Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului? Cercetatorii evalueaza de multa vreme rolul pe care parintii il joaca in dezvoltarea copiilor lor. Cercetatori de la Universitatea din Missouri au dat spre informare presei rezultatul studiului lor, anume ca stilul autoritar, sever, de tipul “dam directive copilului” are o influenta directa asupra evolutiei celui mic. Modul de a da directive copilului, prin care mamele vor sa detina controlul cu privire la ce fac sau unde se joaca el, variaza in functie de varsta copilului si de etnia mamei.
Cu cat mamele sunt mai autoritare si dau directive copilului, cu atat mai putin implicat este copilul si cu atat mai multe emotii negative aduna si manifesta fata de mama sa.
„Copiii infloresc atunci cand li se da oportunitatea de a face alegeri cu privire la ce sa faca, in mod particular atunci cand au timp liber si se joaca” declara Jean Ispa, autorul studiului si profesor de dezvoltare umana si studii despre familie la Universitatea din Missouri. „Mamele autoritare si controlante nu prea permit, prin stilul lor, sa dea copilului prea multe alegeri. In studiul nostru, copiii se jucau cu anumite jucarii iar mamele foarte directive luau deciziile cu privire la cum sa se joace, ce sa joace sau cat de repede sa se joace.”
De exemplu, in timpul activitatii de joaca cu copilul sau, o mama autoritara si controlanta il poate determina pe copil sa bage vacuta de plastic in ferma de jucarie pe usa fermei in loc sa o bage pe fereastra fermei. Daca copilul se joaca de-a bucataria, mama nu il lasa pe copil sa atinga ochiurile de la aragazul de jucarie.
Citeste si: Noile stereotipuri de mame. Tu ce tip esti?
“Mamele deseori considera ca il ajuta pe copil si il ghideaza sa invete ce e bine si ce e rau, corectandu-l, dar de fapt ce fac este sa limiteze creativitatea copilului si chiar sa il faca pe acesta sa nu se bucure de joaca in sine”, afirma Ispa.
In timpul cercetarii, cand mamele erau exagerat de controlante asupra copiilor, acestia s-au exprimat mai putin pozitiv si in general in actiunile lor dar si la adresa mamelor si au acumulat emotii negative. Cercetatorii au evidentiat si insistat asupra faptului ca, cu cat mai afectuoase erau mamele cu copiii, cu atat nivelele ridicate de caldura materna anulau efectele negative date de stilul autoritar anterior.
„Chiar daca o mama a fost prea dura, controlanta, dand directive copilului, generandu-i emotii negative si anihilandu-i creativitatea si bucuria de a alege si de a se juca, daca tot ea a redevenit calda, iubitoare, efectele negative s-au diminuat substantial la copil”, afirma Ispa. “Daca mama a redevenit negativa si critica cu copilul, din nou efectele negative au crescut la loc”.
Nu rata nici: Ce fel de mama esti, in functie de zodie. Cine e independenta, cine are rabdare, cine e grijulie
In consecinta, pentru beneficiul dezvoltarii echilibrate si armonioase al copiilor lor, mamele trebuie sa simta, sa manifeste, sa arate din plin afectiunea pentru copil, sustinandu-l in timp ce se joaca sau face varii activitati si sa fie atente sa isi limiteze in mod constient tendinta de a fi controlante si sa ii dicteze copilului cum e mai bine sau mai frumos sa se joace, recomanda specialistii.
„Stim ca toti copiii, indiferent de cultura sau natie, vor sa simta ca sunt iubiti” spune Ispa. Copiii iau foarte in serios semnificatia a ceea ce mamele incearca sa faca, asa incat daca o mama este de regula o persoana calda dar in anumite momente devine controlanta si cu directive, copilul gandeste: “Mama face asta pentru ca tine la mine si incearca tot ce e mai bun pentru mine”. El oricum se simte in siguranta ca stie si simte iubirea ei si poate tolera mai usor celelalte momente de autoritate.
In schimb, daca acea caldura lipseste in manifestarea zilnica a mamei si ramane la vedere mai mult autoritatea si duritatea, chiar daca mama are cele mai bune intentii pentru copilul ei, el gandeste “Mama incearca sa ma controleze iar asta nu imi place”. Astfel apar reactiile de negativitate si razvratire ale copilului, impreuna cu toata paleta de manifestari ale emotiilor sale negative impotriva mamei.
Cercetarea s-a realizat timp de luni de zile pe baza de videouri inregistrate pe perechi reprezentative de mame si copii de 1, 2, 3 si 5 ani. Studiul, intitulat “Tipare ale autoritatii materne” a fost publicat in publicatia “Parenting, stiinta si practica”. Coordonatorii studiului sunt specialisti din Universitatea Arizona, Universitatea California din Los Angeles, Universitatea din Conneticut, Universitatea din Maryland si Universitatea Carolina de Nord, Greensboro.
foto: Pixabay.com