Ziua Pi. Curiozitati despre cel mai misterios numar din matematica

by Sfatul Parintilor | 14/03/2024 12:17

Ziua Pi este o celebrare anuala a constantei matematice π (pi). Ziua Pi este serbata pe 14 martie (3/14 in formatul luna/zi) din moment ce 3, 1 si 4 sunt primele trei cifre importante ale lui π. In 2009 Camera Reprezentantilor a Statelor Unite ale Americii a sustinut desemnarea unei „zile pi” si celebrarea ei in intreaga lume.

Istoric Ziua Pi

In anul 2015, Ziua Pi a capatat o importanta deosebita pe 3/14/15 la 9:26:53 (a.m. si p.m.), data si ora reprezentand primele 10 cifre ale lui π.[4] Aceeasi secunda a continut de asemenea un anumit moment, numit Pi Instant, corespunzator tuturor cifrelor lui π.

Initiativa aparuta in SUA, avea ca scop promovarea matematicii in randul copiilor, dar s-a transformat in ultimii ani intr-un veritabil „Craciun al tocilarilor”, cum e numita de The Guardian.

Citeste si: Coincidenta? Stephen Hawking a murit de Ziua Pi[1]

Curiozitati Ziua Pi

Coincidenta? La 14 martie 1879 se naste Albert Einstein, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica (1921), una dintre cele mai stralucite minti ale umanitatii.

Fascinatia pentru numarul Pi a intrat si in cultura populara. Poate din cauza simplitatii definitiei sale, conceptul de pi si, mai ales, expresia sa zecimala au patruns in cultura populara intr-un grad mult mai mare decat aproape orice alta constructie matematica.

π este un numar irational, adica valoarea sa nu poate fi exprimata sub forma de fractie. De aceea, reprezentarea sa zecimala nu are sfarsit si nici nu se repeta

Numarul este si transcendent, ceea ce inseamna ca nu exista un sir finit de operatii algebrice cu numere intregi (puteri, extrageri de radicali, sume etc.) al caror rezultat sa fie egal cu valoarea lui.

Te mai poate interesa si: Semnificatia culorilor. Ce simbolistica are fiecare culoare[2]

Primii care au incercat sa calculeze numarul pi au fost babilonienii.

Ei cu calculat ca suprafata unui cerc este de 3 ori patratul razei, astfel ca au obtinut valoarea 3.

PI este raportul dintre circumferinta si diametrul oricarui cerc, intr-un spatiu euclidian, iar simbolul π a fost propus pentru prima oara de matematicianul galez William Jones, in 1706, si deriva din abrevierea cuvantului „perimetru”. Valoarea lui PI este egala aproximativ cu 3,14159, in notatia zecimala obisnuita, constanta fiind una dintre cele mai importante din matematica si fizica si numeroase formule din matematica, inginerie sau alte stiinte implica folosirea lui.

De-a lungul timpului, matematicienii au incercat sa identifice tot mai multe zecimale ale numarului PI si de  la Arhimede, care a descoperit primele doua zecimale, in secolul III-lea i.e.n, PI are in prezent 13,3 trilioane de zecimale cunoscute, acest rezultat fiind anuntat online, in octombrie 2014, de un savant anonim, care foloseste pe internet pseudonimul Houkouonchi.

Ziua Pi. Surse de inspiratie

PI a devenit un veritabil simbol cultural, o metafora pentru misterele matematicii, care a inspirat propriul sau gen literar, in pilish lungimea cuvintelor dintr-o propozitie este determinata de zecimalele lui PI, a fost celebrata si in muzica,  intr-un film regizat de Darren Aronofsky sau de un parfum al Casei Givenchy.

Constanta PI este si sursa de inspiratie pentru competitii, in cadrul care participantii trebuie sa recite din memorie cat mai multe zecimale ale numarului si s-au stabilit si recorduri. Japonezul Akira Haraguchi, in varsta de 69 de ani, a devenit o legenda intre maestrii memorarii, dupa ce a recitatr in public 111.700 de zecimale ale celebrului numari Pi, in 16 ore si 30 de minute.

Muzeele de stiinta din jurul lumii sarbatoresc in acest weekend Ziua Pi. Spre exemplu, Muzeul National de Matematica din New York va organiza un evenimentul in Parcul Madison Square. Oamenii sunt invitati sa aprinda lumanari si sa formeze un cerc in jurul fantanii din centrul parcului pentru a compara circumferinta si diametrul acestuia. Reprezentantii muzeului vor oferi ciocolata calda si „placinta”, un desert de nelipsit.

In sectiile de stiinte exacte din universitati, ziua este sarbatorita prin cateva manifestari si, tot cu aceasta ocazie, fast-food-urile pregatesc faimoasele placinte ‘Pi Pie’ (a se citi ‘pai pai’). Universitatea americana Princetown a organizat un week-end special dedicat valorii pi. Si alte manifestari legate de pi vor avea loc, printre care proiectia primului film al lui Darren Aronofsky, ‘Pi’ (1997), sau piesa cu acelasi nume a cantaretei Kate Bush.

Sursa: Wikipedia.com[3]

Endnotes:
  1. Coincidenta? Stephen Hawking a murit de Ziua Pi: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/coincidenta-stephen-hawking-murit-de-ziua-pi/
  2. Semnificatia culorilor. Ce simbolistica are fiecare culoare: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/relaxare-si-wellness/semnificatia-culorilor-ce-simbolistica-are-fiecare-culoare/
  3. Wikipedia.com: http://Wikipedia.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/ziua-pi-curiozitati-despre-cel-mai-misterios-numar-din-matematica/