5 lucruri pe care nu le stiai despre carnea de curcan

by Sfatul Parintilor | 27/01/2021 18:08

Carnea de curcan  este una din cele mai bune optiuni cu privire la alimentatia sanatoasa pe care parintii o pot oferi familiei si copiilor lor. In continuare prezentam a doua parte a unui top al intrebarilor despre carnea de curcan la care raspund specialisti in domeniu ai Universitatii din Ilinois.

Cat timp se poate pastra carnea de curcan[1] la congelator? 

Daca prepari un curcan intreg la cuptor, inevitabil mai ramane carne. Acea carnea de curcan ce ramane poate fi pastrata la congelator o luna de zile dupa ce a fost preparata si congelata. Foloseste recipiente pentru congelator sau pungi speciale pentru congelat. O impachetare corespunzatoare este necesara pentru succesul congelarii resturilor de carne gatita. Scoate orice urma de aer din pungile de congelat si nu uita sa notezi pe fiecare pachet data la care ai congelat-o, ca sa nu o consumi mai tarziu de o luna de zile.

Sunt curcanii injectati cu hormoni de crestere[2]?

Curcanii crescuti pentru consum nu primesc steroizi sau hormoni in timpul procesului de crestere. Faptul ca aceste pasari sunt asa de masive este rezultatul dezvoltarii lor genetice, a formulei mai hranitoare aplicate si a tehnicilor moderne de management in procesul cresterii lor. Curcanii ating maturitatea intre 4 si 9 luni de viata. Curcanii mai batrani au carnea tare si nu sunt folositori pentru consum, de aceea nici nu sunt prezenti pe piata la vanzare.

Este real ca iti da somnolenta carnea de curcan[3]?

Cu cativa ani in urma, media a lansat o informare cum ca in pieptul de curcan se gaseste o componenta care da stare de somnolenta. Aceasta componenta se numeste amino acidul triptofan, important in procesul formarii proteinelor din curcan si care este si un precursor al serotoninei, adica acea componenta din creier care are un rol activ in relaxare si in inducerea somnului. Astfel, media a tras concluzia ca o crestere a cantitatii de piept de pui mancat duce la o crestere a somnolentei induse.

Dar cantitatea de serotonina produsa de triptofanul obtinut consumand o cantitate de 200 grame de carne de curcan nu e asa de mare incat sa induca o stare de somnolenta. Mai degraba starea de lentoare si de somn care apare dupa o masa de acest gen nu e de la carnea de curcan ci de la cantitatea crescuta de carbohidrati (garnituri, produse cu zahar) ce se consuma la mesele de familie cand se serveste curcan festiv la cuptor.

Daca vreau sa fac curcan umplut, este in regula sa prepar umplutura cu o zi inainte ca sa castig timp?

Nu! Este periculos sa procedezi asa. Motivul: bacteriile periculoase se pot multiplica in umplutura si asta poate cauza infestarea carnii chiar daca pasarea umpluta este tinuta la frigider. Cavitatea toracica a pasarii de fapt actioneaza ca o cuva care tine frigul frigiderului departe de continutul umpluturii si astfel e ca un incubator pentru bacterii. Poti insa sa pregatesti separat ingredientele cu care umpli curcanul. Poti taia de cu o zi inainte ceapa, salata, verdeturile dar le introduci pe toate cele amestecate in curcan exact inainte sa il bagi la cuptor.

Conteaza cat timp sta in afara frigiderului carnea de curcan pregatita?

Sigur ca da! In fiecare an sunt multe cazuri de persoane care au probleme gastro-intestinale din pricina bacteriilor de pe mancare. Oamenii considera ca au o viroza intestinala si asteapta sa le treaca de la sine fara sa mearga la medic, pentru ca toxi-infectia alimentara poate avea simptome similare cu viroza digestiva.

Nu este o idee buna sa lasi resturile de mancare sa stea nebagate la rece mai mult de 2 ore. Ele vor fi bune pentru sanatate si vor avea si gust mai bun daca le bagi la frigider imediat ce s-a terminat de servit masa, apoi le poti incalzi la o caldura de minim 80 grade celsius. Cel mai bine, elimina oasele sau umplutura si pastreaza doar carnea de curcan la frigider pana la urmatoarea servire.

Ce confuzeaza este faptul ca o mancare care miroase si arata bine poate provoca imbolnavirea daca nu a fost tratata corect. Mai exista si conceptia gresita ca nu te poti imbolnavi decat la cateva zile dupa ce ai mancat o mancare infestata, ca bacteriile au nevoie de timp ca sa se multiplice. Si atentie, nu toata lumea care mananca mancare contaminata se poate imbolnavi. Copiii, batranii sau cei care au boli cronice si deci imunitatea mai slabita sunt cei mai vulnerabili. Asadar, mare atentie.

Afla si alte intrebari despre carnea de curcan aici[4].

Imagine de PublicDomainPictures[5] de la Pixabay[6]

Endnotes:
  1. curcan: http://sfatulparintilor.ro/35956/pulpa-de-curcan-cu-masline/
  2. hormoni de crestere: http://sfatulparintilor.ro/29641/atentie-ce-carne-mananca-copilul-tau/
  3. curcan: http://sfatulparintilor.ro/32055/sarmale-din-carne-de-curcan/
  4. aici: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/6-intrebari-frecvente-si-populare-despre-carnea-de-curcan/
  5. PublicDomainPictures: https://pixabay.com/ro/users/PublicDomainPictures-14/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=218742
  6. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=218742

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/5-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-carnea-de-curcan/