Ce nu stiai despre usturoi. Cum sa-l gatesti pentru mai multa savoare

by Sfatul Parintilor | 09/02/2020 18:08

Istoria usturoiului[1] este destul de surprinzatoare. Desi era foarte usor de plantat si de recoltat aroma sa nu era pe gustul multor oameni. Tocmai de aceea nu este de mirare ca in zone precum Asia si Estul Mijlociu, usturoiul era folosit in scopuri medicinale ori magice si nu pentru consum. Singurul popor unde usturoiul facea parte din bucatarie era cel egiptean. Acest lucru este surprinzator intrucat in zilele noastre usturoiul este folosit pentru consum, stiindu-se ca ajuta la echilibrarea tensiunii arteriale si a altor probleme de sanatate legate de ea.

Usturoiul are o savoare uimitoare si unica si tocmai de aceea oamenii au invatat cum s-o foloseasca.

Au vazut cat de bine se potriveste in bucatarie si de aceea a devanit ingredient de baza in tot mai multe retete culinare. Singura problema, ramane totusi, mirosul puternic – care este determinat de alicina, un ulei prezent in usturoi care se transforma in patru compusi organici atunci cand produsul este taiat.

Si cel mai vinovat dintre acesti patru compusi este sulfura de metil alil, care contribuie cel mai mult la mentinerea mirosului specific multa vreme dupa ce ai terminat masa.

Vestea buna este ca gatind usturoiul elimini efectele acestui compus. Vestea proasta este ca nu scapi cu adevarat, in totalitate, de mirosul usturoiului. Unele recomandari spun ca este de ajutor sa bei un pahar de lapte ori sa mananci patrunjel pentru ca mirosul sa nu mai fie la fel de puternic.

Trucuri pentru folosirea usturoiului

Pentru inceput, daca tai un usturoiu si il inabusi in ulei va avea o aroma mult mai delicata. Atunci cand este crud usturoiul are un miros puternic, intepator care se reflecta si in gustul crud. Insa cand il coci ori il gatesti, te alegi cu o aroma placuta si un gust picant.

Usturoiul este folosit in sosuri, ca de exemplu pesto. O alta caracteristica a usturoiului este ca poate fi combinat cu orice savoare indiferent de ierburi si condimente. Un lucru important de stiut atunci cand folosesti usturoiul in bucatarie: nu-l lasa niciodata sa se arda pentru ca, odata ars, gustul sau este amar si emana un miros urat.

Sursa: herbsspices.about.com

Imagine de congerdesign[2] de la Pixabay[3]

Endnotes:
  1. usturoiului: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/usturoiul-alimentul-minune-beneficii-proprietati-curiozitati/
  2. congerdesign: https://pixabay.com/ro/users/congerdesign-509903/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3511586
  3. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3511586

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/ce-nu-stiai-despre-usturoi-cum-sa-l-gatesti-pentru-mai-multa-savoare/