5 mituri demontate despre cofeina

by Sfatul Parintilor | 17/10/2019 18:08

Indiferent ca esti iubitor al cafelei sau, dimpotriva, ai scos aceasta bautura din dieta ta sentimentele pe care la straneste sunt destul de puternice. Intre restrictiile impuse de unele biserici si propriile dorinte de a renunta la cafea[1], exista o multime de oameni care nu concep sa inceapa ziua fara ea. Despre cafea s-au spus/scris o multime de lucruri, unele adevarate altele putin probabile.

Iata 5 mituri demontate despre cofeina.

1. Cofeina este deshidratanta

Da, cafeina are un oarecare efect diuretic, insa nu trebuie uitat faptul ca, de obicei, este consumata in cafea sau ceai. Iar apa din aceste bauturi cofeinizate anuleaza efectul deshidratant al cofeinei. Iar un studiu realizat in 2014 a sugerat ca bautorii de cafea sunt mai rezistenti la efectele deshidratante.

2. Cafeaua fara cofeina nu-ti ofera un surplus de energie

Potrivit unor teste facute pe 36 de cesti de cafea decofeinizata in bauturi s-au descoperit in jur de 20 miligrame de cofeina, mult mai putin decat o o cana obisnuita de cafea, insa nu este total lipsita de aceasta substanta. Acest lucru inseamnata ca, cu o oarecare aproximatie, 10 cesti de cafea decofeinizata echivaleaza cu doua cesti de cafea normala.

3. Cofeina te poate trezi dupa o betie

Din cele mai vechi timpuri, dusurile reci si cofeina au fost folosite pentru a-i trezi pe cei care au consumat prea mult alcool. Insa efectele folosirii cofeinei in acest caz nu sunt pe masura asteptarilor. In 2009 s-au studiat efectele cofeinei pe cobaii ametiti in prealabil cu alcool. Animalele „trezite” cu cofeina era mai alerte decat cele carora nu li se daduse aceasta substanta, insa aveau mai multe probleme cu orientarea decat soarecii care nu fusesera „bauti”. Ceea ce inseamna ca dupa o noapte cu alcool din plin nu trebuie sa crezi ca 1-2 cesti de cafea te vor pune pe picioare imediat ce ai ajuns la birou.

4. Cofeina iti face numai rau

Este adevarat ca un consum exagerat de cofeina creste riscul de a avea probleme de sanatate, insa in doze mici efectul este benefic. Spre exemplu, exista dovezi potrivit carora cofeina scade riscul si simptomele afectiunilor Parkinson si Alzheimer si te ajuta sa-ti imbunatatesti capacitatea de a face exercitii fizice.

5. Cofeina te ajuta sa scapi de kilogramele in plus

Cofeina este o substanta activa care este folosita in multe produse pentru slabit si, in plus, se pare ca are ca efect o usoara crestere a metabolismului. Insa, potrivit mai multor studii, pe termen lung cafeina rezultatele nu au aratat o scadere permanenta in kilograme. Cateva cesti de cafea pe zi nu te vor ajuta sa iti subtiezi talia, mai ales daca bautura este acompaniata de frisca si mult zahar.

Imagine de Katarzyna Dziemidowicz[2] de la Pixabay[3]

Endnotes:
  1. cafea: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/6-mituri-despre-ciocolata-ce-e-adevarat-si-ce-nu/
  2. Katarzyna Dziemidowicz: https://pixabay.com/ro/users/kasiadziem-3782198/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3058230
  3. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3058230

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/5-mituri-demontate-despre-cafeina/