Familie-Părinţi/Actualitate

Top 10 cele mai spectaculoase fenomene ale naturii – VIDEO

fenomene ale naturii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - new-zealand-795677_1920

Fenomene ale naturii. Câteodată lumea modernă ne poate da sentimentul că nu există o legătură între noi şi diverse fenomene ale naturii[1]. Cu toate acestea, nu de puţine ori sunt surprinşi de unele fenomene ale naturii care ne aduc aminte de puterea imensă de creaţie şi, în acelaşi timp, de distrugere a naturii. Iată câteva dintre cele mai spectaculoase fenemene ale naturii pe care pământul le poate furniza:

Fenomene ale naturii # 1: Migraţia fluturilor Monarh (vezi video)

Fluturii Monarh oferă unele dintre cele mai frumoase privelişti din lumea animalelor. Individual au un colorit portocaliu şi negru, însă când migrează în masă, aetul se umple de culoare. Insectele străbat, în zbor, o distanţă lungă şi acoperă o bună parte din America de Nord. Migraţia este impresionantă şi datorită fragilităţii insectelor.  Nu toţi fluturii Monarh reuşesc să ajungă la destinaţie, doar una din cinci gene­raţii rezistând acestui proces de migrare către zonele cu tempera­turi calde.

Fenomene naturale # 2: Gheizerele (vezi video)

Gheizerele sunt o demonstraţie spectaculoasă a puterii naturii. Gheizerele sunt izvoare naturale care degajă în mod intermitent o coloană de aburi şi apă fierbinte pe care o aruncă cu putere în aer datorită aburului care se acumulează în camerele subterane. Deşi se întâlnesc în multe părţi ale lumii în Parcul Naţional Yellowstone, Wyoming, SUA se găseşte unul cel mai înalt gheizer de pe pământ, Steamboat care aruncă apa până la 90 de metri în aer. Ca orice fenomen natural, gheizerele sunt imprevizibile şi pot fi foarte periculoase în cazul în care o persoană se apropie prea mult.

Fenomene ale naturii # 3: Noctiluca Scintillans (vezi video)

Chiar dacă un mănunchi de alge nu pare cine ştie ce, lucrurile sunt diferite când vorbim despre Noctiluca scintillans care este una dintre minunile mărilor. Când sunt deranjate aceste organisme încep să lumineze în culoare albastră. Ceea ce poate crea o experienţă ciudată înotătorilor.

Fenomene naturale # 4: Vârtejurile de foc (vezi video)

Tornadele sunt evenimente înfricoşătoare iar dacă adăugăm şi focul vor deveni şi spectaculoase. Vârtejurile de foc apar atunci când are loc combinaţia potrivită a condiţiilor climatice. Sunt deosebit de periculoase se învârt şi în afara zonei de incendiu, unde cauzează devastări şi moarte pe o rază ce nici nu este lovită de căldură sau flăcări.

Fenomene ale naturii # 5: Stâlpi de lumină (vezi video)

Fenomenul are loc atunci când vreme este foarte rece, iar cristalele de gheaţă sunt suspendate în atmosferă.

Stâlpii de lumină sunt vizibili atunci când lumina reflectă cristalele de gheaţă, fie de la soare, fie de la lună sau pot fi create artificial de om. Noi nu vedem cristalele de gheaţă ci doar lumina reflectată de acestea care ne lasă senzaţia de stâlpii de lumină.

Fenomene naturale # 6: Maelstrom sau vârtejul de apă (vezi video)

Maelstrom sau vârtejul din apă are o lungă istorie în romanele de ficţiune fiind principalul pericol pentru marinari. În viaţa reală nu se cunoaşte nici un caz în care un vârtej să fi înghiţit vreo navă. Însă vârtejurile sunt impresionante. Vârtejul Corryvreckan, de pe coasta de vest a Scoţiei, este unul dintre cele mai cunoscute fenomene de acest fel din lume fiind vizitat de mii de turişti anual.

Fenomene ale naturii # 7: Lacurile de lavă (vezi video)

Lava, roca topită, este vizibilă în timpul erupţiilor vulcanice violente. Însă, există locuri pe pământ unde procesul este, relativ, liniştit. Aceste lacuri de lavă sunt foarte valoroase din punct de vedere ştiinţific pentru că se poate colecta lavă fără ca aceasta să fie contaminată de violenţa vulcanului. Cu toate că lacurile de lavă sunt mai liniştite asta nu înseamnă că sunt lipsite de pericol.

Fenomene naturale # 8: Furtunile de nisip (vezi video)

Furtunile de nisip sunt pe cât de spectaculoase pe atât de devastatoare. Furtunile de nisip dau multe bătăi de cap călătorilor din deşert care se pot rătăci sau pot fi îngropaţi în nisip. Unele furtuni de nisip sunt atât de mari încât pot fi văzute din spaţiu. În fiecare an 40 de milioane de tone de praf este dus din Sahara în bazinul Amazonian.

Fenomene ale naturii # 9: Eclipsele solare (vezi video)

În timpul eclipsei luna coperă soarele. Când discul Lunii acoperă în întregime pe cel al Soarelui lumina acestuia este blocată complet. În timpul eclipsei totale, plasma din jurul soarelui devine vizibilă. Eclipsele au fost mereu fascinante, încă din  cele mai îndepărtate timpuri.

Fenomene naturale # 10: Aurora boreală (vezi video)

Este una dintre cele mai spectaculoase fenomene ale naturii. Aurora boreală apare în emisfera nordică atunci când particule încărcate electric din magnetosferă se ciocnesc de atomi din straturile superioare ale atmosfere.

Image by brittasaxer[2] from Pixabay[3]

Endnotes:
  1. naturii: https://sfatulparintilor.ro/sfatgradinite/cum-iti-faci-copiii-sa-iubeasca-natura/
  2. brittasaxer: https://pixabay.com/users/brittasaxer-1082826/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=795677
  3. Pixabay: https://pixabay.com/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=795677
 

Vizualizări: 23380
 

Cuvinte cheie: