Structura anului scolar 2022-2023 are multe surprize, potrivit ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu. Noul program propus a fost aprobat in unanimitatede reprezentanti ai elevilor, profesorilor si parintilor in sedinta Consiliuliu de Dialog social. Potrivit proiectului, se va renunta la semestre (care vor fi inlocuite cu module), precum si la tezele aferente. Va exista un nou sistem de notare, iar evaluarea standardizata digital.
Structura anului scolar 2022-2023. Cursuri si vacante
Programul cursurilor si vacantelor va arata astfel:
– 5 septembrie – 24 octombrie
: modulul 1– 24-30 octombrie: vacanta de toamna pentru toti elevii
– 31 octombrie – 22 decembrie: modulul 2
– 23 decembrie – 8 ianuarie 2023: vacanta de iarna
– 9 ianuarie – 6 aprilie: modulele 3 si 4
– 8 aprilie – 23 aprilie: vacanta de primavara
– 24 aprilie – 16 iunie: modulul 5
– 17 iunie – 4 septembrie: vacanta de vara
Vacanta din luna februarie 2023 va fi decisa de fiecare inspectorat scolar judetean pentru toate scolile din judet in perioada 6-24 februarie
si va avea o durata de o saptamana. Acesta va putea fi acordata in a doua saptamana a lunii februarie, in a treia saptamana a lunii februarie sau in a patra saptamana a lunii. Programul Scoala altfel se va desfasura timp de o saptamana la alegerea scolilor in perioada 26 februarie – 6 aprilie. De asemenea, Saptamana verde va fi o saptamana la alegerea scolilor in perioada 24 aprilie – 16 iunie 2023.Vacanta de vara, care a ramas sa inceapa in data de 17 iunie, va dura pana in prima zi de luni din septembrie, cand ar urma sa inceapa anul scolar 2023 – 2024.
Structura anului scolar 2022-2023 – Fara teze
Ministrul Educatiei a declarat ca se va renunta si la obligativitatea tezelor semestriale, urmand ca profesorii sa aiba libertatea de a-si planifica evaluarile si predarea. “Intentionam sa revizuim regulamentul de functionare din invatamantul preuniversitar (ROFUIP), in sensul renuntarii la obligativitatea tezelor semestriale. Sunt convins ca fiecare profesor stie bine, uneori stie foarte bine cand sa isi planifice aceste evaluari, pe parcurs, de-a lungul anului scolar, coroborat si cu aceasta structura pe cinci module. Am luat act de solicitarea elevilor, a unei evaluari standardizate, summative, la final la final, si una predictiva la inceput de an scolar. Vom analiza si il vom implementa in anul scolar 2022-2023”, a declarant ministrul.
Calendarul anului scolar urmeaza sa fie aprobat prin ordin de ministru si va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.
Urmareste VIDEO
Imagine de DarkmoonArt_de de la Pixabay