8 reţete pe care trebuie neapărat să le ştii pe de rost

by Sfatul Parintilor | 25/05/2015 21:08

Într-o lume care abundă de site-uri şi bloguri cu reţete[1], mulţi nu se mai obosesc să ţină minte vreuna. Dau fuga la computer, o căutare şi gata: reţetele[2] dorite apar una câte una. Mii se sfaturi, mii de ingrediente, poate pe unele nici nu le ai în casă. Dacă eşti novice într-ale bucătăriei, e cazul să fii atent, iar dacă eşti specialist deja, e timpul să-ţi testezi cunoştinţele. Iată 8 reţete[3] pe care trebuie neaparăt să le ştii pe de rost, fără ingredinte, fără măsurători.

 

 

Reţeta #1[4]: Somon la cuptor

Peştele te poate păcăli şi când îl cumperi şi când îl prepari. Ca să fii sigur că faci totul ca la carte şi nu ai surpriza că n-ai pregătit suficient peştele, pune toate ingredintele în tava de copt apoi acoper-o cu folie de aluminiu şi dă la cuptor pentru 15 minute. Sugestie: somon, roşii şi sos pesto.

 

 

Reţeta # 2:[5] Pui la cuptor

Pentru a obţine crusta aurie şi uşor crocantă a puiului băgat la cuptor nu trebuie decât să desprindeţi puţin pielea şi să puneţi câteva cubuleţe de unt între piele şi carne. Apoi îl ungi cu ulei şi cu toate ierburile aromate care îţi plac. Îl dai la cuptor şi gata. N-ai avut nevoie de o reţetă complicată.

 

Reţeta # 3[6]: Friptură la grătar

Veţi spune iar: “Toată lumea ştie să facă friptură la grătar!”. Oare? Dacă friptura ta are zone negre înseamnă că nu ştii. Orice zonă neagră pe carne înseamnă o friptură distrusă, proteine alterate pe care n-ar trebui să le mai consumi pentru că îţi pot face rău. Friptura trebuie să aibă culoare maronie, asemănătoare caramelului.

 

 

Reţeta#4: Dressing pentru salate

E foarte simplu: o lingură de oţet, o lingură de muştar Dijon, trei linguri de ulei. Orice adaugi în plus – ceapă, usturoi, albuş sau gălbenuş crud – creezi deja propria reţetă.

 

Reţeta #5: Ouă ochiuri

Toţi veţi zice “Dar eu ştiu să facă ouă ochiuri!”. Să vedem, chiar ştiti? Ştiti de exemplu să le faceţi moi şi zemoase sau vă ies tot timpul mai tari. Secretul este să le faceţi la foc mare.

 

 

Reţeta #6: Legume

Fie că le înăbuşi, fie că le căleşti, fie că le dai la cutor, fie că le faci tocăniţă, legumele sunt bune oricum. Nu trebuie să faci o filosofie din a le găti.

 

Reţeta #7: Supă de pui cu tăiţei

Supa de pui cu tăiţei este indicată la primul semn de răceala. Face bine corpului, face bine sufletului. Puţină ţelină, ceapă şi morcovi, carne şi tăiţei şi gata, supa e delicioasă, fără prea multă bătaie de cap.

 

 

Reţeta #8: Spaghetti

Ideale pentru situaţiile în care ai musafiri neanunţati. De aceea trebuie să ai tot timpul în casă spaghetti, ulei, usturoi şi lămâie. Poţi face un sos delicios doar din aceste ingrediente. Fără prea mare bătaie de cap.

Endnotes:
  1. reţete: http://sfatulparintilor.ro/tags/retete/
  2. reţetele: http://sfatulparintilor.ro/retete-sanatoase/salate/3-idei-de-retete-pentru-o-cina-usoara-dar-savuroasa/
  3. reţete: http://sfatulparintilor.ro/retete-sanatoase/retete-pentru-bebelusi-si-copii-mici/retete-pentru-copii-file-de-cod-cu-cartofi-dulci/
  4. Reţeta #1: http://sfatulparintilor.ro/retete-sanatoase/somon-cu-sos-de-legume/
  5. Reţeta # 2:: http://sfatulparintilor.ro/retete-sanatoase/feluri-principale/pui-la-cuptor-2/
  6. Reţeta # 3: http://sfatulparintilor.ro/retete-sanatoase/friptura-de-porc-pe-gratar/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/8-retete-pe-care-trebuie-neaparat-sa-le-stii-pe-de-rost/