6 conceptii gresite despre sucurile naturale

by Sfatul Parintilor | 27/11/2013 21:09

Sucurile proaspete au devenit foarte populare incepand cu anii ’50. Acum, sa-ti fac suc natural, in propria casa, este ceva natural. In plus, nu e bar in care sa nu poti consuma sucuri preparate pe loc.

Sucurile naturale proaspete au o multime de beneficii. Iti dau energie, au calitati nutritive deosebie, contribuie la acumularea de fitochimicale bune pentru organism, ajuta la pierderea in greutate, la detoxifiere, imbunatatesc sistemul imunitar.

Iata cateva conceptii gresite despre sucurile naturale.

 

1. Cand iti faci suc, se pierd fibrele

Sucul natural de fructe si legume contine fibre, in mod special fibre solubile care ajuta la diminuarea colesterolului si imbunatatirea tranzitului intestinal. Sucul natural de fructe ajuta sistemul digestiv sa absoarba repede nutrientii de calitate, generand o crestere a nivelului de energie.

 

2. Nu e bine sa amesteci fructele si legumele cand faci suc

Nu exista nicio dovada stiintifica in acest sens. Este adevarat, totusi, ca unii oameni au probleme in a combina diverse fructe si legume, cauzandu-le gaze. Daca te numeri printre ei, este indicat sa eviti amestecarea fructelor cu legume intr-un suc. In rest, poti face orice combinatie ti-o permit papilele tale gustative si… stomacul.

 

3. Nu poti congela sucul natural

Sucul de fructe se poate pastra la congelator. Doar ca se pierd anumite elemente nutritionale si enzime. Insa este mai bine sa-l pastrezi la congelator, decat sa-l lasi sa se iroseasca atunci cand nu il bei. De asemenea, poti tine la congelator sucuri de legume, pe care se le folosesti apoi in supe sau sosuri. In plus, poti transforma in “acadele” sucul de fructe si legume pentru zilele calduroase de vara.

4. Diabeticii nu au voie suc natural

Diabeticii pot consuma suc de fructe. Zaharul din ele este mai putin periculos decat zaharurile rafinat sau substitutele de zahar. Totusi, este recomandat sa ceri sfatul medicului in legatura cu fructele si legumele pe care ai voie sa le consumi, precum si cantitatea. De asemenea este de preferat sa consume mai mult sucuri de legume, iar in cazul sucurilor de fructe sa le bei la o masa, astfel incat sa se intarzie absorbtia zaharului.

 

5. Persoanele care sufera de pietre la rinichi nu pot bea suc

In general, se recomanda evitarea sucurilor care contin spanac, intrucat aceasta legume contine calciu si oxalate, care contribuie la formarea pietrelor la rinichi. Insa, suferinzii de pietre la rinichi pot consuma linistiti suc de merisoare. S-a constatat in urma unui studiu ca sucul de merisoare reduce cu pana la 50 la suta cantitatea de calciu ionizat din urina (nivelurile mari de calciu in urina indica un risc crescut de a dezvolta pietre la rinichi).

 

6. Poti lua toti nutrientii de care ai nevoie din sucul de fructe

Desi este indicat sa bei suc de fructe pentru un aport sporit de minerale si nutrienti, asta nu inseamna ca este si suficient. Organismul are nevoie deopotriva de proteine de calitate si grasimi sanatoase.

Photo credit: Daniel E Lee / Foter.com / CC BY-ND

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/6-conceptii-gresite-despre-sucurile-naturale/