9 modalitati prin care sa mananci mai putin

by Sfatul Parintilor | 06/01/2017 21:18

Pentru cei mai multi dintre noi, controlul portiilor poate fi inselator si/sau plictisitor. Insa pentru a manca sanatos si mai ales pentru a scapa de surplusul de kilograme, controlul portiilor este vital. Multe studii au aratat ca umplerea farfuriei pana la refuz poate duce la cresterea numarului de calorii consumate si ignorarea semnalului trimis de creier, „Sunt satul”, sustine specialistul in nutritie, Frances Largeman-Roth autoarea cartii Mancatul in culori.

Vestea buna este ca nu trebuie sa cantaresti sa masori fiecare imbucatura – sau chiar sa compari ceea ce ai in farfurie cu un tabel, astfel inca sa stii ca nu mananci mai mult decat trebuie.

 

Urmatoarele trucuri te vor ajuta sa te descurci cu portionarea, sa-ti gestionezi greutatea si chiar sa te bucuri mai mult de ceea ce mananci.

 

 

  1. Masoara o data

Nu trebuie sa ai mereu asupra ta o cana de masurat si un cantar de bucatarie. Insa ar trebui sa masori o data sau de doua ori o portie astfel incat sa STII care este cantitatea corespunzatoare si sa-ti amintesti de asta. Invata cat inseamna o cana de cereale in farfurie si cum arata exact 57 de g de paste. Cel mai adesea, consumam mai mult decat credem mai ales cand este vorba despre bauturi, spune Largeman-Roth.

 

 

  1. Micsoreaza-ti vesela

Daca farfuria si castronul din care mananci vor fi mai mici vei manca mai putin. Culoarea joaca un rol important, potrivit unui studiu realizat de catre Universitatea Cornell – servirea mancarii intr-o vesela puternic contrastanta te ajuta sa mananci mai putin, in vreme ce mancatul din farfurii de aceeasi culoare ca mancarea te face sa consumi mai mult. La fel si tacamurile, daca sunt mai mici, vei manca mai putin.

 

 

  1. Fa mini versiuni ale mancarilor tale favorite

Prepara lasagna in tavi mai mici inseamna o modalitate automata de control al portiilor. Mancarea vine portionata corespunzator asa ca tu nu vei manca mai mult decat trebuie.

 

  1. Renunta la obiceiul de a manca din punga

Este atat de usor sa mananci mai mult decat vrei atunci cand alimentele se afla in punga. Spre exemplu, daca ai chef de biscuti, ia unul-doi pune-i pe un platoul astfel incat sa nu mananci tot pachetul. Este de ajutor sa vezi exact cantitatea pe care o inghiti si odata ce ai lasat punga/pachetul din maini sunt sanse mici sa te mai intorci la ea/el.

 

 

  1. Comanda nu doar ce vrei ci si cum vrei

Restaurantele sunt cunoscute pentru ca ofera portii foarte mari, insa tu nu ar trebui sa mananci tot din farfurie. Fie scapi de tot de cosuletul cu paine, fie dupa ce dai fiecarui mesean cate o felie, inapoiezi restul chelnerului. Iar atunci comanzi felul principal sau desertul cere ca jumatate din el sa-ti fie pus la pachet.

 

 

  1. Alege alimentele „incete”

Unele produse vin cu un incetinitor natural: fisticul este in coaja, ciresele proaspete au samburi. Alegand astfel de alimente vei fi obligat sa mananci mai incet si mai putin. In plus, samburii sau cojile ramase pe farfurie iti vor reaminti cat ai mancat deja. Sau manca produse care au deja limitare: un mar, o banana si o portocala.

 

  1. Atentie la bauturi

„Este zona in care oamenii acumuleaza sute de calorii”, sustine Largeman-Roth. Recomandarea este ca femeile sa nu consume mai mult de un pahar de bauturi alcoolice pe zi, iar barbatii doua, insa putini sunt cei care respecta aceasta cantitate. Nu uita ca paharele mari, ca si in cazul veselei, te fac sa bei mai mult decat intentionezi. Iar mai mult vin/lichior etc inseamna si un numai mai mare de calorii.

 

 

  1. Manaca precum un copil

„Controlul portiei inseamna sa fii constient de ce mananci si sa stii cand sa te opresti. Copiii sunt excelenti din acest punct de vedere, ei stiu cand sunt satuli”, a subliniat Largeman-Roth. Copiii au tendinta de a-si asculta corpul, in schimb adultii mananca pe fuga sau se obisnuiesc prea mult cu ceea ce au in farfurie. Creierul are nevoie de 20 de minute pentru a inregistra ca esti satul, asadar mananca incet astfel incat sa-i oferi posibilitatea sa-ti spuna cand sa te opresti.

 

 

  1. Bucura-te de ceea ce mananci

Sa mananci mai putin te ajuta sa te bucuri mai mult de ceea ce iti place. Si concentrandu-te mai mult pe aliment si nu pe ce se inatmpla la tv/computer/laptop etc, il vei savura mai bine. „Fii atent la ce ai in farfurie. Savureaza. Foloseste-ti toate simturile pentru a te bucura de mancare”, spune Largeman-Roth.

 

 

Sursa: eatingwell.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/9-modalitati-prin-care-sa-mananci-mai-putin/