii si chiar a cancerului.

 

Piperul

Piperul negru detine mai multe proprietati medicinale decat isi pot imagina oamenii. Piperul negru nu este ca sarea care, daca este consumata in exces, dauneaza sanatatii. Proprietatile curative ale piperului cresc direct proportional cu consumul. Printre proprietatile medicinale detinute de piper se regasesc: stimularea tractului digestiv, prevenirea gazelor intestinale (flatulenta si balonarea) cresterea cantitatii de acid clorhidric din stomac si inhibarea dezvoltarii bacteriene, mai ales la nivelul tractului intestinal. Deci, pentru a beneficia de toate aceste proprietati, nu trebuie decat sa adaugati piper la cat mai multe preparate culinare… de preferat la toate.

 

Leusteanul

Leusteanul este utilizat mai ales pentru proprietatile sale diuretice: creste fluxul urinar, ajuta la tratarea dificultatilor de urinare si a cistitei. Datorita cresterii fluxului urinar, leusteanul ajuta si la eliminarea nisipului si a pietrelor la rinichi. Leusteanul este considerat ca un agent care intareste si imbunatateste functia stomacului. Alte proprietati ale acestuia sunt prevenirea indigestiilor si a colicilor. Leusteanul este eficient in ameliorarea flatulentei. Ca expectorant, elimina mucusul de la nivelul sistemului pulmonar, fiind de un real ajutor pacientilor cu pleurezie.

 

Sofranul

Substantele continute de sofran au actiune citotoxica asupra carcinoamelor si celulelor leucemice. Acest efect se datoreaza componentelor carotenoide, care cresc difuzia de oxigen in plasma cu pana la 80%. Aceasta actiune ajuta la prevenirea aterosclerozei secundare. Consumul de sofran nu este indicat insa femeilor insarcinate, deoarece exista riscul avortului spontan.

 

Dafinul

Una din cele mai nobile plante folosite in bucatarie si cea care a dat si denumirea examenului celui mai important – bacalaureatul – dafinul sau laurul (Laurus nobilis) este originar din bazinul Mediteranei. Este raspandit din Turcia pana in Maroc, dar este cultivat si in Statele Unite si in regiunile din sud-vestul Rusiei. Gustul frunzelor de dafin este iute, aromat si usor amarui. Frunzele de dafin nu lipsesc din raftul gospodinelor, avand nenumarate intrebuintari: la muraturi (castraveciori murati, gogonele, sfecla murata etc.), la mancaruri cu carne de vita (gulas, tocanite), la preparatele din vanat, la marinatele de peste, dar si la mancarurile fara carne – cele de cartofi sau varza. Se folosesc de asemenea la sosuri. Se combina foarte bine cu piperul negru si cu semintele de mustar. Frunza de dafin, patrunjelul si cimbrul formeaza clasicul trio al amestecului bouquet garni frantuzesc. Frunzele de dafin se folosesc uscate. Isi degaja aroma mai bine daca sunt zdrobite sau tocate si se gatesc impreuna cu mancarea. Printre calitatile curative ale frunzelor de dafin amintim: laxativ, vomitiv, antibronsitic si antitoxic redutabil.

 

Tarhonul

Tarhonul este o planta condimentara extrem de aromata. Numele lui latinesc, Artemisia dracunculus, inseamna dragon mic, numit asa in Evul Mediu pentru ca ajuta la tratarea muscaturilor veninoase de sarpe. Tarhonul este recomandat in special persoanelor cu tulburari digestive, deoarece regleaza si stimuleaza functia gastrica si ajuta la asimilarea substantelor nutritive. Este o planta minune in cazul balonarilor, constipatiei, insomniilor sau gastritelor. Fiind o planta bogata in iod, se recomanda persoanelor la regim fara sare, aroma sa reusind sa dea gust mancarii.

 

Salvia

Salvia a fost adusa din Egipt in Europa de catre romani. Denumirea sa latineasca, Salvia officinalis, provine din cuvantul „salvere”, care inseamna „a salva”, de unde deducem ca in antichitate era apreciata mai degraba pentru calitatile sale medicinale. Astazi este folosita cu mare succes si la gatit, in special in bucataria mediteraneana, pentru aroma sa delicata, usor dulceaga dar si vag piperata, si pentru ca se poate folosi tot timpul anului, atat proaspata, cat si uscata. Ca si rozmarinul si coriandrul (plante cu care se inrudeste) salvia contine o varietate de uleiuri volatile, flavonoizi si acizi fenolici. Un consum mai ridicat de salvie este recomandat persoanelor cu afectiuni inflamatorii, printre care artrita, astm sau ateroscleroza. Frunzele si semintele salviei au calitati antioxidante care previn degradarea celulelor si stabilizeaza nivelul de oxigen necesar in procesul de metabolism. Salvia are capacitatea de a dezvolta memoria, de aceea uleiurile acestei plante se folosesc in medicatia persoanelor care sufera de Alzheimer.

 

Citeste mai multe informatii despre condimente aici[1].

 

 

 

Photo credit: Frenkieb[2] / Foter[3] / Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0)[4]

 

Endnotes:
  1. aici: http://frumoasaverde.blogspot.ro/2012/03/condimentele-si-mirodeniile.html
  2. Frenkieb: https://www.flickr.com/photos/frenkieb/4493982178/
  3. Foter: http://foter.com/
  4. Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0): http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/condimente-si-mirodenii-beneficii-uimitoare-pentru-sanatate/