8 obiceiuri nesanatoase care dauneaza inimii tale

by Sfatul Parintilor | 19/07/2015 20:08

Cu totii ne dorim o inima sanatoasa[1]. Insa nu toti facem si ceea ce trebuie pentru asta. Dovada stau statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, potrivit carora peste 17 milioane de oameni mor in fiecare an din cauza bolilor cardiovasculare, iar in 2030 se va ajunge la un numar de peste 23 de milioane de decese.

 

1. Mananci carne rosie

E adevarat, carnea rosie este buna, insa trebuie consumata ocazional, nu regulat. Carnea rosie este bogata in grasimi saturate, iar studiile demonstreaza ca alimentele procesate (bacon, hot dog etc.) sporesc riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare, dar si al cancerului colorectal. Ideal ar fi ca doar 10% din dieta ta zilnica sa fie de origine animala.

 

 

2. Nu-ti faci analizele regulat

O vizita la medic in fiecare an cel putin, iti asigura o viziune de ansamblu a starii tale de sanatate. Te poti considera sanatos tun doar daca ai toti indicatorii intre valorile normale, nu daca n-ai nici un simptom. Diabetul, bolile cardiovasculare, accidentul vascular te omoara fara sa-ti transmita inainte vreun mesaj. Tocmai de aceea au si primit denumirea de „criminalii muti”. In plus, odata cu inaintarea in varsta apar noi si noi factori la care trebuie sa te gandesti. Daca ai avut rezultate bune la 34 sau la 44 de ani, asta nu inseamna ca la 54 vei fi la fel. Mai ales daca nici nu ai un regim de viata sanatos.

 

3. Fumezi sau traiesti langa un fumator

Probabil ca ai auzit de nenumarate ori indemnul: Nu fuma! Nu strica insa sa-l citesti si aici. „Fumatul are efecte devastatoare asupra inimii tale”, iti aminteste orice doctor. Tigarile favorizeaza producerea cheagurilor de sange, ceea ce inseamna ca sangele nu mai ajunge la inima si contribuie si la blocarea arterelor. Si chiar daca tu insuti/insati nu esti fumator, dar in familie exista cineva caruia ii plac tigarile, atunci esti la fel de expus. De altfel, nu mai putin de 46.000 de fumatori pasivi mor anual din cauza problemelor de inima.

 

4.  Intrerupi tratamentul

Este adevarat ca luarea medicamentelor nu este chiar cea mai placuta activitate din lume. Si, nu de putine ori, este usor sa uiti ca trebuie sa continui tratamentul medicamentos, mai ales daca te simti bine. Presiunea ridicata a sangelui este denumita si ucigasul tacut pentru ca nu este nici un simptom care sa te anunte ca ai probleme. Si chiar daca te simti bine acesta nu este un motiv pentru care sa renunti la medicamente.

5. Nu consumi fructe si legume

Cele mai recomandate diete[2] in cazul problemelor de inima au la baza consumul de legume si fructe. Asta inseamna ca trebuie sa consumi zilnic alimente precum: nuci, alune, migdale, cereale integrale, produse sarace in grasimi si sa eviti junk food-lui. Specialistii in nutritie recomanda ca jumatate din meniu sa fie compus din legume si fructe pentru a fi sanatosi si cu un nivel de energie ridicat. Iar studiile in domeniu le dau dreptate: persoanele care mananca mai mult de 5 fructe si legume zilnic prezinta cu 20% mai putine riscuri de a dezvolta boli de inima in comparatie cu cei care n-au acest obicei.

 

6. Ignori simptomele

In cazul in care urcai fara nici o problema scarile insa dintr-o data ai ramas fara respiratie, dupa doar cateva miscari, este timpul mergi la medic. Niciodata nu trebuie sa presupui ca nu esti in forma. Doctorii au o vorba: „Timpul este ca un muschi”, cu cat primesti mai repede tratamentul cu atat scade riscul ca muschiul inimii sa fie afectat pentru totdeauna. Este mai bine sa iti faci griji degeaba decat sa suferi un infarct.

 

7. Consumi sare in exces

Cu cat consumi mai multa sare cu atat creste presiunea sangelui in artere. Unul din 3 americani au probleme de acest gen ceea ce reprezinta cea mai sigura cale catre infarct. Majoritatea oamenilor ingereaza 2500 de miligrame de clorură de sodiu zilnic. In cazul in care presiunea sangelui este ridicata atunci consumul ar trebui redus pana la 1500 miligrame.

 

8. Consumi prea multe calorii

Alimentele bogate in zahar si grasimi au foarte multe calorii[3], insa foarte putini nutrienti pe care i-ar putea folosi organismul tau. Numeroase studii au demonstrat faptul ca aceste calorii cresc riscul de obezitate si de diabet. Ai grija ca meniul tau sa cuprinda alimente bogate in nutrienti precum legumele si fructele pentru a avea o inima sanatoasa. (Sursa: health.com)

 

 

Citeste si alte 8 obiceiuri extrem de daunatoare inimii[4].

Endnotes:
  1. inima sanatoasa: http://www.sfatulparintilor.ro/articol/1103/10-pasi-simpli-catre-o-inima-sanatoasa
  2. diete: http://www.sfatulparintilor.ro/articol/1413/top-10-secrete-ale-dietei-perfecte
  3. calorii: http://www.sfatulparintilor.ro/articol/1074/6-sfaturi-sa-arzi-caloriile
  4. daunatoare inimii: http://www.sfatulparintilor.ro/articol/1445/16-obiceiuri-daunatoare-pentru-sanatatea-inimii-tale-partea-1

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/8-obiceiuri-nesanatoase-care-dauneaza-inimii-tale/