Familie-Părinţi/Actualitate

UNIC! Vineri, 27 iulie 2018, e cea mai lunga ECLIPSA DE LUNA din secolul XXI! Cine si unde o vede si cum DEVINE LUNA

Eclipsa totala de Luna 2018

Eclipsa totala[1] de Luna 2018. Fiti pregatiti cu totii pentru ca in doua luni de acum incolo vom avea privilegiul de a fi contemporani cu cea mai lunga eclipsa de luna a secolului 21, cand nu doar durata eclipsei va fi cea mai mare, respectiv 103 minute, dar Luna[2] va avea culoarea de rosu profund.

 

O eclipsa totala de Luna este cauzata atunci cand Luna trece prin umbra Pamantului si are loc atunci cand Soarele, Pamantul si Luna sunt aliniate.

 

O eclipsa totala de Luna este precum una solara dar de aceasta data noi, Pamantul, suntem cei ce eclipseaza Soarele si intreaga Luna este cufundata in umbra noastra, a Terrei, conform specialistilor in astronomie de la thespaceacademy.org.

 

Pe data de 27 iulie 2018, mai exact in noaptea dintre 27 si 28 iulie 2018, deci vineri spre sambata, vom fi tratati si rasfatati cu aceasta unica eclipsa totala de Luna ce va dura o ora si 43 minute. Ea va fi vizibila de oriunde din Africa, mare parte a Australiei, Asia, America de Sud si in foarte mare parte a Europei.

 

Va fi vizibila eclipsa totala de Luna 2018 din Bucuresti?

Durata totala a eclipsei de Luna din noaptea de 27 spre 28 iulie 2018 este de 6 ore si 14 minute.

Exista faze partiale – inainte si dupa eclipsa totala – ce dureaza impreuna 2 ore si 12 minute iar durata eclipsei totale este de o ora si 43 minute.

 

Da, eclipsa totala de Luna va fi vizibila in Bucuresti, iata :

La 21:24 incepe eclipsa partiala, Luna incepe sa devina rosie.

La 22:30, incepe eclipsa totala, Luna este complet rosie !

La 23:21, are loc maximum din eclipsa totala de Luna, Luna este cea mai aproape de centrul umbrei Pamantului.

La 00:13, se incheie eclipsa totala de Luna.

La 01:19, se incheie eclipsa partiala de Luna.

 

Fiind si in noaptea de vineri 27 iulie spre sambata 28 iulie, fiind si vara si cer senin si perioada de concedii, pregatiti-va sa vedeti acest unic fenomen astral!

 

De ce dureaza asa de mult Eclipsa totala de Luna?

Aceasta eclipsa totala de Luna este in mod special de durata pentru ca Luna va trece chiar prin mijlocul umbrei Pamantului. Daca ea trece mai degraba printr-o parte a acestei umbre, eclipsa nu dureaza asa de mult. Daca rateaza in totalitate umbra Pamantului, avem de-a face cu o eclipsa partiala de Luna.

 

Pozitia Pamantului in orbitarea lui joaca un rol cheie deasemenea. Asa cum rezulta din insemnarile din Earthsky, pe 27 iulie, Pamantul se va avea la punctul cel mai indepartat de Soare, numit si apogeul, ceea ce inseamna ca va genera o umbra mai mare. Si la aceeasi data, Luna va fi la cel mai indepartat punct in orbitarea sa lunara in jurul Pamantului, numit la randul sau apogeul Lunii. Combinatia dintre cele doua ne vor oferi o eclipsa deosebit de lunga ca durata.

 

Aceasta va fi cea mai de durata eclipsa din secolul 21, cea anterior ei a fost pe 16 iulie 2000. Aceea a durat o ora si 46,4 minute, ceea ce a fost aproape cat maximum posibil pentru o eclipsa lunara, o ora si 47 minute.

 

cea mai lunga eclipsa totala de luna[3]

 

 

Eclipsa totala de luna 2018. De ce Luna devine rosie?

Pe durata unei eclipse, Luna nu devine doar neagra si de nevazut. De fapt, ea devine de culoare rosie.

Acest lucru se intampla pentru ca multa din lumina Soarelui ce ii atinge suprafata este refractata de atmosfera Pamantului, avand mai mult de traversat ca distanta. Este un fenomen similar cum apar rasariturile sau apusurile rosiatice de Soare pe cer sub ochii nostri.

 

Un alt aspect foarte interesant de retinut este distanta in timp dintre cea mai lunga eclipsa lunara anterioara in 2000 si aceasta, care este de 18 ani. Acesta este cunoscut ca ciclul Saros, ceea ce inseamna conform NASA ca “impart o geometrie foarte asemanatoare”. Urmatorul asemenea ciclu Saros va fi in 2036 si apoi in 2054.

 

Asadar, pregateste-te ca la mijlocul verii, de oriunde te-ai afla, la mare pe malul marii, la munte pe un deal sau varf de munte sau pur si simplu acasa, sa te bucuri de aceasta oportunitate de a vedea eclipsa totala de luna de 103 minute si de culoarea unica rosie a Lunii.

Nu o rata, noteaza-ti in calendar!

 

 

Cea mai lunga ECLIPSA DE LUNA[4]

Pont:

O eclipsa nu vine niciodata singura !

O eclipsa solara are loc intotdeauna aproximativ cu 2 saptamani inainte sau dupa o eclipsa lunara.

De regula, au loc doua eclipse in lant dar alteori sunt si trei eclipse in acelasi sezon.

 

In cazul eclipsei totale de Luna din 27 iulie, ea va fi insotita pe 13 iulie 2018 de prima eclipsa a sezonului care este o eclipsa partiala de Soare si pe 11 august 2018 care este a treia eclipsa a sezonului, tot eclipsa partiala de Soare.

 

 

Ce ne aduce eclipsa totala de Luna 2018?

Luna este astrul ceresc cu cea mai puternica influenta asupra vietii pamantenilor. In conditiile in care tranzitul Lunii are mereu ceva de spus in viata noastra de zi cu zi, o eclipsa totala de Luna – si de asemenea intensitate – este de o semnificatie aparte.

Multi oameni tind sa se sperie de eclipse doar pentru ca se crede ca ele aduc crize de un fel sau altul care duc la schimbari semnificative in viata lor. Cu toate aceasta, acest eveniment sau schimbare aparuta poate fi foarte pozitiva!

Eclipsele sunt legate de circumstante de schimbare. Totusi, sa nu dam vina pe Luna sau pe restul planetelor pentru ce se schimba in viata noastra. De regula noi suntem cei ce precipitam sau atragem schimbari pentru ca ghizii nostri interiori stiu ca avem nevoie de ele. Fiinta umana este prin natura sa orientata spre progres si desi avem tendinta sa stam in situatii care ne fac nefericiti sau ratati mai mult timp decat ar trebui, adanc in noi stim ca schimbarea este necesara pentru a creste si evolua.

Pe 27 iulie 2018, eclipsa totala de Luna rosie va fi in Varsator. Vom reveni cu amanunte detaliate despre cum va impacta fiecare zodie.

 

Surse : www.thespaceacademy.org; www.timeanddate.com

Endnotes:
  1. Eclipsa totala: http://sfatulparintilor.ro/horoscop-3/horoscop-lunar/horoscop-de-eclipsa-totala-de-luna-plina-sangerie-vineri-27-iulie-ce-trebuie-sa-se-schimbe-cum-este-atinsa-zodia-ta-de-acest-fenomen-unic/
  2. Luna: https://ro.wikipedia.org/wiki/Eclipsa_de_Lun%C4%83_din_27_iulie_2018
  3. [Image]: http://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2018/05/lunarosieinterior.jpg
  4. [Image]: http://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2018/05/ic-eclipse-pairs.png
 

Vizualizări: 3273
 

Cuvinte cheie: , ,