Sfatulparintilor.ro

Sfantul Nicolae – traditii, obiceiuri, superstitii

sfantul nicolae

Sfantul Nicolae, sau Mos Nicolae, cum il stiu mai toti copiii, s-a nascut in localitatea Patara, in provincia Lichia, din partea asiatica a Turciei de astazi. Este ales sa conduca eparhia din Mira Lichiei. Primeste aceasta demnitate dupa ce Hristos i s-a aratat in vis, daruindu-i Evanghelia. A pastorit intr-o vreme cand invataturile gresite despre persoana lui Hristos erau primite de diverse persoane ca fiind adevarate. Nascut intr-o familie bogata, renunta la toata averea dupa moartea parintilor sai, daruind-o saracilor. Si de aici au pornit o multime de legende care l-au facut pe Mos Nicolae sa devina batranul bun si iubitor care intra in noaptea de 5 spre 6 decembrie, in casele oamenilor si lasa cadouri in ghete sau ciorapei.

Una dintre legende este cea a fetelor sarace pe care tatal lor urma sa le vanda unor barbati instariti. Aflandu-le durerea, Sfantul Nicolae le-a aruncat pe geam cate un saculet de bani pentru fiecare. Acestia au cazut fie in ciorapii pusi la uscat, fie in ghete. Si de aici obiceiul impamentenit de a se lasa aceste daruri in incaltari.

Citeste aici Acatistul Sfantului Nicolae.

In lumea occidentala, Sfantul Nicolae (Saint Nicholas) s-a transformat in Mos Craciun (Santa Claus).

Numele de Santa Claus provine din termenul olandez Sinterkloos – Sfantul Nicolae. In Romania, insa, Mos Nicolae are loc lui de cinste. Copiii cuminti primesc dulviuri, iar cei neascultatori, cate o nuielusa.

Nicolae este unul dintre numele personale cele mai indragite si cele mai raspandite. El este format din cuvintele grecesti: nike – victorie, biruinta si laos – popor, si are intelesul de „om ce face parte dintr-un popor victorios”.

Sfantul Nicolae se numeste in credinta populara San-Nicoara. El pazeste Soarele care incearca sa se strecoare pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura.

Citeste aici Legenda lui Mos Nicolae.

In unele zone, in ziua de Sfantul Nicolae se aduc in casa crengute de pomi fructiferi care se pastreaza in apa pana de Anul Nou.

Daca vor inflori pana atunci, inseamna ca anul care vine va fi unul bogat plin de roade si satisfactii.

In alte zone, fetele se aduna in ajunul sarbatorii si fac placinte, iar fix la noua seara, navalesc peste ele flacaii si incepe petrecerea.

La sate, in ziua de Sfantul Nicoale, feciorii se organizeaza in cete si isi aleg gazda in casa careia vor face repetitiile pentru colinda de Craciun si de Anul Nou.

Se zice ca de Sfantul Nicolae incepe cu adevarat iarna, cand Mosul isi scutura barba sura si incepe sa ninga. Daca nu ninge, se zice ca Sfantul Nicolae a intinerit.

Obiceiuri si traditii de Sfantul Nicolae in alte tari

Germania

Sfantul Nicolae este vazut ca un batran care poarta un sac in spate si o nuielusa in mana. Pe langa ghetute, copiii pregatesc in ajun o scrisoare in care isi astern toate dorintele si cativa morcovi pentru caii mosului. Se mai spune ca Mos Nicolae are cu el o carte in care a trecut toate faptele copiilor, bune sau rele. Daca n-au fost cuminti, copiii primesc nuieluse, cartofi sau carbuni. In unele regiuni din Germania, copiii se costumeaza in Mos Nicolae si colinda casele vecine, pentru a primi dulciuri.

Austria

Sfantul Nicolae este intruchipat ca un batran invesmantat asemenea unui episcop, cu o carte mare. Aici ingerii au scris toate faptele celor mici. Mosul calatoreste alaturi de Krampus, care tine in mana o nuia cu care-i ameninta pe micutii neascultatori.

Polonia

Sfantul Nicolae este imbracat in haine episcopale si poarta bastonul episcopal. El coboara din ceruri cu ajutorul unui inger si colinda intreaga tara pe jos sau purtat intr-o trasura trasa de un cal alb. Intrat intr-o casa, Mos Nicolae asculta cu ingaduinta rugaciunile copiilor. El ii cearta sau ii lauda, dupa cum este cazul, si le daruieste apoi icoane, mere rosii, portocale si ‘pierniki’ (prajiturele sfinte, facute cu miere si mirodenii). Daca nu isi face aparitia in persoana, el isi lasa darurile sub pernele copiilor care dorm sau le pune in pantofii lustruiti special pentru acest eveniment.

Franta

Mos Nicolae calatoreste cu un magarus, fiind insotit de Pere Fouettard (Mos Nuielusa). In casele in care Sfantul Nicolae nu lasa daruri, intra Pere Fouettard este cel care-i mustra pe copiii care n-au fost cuminti, altoindu-i cu o nuielusa.

Belgia si Luxemburg

Copiii isi asaza ghetutele in fata usii si, la fel ca micutii francezi, pregatesc un pahar de vin pentru mosul, morcovi si zahar pentru calul lui. Odata cu Mos Nicolae, la fel ca si in alte tari europene, copiii il asteapta si pe insotitorul sau, Hoseker.

Italia

Copiii asaza pe o farfurie, scrisori in care-si noteaza dorintele, promitandu-i Sfantului Nicolae ca vor fi cuminti in anul ce va veni. A doua zi, in locul scrisorilor, ei gasesc dulciurile lor preferate.

Cehia

Odata cu cadourile constand din mere, nuci, dulciuri si jucarii, Mos Nicolae le aduce aminte copiilor ca in curand va sosi copilul Isus. Conform unui vechi obicei, copiii neascultatori primeau in incaltari cartofi si bucati de carbune.

foto: doxologia.ro.

Exit mobile version