10 beneficii surprinzatoare ale rosiilor

by Sfatul Parintilor | 27/03/2014 21:08

Rosiileā€¦ dulci, zemoase, delicioase si, nu in ultimul rand, sanatoase! Scazute in calorii, fara grasimi si bogate in vitamine. Ce ti-ai putea dori mai mult de la o leguma?!

Iata 10 motive pentru care rosiile sunt o alegere sanatoasa in dieta ta.

 

1. Vitamine si fibre

Rosiile sunt o sursa bogata de vitamine A, C si K, B6, acid folic si potasiu. Rosiile au un continut scazut de grasimi saturate, sodium, cholesterol si calorii. In plus, contin tiamina, niacina, magneziu, fosfor, cupru. De asemenea, rosiile contin fibre si multa apa.

 

 

2. Piele sanatoasa

Betacarotenul din rosii (pe care il mai intalnim in si cartofii dulci si morcovi) protejeaza pielea impotriva razelor daunatoare ale soarelui. De asemenea, licopenul face pielea mai putin sensibila la razele UV, prevenind astfel aparitia prematura a ridurilor.

 

 

3. Oase puternice

Rosiile au grija si de oase, facandu-le mai puternice. Vitamina K si calciul contribuie la intarirea sistemului osos. De asemenea, licopenul imbunatateste calitatea masei osoase, prevenind aparitia osteoporozei.

 

 

4. Lupta impotriva cancerului

Acelasi licopen protejeaza organismul impotriva celulelor cancerigene (la prostata, cervix, ovare, gura, faringe, gat, esofac, stomac, colon, rect). Antioxidantii din rosii lupta impotriva radicalilor liberi care distrug celulele.

 

 

5. Regleaza glicemia

Aportul de crom prin consumarea de rosii ajuta la mentinerea unui nivel optim al glicemiei in organism.

 

6. Protejeaza vederea

Vitamina A din rosii ajuta la imbunatatirea vederii (mai ales cea pe timp de noapte). Studii recente au demonstrat faptul ca un consum regulat de rosii reduce riscul aparitiei degenerarii maculare.

 

 

7. Par frumos

Nu doar pielea beneficiaza de vitaminele din rosii, ci si parul. Vitamina A intareste firul de par si il face stralucitor.

 

 

8. Vezica biliara si rinichi sanatosi

Rosiile previn aparitia pietrelor la rinichi si la vezica biliara. Studii recenta releva faptul ca persoanele care mananca rosiile fara samburi sunt mai putin predispusi la formarea pietrelor la rinichi si la vezica biliara.

 

 

9. Reducerea durerii

Carotenoidele si bioflavonidele din rosii au proprieati antiinflamatorii. Ca urmare, durerile se atenueaza, inclusiv cele de spate si cele cauzate de artrita.

 

 

10. Slabesti

Gustarile pe baza de rosii te ajuta sa te pastrezi in forma. Apa si fibrele din rosii contribuie la crearea senzatiei de satietate si te vei simti plin pentru mai mult timp, fara sa adaugi grasimi si alte calorii la dieta ta.

 

 

Rosiile pot fi adaugate in dieta ta in multe forme: in sandwich-uri, in salate, in omleta, in tocanite si ghiveciuri, coapte, sos tomat, sos salsa sau suc de rosii. Indiferent cu le-ai consuma este sunt o sursa bogata de sanatate.

 

 

Photo credit: Rachid Lamzah[1] / Foter[2] / CC BY-NC-SA[3]

Endnotes:
  1. Rachid Lamzah: http://www.flickr.com/photos/lamzah/5090402941/
  2. Foter: http://foter.com
  3. CC BY-NC-SA: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/10-beneficii-surprinzatoare-ale-rosiilor/