Beneficii scorțișoară. Ce spune nutriționistul Gianluca Mech!

by Sfatul Parintilor | 04/12/2020 16:53

Scorțișoara este un condiment des folosit în special în sezonul rece și în preajma sărbătorilor de iarnă. Pe lângă faptul că este delicioasă, scorțișoara are și numeroase beneficii pentru sănătate, dezvăluite de nutriționistul Gianluca Mech.

1. Bogată într-o substanță cu puternice proprietăți medicinale

Mirosul și aroma distincte de scorțișoară se datorează părții sale uleioase, care este foarte bogată în compusul cinamaldehidă. Oamenii de știință sunt de părere că acest compus este responsabil pentru majoritatea efectelor puternice ale scorțișoarei asupra sănătății și metabolismului.

2. Bogată în antioxidanți

Antioxidanții ne protejează organismul de daunele oxidative cauzate de radicalii liberi. Scorțișoara conține antioxidanți puternici, cum ar fi polifenoli. Într-un studiu care a comparat activitatea antioxidantă a 26 de condimente, scorțișoara a câștigat detașat, depășind chiar superalimente precum usturoiul și oregano. Datorită conținutului foarte ridicat de antioxidanți, scorțișoara poate fi chiar folosită pe post de conservant natural pentru alimente”, spune nutriționistul Gianluca Mech.

3. Are proprietăți antiinflamatorii

Puțină lume știe, însă inflamația ne ajută corpul să lupte împotriva infecțiilor și să repare leziunile țesuturilor. Cu toate acestea, ea poate deveni o problemă atunci când este cronică și este îndreptată împotriva propriilor țesuturi ale corpului. Scorțișoara poate fi utilă în acest sens, deoarece are puternice proprietăți antiinflamatorii.

Citeste si: Miere cu scortisoara[1]: Remedii pentru sanatate

4. Poate reduce riscul bolilor de inimă

Acest condiment minune contribuie la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare. La persoanele cu diabet de tip 2, 1 gram sau aproximativ o jumătate de linguriță de scorțișoară pe zi s-a dovedit a avea efecte benefice asupra markerilor de sânge. Reduce nivelul colesterolului total, colesterolului LDL „rău” și al trigliceridelor, dar nu influențează colesterolul HDL „bun”. Alte studii au demonstrat că consumul de scorțișoară reduce tensiunea arterială”, continuă nutriționistul Gianluca Mech.

5. Poate îmbunătăți sensibilitatea la insulina

Insulina este unul dintre hormonii cheie care reglează metabolismul și consumul de energie. Problema este că mulți oameni sunt rezistenți la efectele insulinei. Aceasta este cunoscută sub numele de rezistență la insulină, un semn distinctiv al afecțiunilor grave, cum ar fi sindromul metabolic și diabetul de tip 2. Vestea bună este că scorțișoara poate reduce dramatic rezistența la insulină, ajutând acest hormon important să-și facă treaba.

6. Scade nivelul zahărului din sânge și are un efect antidiabetic puternic

Scorțișoara este bine cunoscută pentru proprietățile sale de scădere a zahărului din sânge. Ea poate reduce glicemia prin câteva mecanisme. În primul rând, s-a demonstrat că scorțișoara scade cantitatea de glucoză care pătrunde în fluxul sanguin după masă. În al doilea rând, un compus din scorțișoară poate acționa asupra celulelor prin imitarea insulinei. Acest lucru îmbunătățește foarte mult absorbția glucozei de către celule, deși acționează mult mai lent decât insulina însăși. Numeroase studii au confirmat efectele antidiabetice ale scorțișoarei, arătând că poate reduce nivelul zahărului din sânge cu 10-29% . Doza eficientă este de obicei de 1-6 grame sau aproximativ 0,5-2 lingurițe de scorțișoară pe zi”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

7. Poate avea efecte benefice asupra bolilor neurodegenerative

Doi compuși găsiți în scorțișoară ajută la inhibarea acumulării unei proteine (tau) în creier, care este una dintre semnele distinctive ale bolii Alzheimer.

Te mai poate interesa: Contraindicatii scortisoara[2]. Cine nu are voie sa se apropie de scortisoara. Ce efecte secundare are scortisoara

8. Poate proteja împotriva cancerului

Scorțișoara a fost studiată pe scară largă pentru utilizarea sa potențială în prevenirea și tratamentul cancerului. Acționează prin reducerea creșterii celulelor canceroase și a formării vaselor de sânge în tumori. De asemenea, pare a fi toxică pentru celulele canceroase, provocând moartea acestora”, dezvăluie nutriționistul Gianluca Mech.

9. Ajută la combaterea infecțiilor bacteriene și fungice

Cinamaldehida, una dintre principalele componente active ale scorțișoarei, poate ajuta la combaterea diferitelor tipuri de infecții. S-a demonstrat că uleiul de scorțișoară tratează eficient infecțiile tractului respirator cauzate de ciuperci. De asemenea, poate inhiba creșterea anumitor bacterii, inclusiv Listeria și Salmonella.

10. Poate ajuta la combaterea virusului HIV

Se consideră că scorțișoara extrasă din soiurile de Cassia ajută la combaterea HIV-1, cea mai frecventă tulpină a virusului HIV la om. Un studiu de laborator care a analizat celulele infectate cu HIV a constatat că scorțișoara a fost cel mai eficient tratament dintre toate cele 69 de plante medicinale studiate”, declară nutriționistul Gianluca Mech.

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutriționiști. La nivel internațional, sfaturile sale sunt urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson – Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Gianluca a lansat în trecut două campanii importante împotriva obezității. Campanii care trag un semnal de alarmă în ceea ce privește înmulțirea cazurilor în rândul copiilor și al adolescenților. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansată alături de Ivana Trump, iar în Europa alături de Ducesa de York, Sarah Ferguson.

Imagine de Ulrike Leone[3] de la Pixabay[4]

Endnotes:
  1. Miere cu scortisoara: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/miere-cu-scortisoara-remedii-pentru-sanatate/
  2. Contraindicatii scortisoara: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/contraindicatii-scortisoara-cine-nu-are-voie-sa-se-apropie-de-scortisoara-ce-efecte-secundare-are-scortisoara/
  3. Ulrike Leone: https://pixabay.com/ro/users/ulleo-1834854/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3856840
  4. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3856840

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/beneficii-scortisoara-ce-spune-nutritionistul-gianluca-mech/