Ai grija! Ce se intampla daca mananci alimente expirate

by Sfatul Parintilor | 14/09/2021 17:09

Desi pericolul este foarte mare, multi oameni au consumat, la un moment dat, alimente expirate. Producatorii trec un termen de valabilitate pe produs pentru a se proteja in cazul in care cineva are de suferit. Mai mult sintagma “valabil pana la data de…” se refera la perioada in care gustul produsului nu se altereaza, nu cand devine nesanatos.

Atunci cand vine vorba despre siguranta alimentara, nu trebuie sa iei in calcul doar termenul de valabilitate trecut pe eticheta, ci si alti factori care ar putea sa-ti puna sanatatea in pericol.

Ce se intampla daca mananci alimente expirate

Alimentele expirate pot produce probleme serioase de sanatate. Printre simptomele unei toxiinfectii alimentare se numara greturi, varsaturi, diaree, voma.

Persoanele aflate intr-o categorie mare de risc sunt gravidele, copiii mici, batranii si cei cu probleme la sistemul imunitar. In aceste cazuri se poate ajunge chiar la deces.

Dar, daca esti atent la semnele care te avertizeaza ca e ceva in neregula, le poti consuma linistit.

Citeste mai multe informatii despre intoxicatiile alimentare aici.

Ce inseamna aliment expirat

Alimente expirate sunt cele care prezinta semne de degradare. Aici putem enumera: mucegaiul, putrefactia, mirosul neplacut etc. De regula, alimentele congelate, conservate sau uscate, pot fi consumate dupa expirarea termenului de valabilitate. DAR, inainte de a fi mancate, indiferent ca sunt produse proaspete sau procesate, chiar daca sunt sau nu in perioada de valabilitate, trebuie urmarite cateva elemente care pot avertiza asupra sigurantei consumului.

 

Peste

Peste bun de consum ar trebui sa miroasa a ocean/balta. Un miros usor sarat sau dulceag este in regula. Dar daca pestele are un miros puternic, cu siguranta nu este bun pentru consum.

Te mai poate interesa: Alimentele din comert iti pot imbolnavi familia. Invata sa alegi produsele lactate si pestele

Carne

Daca pe suprafata carnii s-a format o pojghita lipicioasa, inseamna ca bacteriile se inmultesc. Totusi, nici carnea foarte rosie nu este neaparat sanatoasa, ci poate indica faptul ca a fost tratata cu amoniac.

 

Conserve

Cand conservele sunt umflate sau prezinta deformari este un semn clar ca au fost infectate cu o bacterie responsabila pentru botulism.

NU consuma niciodata o conserva care prezinta umflaturi sau deformari. Acest lucru inseamna ca s-au format gauri microscopice in ambalaj prin care a patruns aerul.

Cartofi

Cartofii care au stat prea mult la soare formeaza, pe sub coaja, o pelicula verde. NU consuma cartofii in aceasta stare. Din fericire, daca indepartezi stratul verde, cartofii sunt buni de consum.

Un cartof care nu mai este bun pentru a fi mancat are textura spongioasa, putrezita si are coaja zbarcita.

Fructe si legume

Fructele si legumele care nu mai au coaja ferma si prezinta zbarcituri NU mai sunt bune pentru consum. De asemenea, se poate forma o pojghita lipicioasa deasupra.

Alimente congelate

Daca produsele congelate prezinta semne de “degeratura”, nu le manca. Acest lucru inseamna ca produsul a fost decongelat la un moment dat, apoi congelat la loc. Sau ca nu a fost impachetat corespunzator asa ca a fost expus la oxigen.

Mai multe informatii despre cum sa alegi produsele alimentare gasesti aici.

Ce alimente sa nu mananci dupa expirare

Anumite alimente sunt predispuse mucegaiului mai repede decat altele. Viata la raft a alimentelor proaspete sau a carnurilor este mai scurta decat a alimentelor procesate precum orezul, cerealele, chipsurile, alimentele uscate, congelate sau conservate.

Alimentele de mai jos trebuie verificate temeinic, chiar daca sunt inca in termenul de valabilitate.

Fructele de padure proaspete

Capsunele, afinele, zmeura sunt foarte sanatoase si gustoase. Dar sunt predispuse la un parazit denumit ciclospora. Fructele capata un aspect moale, lipicios si apare mucegaiul, mai ales dupa ce au fost spalate.

Este recomandat sa pui la concelator fructele de padure pe care nu le-ai putut manca intr-o zi sau doua de la achizitionare.

Carnea

Carnea (in special mezelurile) are o viata scurta la raft, intrucat este foarte expusa aerului. Daca nu este pastrata corespunzator, carnea proaspata sau procesata poate fi contaminata cu Salmonella, E.Coli sau alte bacterii.

Prepara intotdeauna carnea la temperaturi ridicate, pentru a distruge eventualii agenti patogeni.

De asemenea, carnea preparata/procesata nu trebuie consumata dupa mai mult de 3-5 zile de la preparare/cumparare.

Branzeturi moi

Branzeturile moi sunt preparate din lapte nepasteurizat, care este predispus contaminarii cu Listeria sau E.coli. Branzeturile tari sunt predispuse la mucegaiuri. De regula, daca tai zona afectata de mucegai, branza este inca buna de consum.

Insa toxinele din branzeturile moi patrund in produs si nu pot fi indepartate. Mai mult, sporii nu sunt vizibili.

Nu consuma branzeturi moi la mai mult de 5-7 zile de la achizitionare.

 

Germeni

Germenii sunt cultivati in medii umede si calde, astfel ca sunt predispusi la contaminarea cu bacterii precum E.coli si Salmonella. De asemenea, pot mucegai inainte de expirarea termenului de valabilitate.

Daca ai sistemul imunitar compromis sau esti insarcinata, evita germenii de orice fel.

Legume cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi pot fi contaminate cu E.coli. NU consuma niciodata legumele cu frunze verzi daca au un aspect lipicios, indiferent de data de valabilitate trecuta pe produs.

 

Citeste si Toxiinfectii alimentare de vara: 20 de sfaturi ca sa le previi[1]

Foto[2]

Endnotes:
  1. Citeste si Toxiinfectii alimentare de vara: 20 de sfaturi ca sa le previi: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/sanatate-prescolari/toxiinfectii-alimentare-de-vara-20-de-sfaturi-ca-sa-le-previi/
  2. Foto: https://unsplash.com/photos/-rNjbFcFvUQ

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/ai-grija-ce-se-intampla-daca-mananci-alimente-expirate/