Rugaciunea Braul Maicii Domnului. Care este istoricul Sfantului Brau al Maicii Domnului

by Sfatul Parintilor | 01/08/2023 18:09

Rugaciunea Braul Maicii Domnului[1] se citeste la nevoie si celor bolnavi, in zilele de miercuri si vineri, in zi de post si rugaciune.

Acest brau sa fie purtat de fiecare crestin credincios pana ce traieste, caci va fi scapat din boli si necazuri, fiindca Prea Curata Fecioara Maria, Nascatoarea de Dumnezeu, este ocrotitoarea noastra, a tuturor, in veci.

Citeste in continuare Rugaciunea Braul Maicii Domnului.

Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, bucura-te, ceea ce esti plina de dar, Domnul este cu tine.

Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecului tau, ca ai nascut pe Hristos, Mantuitorul sufletelor noastre.

Prea Sfanta Marie, roaga-te pentru noi pacatosii, acum si in ceasul mortii noastre.

Sub indurarile tale scapam si noi. Rugaciunile noastre nu le trece cu vederea si de primejdii ne scapa, una Curata si Binecuvantata.

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, apara, mantuieste si pazeste pe robul tau (numele) de tot raul si necazul, de toate bolile si durerile, de toate farmecele, vrajitoriile si blestemele, ca intreg si sanatos sa fie robul tau. Amin.

Ca si cu o comoara luminata, Preacurata de Dumnezeu Nascatoare cu prea cinstitul tau brau, robul tau, (numele) se incununeaza si se lumineaza, bucurandu-se si in taina se veseleste, Stapana, strigand catre tine:

Bucura-te, coroana cinstita si cununa dumnezeiestilor mariri.

Bucura-te, ceea ce esti marirea implinirii, a vesnicei mariri si veselii.

Bucura-te, prin care rasare bucuria.

Bucura-te, prin care piere blestemul.

Bucura-te, pantecele intruparii dumnezeiesti.

Bucura-te, indraznirea celor muritori catre Dumnezeu,

Bucura-te, muncirea vrajmasmilor celor nevazuti.

Bucura-te, indraznirea cea nebiruita a purtatorilor de duhuri rele.

Bucura-te, ceea ce ne curati de pacate si de lucruri spurcate.

Bucura-te, caderea dracilor.

Bucura-te, usa mantuirii.

Bucura-te, datatoarea darului celui dumnezeiesc.

Bucura-te, camasa nuntii cele fara de samanta.

Bucura-te, lauda cea de cinste a preotilor celor cuviosi.

Bucura-te, prin care cad vrajmasii.

Bucura-te, mantuirea sufletului meu.

Bucura-te, Mireasa, pururea Fecioara.

Dat-ai robului tau (numele), Preamarita, tare ingradire, pe acesta scapandu-l de toate primejdiile, cu dumnezeiestile lucrari si nebiruit de vrajmasi pazindu-l si care striga catre tine cu credinta.Taria, puterea si cuvioasa mea bucurie este Fiul tau si Domnul, ca un bun si milostiv.

Ca si cu o cinstita coroana, cu braul tau, robul tau (numele) cu buna credinta luminat, fiind incununat cu dumnezeiasca ta marire, sa-l mantuiesti ca un milostiv.

Incinge pe robul tau (numele), intarindu-l asupra vrajmasilor, ca sa lupte nebiruit contra patimilor celor ce-l muncesc si nepatimire biruitoare daruindu-i, ca pururea sa te mareasca pe tine si Fiul tau si sa strige:

Iisuse, mantuieste-ma pe mine, pacatosul, ca un milostiv.

Nasterea fara stricaciuni si fericire numai tu ai avut, Preabinecuvantata, si incingere de mantuire a daruit oamenilor braul tau cel sfant, care pana acum a ramas nestricat, Dumnezeiasca Mireasa, prin care robul tau (numele) ia de la Dumnezeul nostru mare mila.

Cei intre Sfintii Parintii nostri mari dascali si ierarhi ai lumii, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si loan Gura de Aur, Atanasie si Chiril si toti Sfintii Apostoli si intaiul mucenic Stefan, sfintilor mucenici Gheorghe, Teodor Tiron, Teodor Stratilat, Dumitru si toti sfintii mucenici si mucenice, Sfinte Ioane, proorocule si Inaintemergatorule, Botezatorul Lui Hristos, sfintilor prooroci Moise, Avraam, Ilie, Elisei si toti Sfintii Apostoli si mucenici, rugati-va Domnului pentru viata, pacea, sanatatea, buna norocire si iertarea pacatelor robului lui Dumnezeu (numele), pentru apararea si mantuirea lui si sa-l pazeasca de tot raul si necazul, de toate bolile si durerile, de toate farmecele si vrajitoriile. Inima se indoieste, atingandu-se cu calduroasa credinta de braul Fecioarei, incingandu-se cu putere nebiruita impotriva patimilor necurate si a vrajmasilor fara de trupuri, nevatamat ramanand in veci.

Braul tau, intru bucuria inimii, cu cinste toti sa-l purtam, care este spre ajutorul tuturor credinciosilor; de Dumnezeu Nascatoare, da celui ce s-a atins de prea cinstitul tau trup, celor bolnavi da vindecare, celor ce aluneca, intarire, celor lenesi imbarbatare, carmuire celor ce inoata, celor rataciti intoarcere.

Este cu adevarat, Curata Fecioara, dumnezeiescul dar al precinstitului tau brau, tuturor celor ce cu credinta il purtam si-l sarutam cu dragoste in veci.

Sfintilor tamaduitori fara de arginti si de minuni facatori, Cosma si Damian, Chir si Ioan, Pantelimon, Ermolae, Samson si Diomid, Mohie si Aniochit, Talaleu, Trifon si toti sfintii mucenici, dreptilor parinti loachim si Ana, tu, cuvioase parinte Nicolae, impreuna cu arhiereul loan Gura de Aur, rugati-va Domnului pentru viata, sanatatea, buna norocire si iertarea pacatelor robului tau Dumnezeu (numele) si pentru ca bunul Dumnezeu sa-l pazeasca de tot raul pentru ca intreg si sanatos sa petreaca in veci.

Sfintii Evanghelisti: Matei, Marcu, Luca si loan, Arhanghelii Mihail si Gavriil, Serafimii si Heruvimii cu cei 318 sfinti parinti de la Niceea si toti sfintii pomeniti in sfanta noastra Biserica, rugati-va Domnului pentru sanatatea, viata, pacea si buna norocirea si iertarea pacatelor robului lui Dumnezeu (numele) si pentru ca Dumnezeu sa-l apere si mantuiasca de tot raul, necazurile, de toate bolile si durerile, de tot blestemul, vrajitoriile si intrutotul sanatos si intreg sa fie in veci.

Amin!

Te bleastam pe tine, diavole, cu puterea Sfintei Cruci, cu Fecioara Mama si Sfanta Treime, cu toate fecioarele martire si cu toti sfintii ingeri sezatori pe cele noua tronuri in jurul tronului Tatalui Ceresc si cu toti sfintii pomeniti in acest brau, ca sa nu ai nici o putere asupra robului lui Dumnezeu (numele), cu nici un fel din vicleniile tale, in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.

De inselatoria dragostei, a patimilor si de vrajmasul ce-l ispiteste cu greutatea pacatelor si cu cumplita lene de robire, degraba sa mantuisti pe robul tau (numele), mult milostiva Fecioara Maria, care cu credinta alearga la tine, ca singura aparatoare si mantuitoare in veci. Amin.

Doamne, mantuieste-ne pe noi (de doua ori).

Marire Aparatoarei Doamne, multumiri pentru biruinta aducem tie, robii tai, ca ceea ce ai stapanire nebiruita, slobozeste-ne din toate nevoile, ca sa strigam tie:

Bucura-te Mireasa, pururea Fecioara, acum si pururea si in vecii vecilor.

Amin.

Preacinstitul tau brau, ce a cuprins pantecele tau cel de Dumnezeu primitor este cetatii tale tarire nebiruita si visterie de bunatati neimputinata.

Nadejdea mea este Tatal, scaparea mea este Fiul, acoperamantul meu este Sfantul Duh. Treime Sfanta, Marire Tie.

Stapana, primeste rugaciunile noastre si ne mantuieste de toata nevoia si intristarea.

Marire Tie, marire Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Prea Sfanta Treime, marire Tie.

Amin!

Sursa: bisericasfintiitreiierarhi.md

Istoria Sfantului Brau al Maicii Domnului

Potrivit traditiei, Cinstitul Brau a fost tesut de insasi Maica Domnului din fire de camila si, dupa adormire, in momentul inaltarii ei la ceruri, l-a daruit Sfantului Apostol Toma.

Doua femei evlavioase din Ierusalim au fagaduit ca vor pastra cinstitul Brau. Maica Domnului, cu putin inainte de adormirea sa, i-a cerut Sfantului Evanghelist Ioan sa imparta acestora si cele doua vesminte ale sale. Misiunea de pastrare, din generatie in generatie, a continuat-o o fecioara evlavioasa ce provenea din aceasta familie.

Aducerea Sfantului Brau la Constantinopol

In timpul domniei imparatului Arcadie, fiul lui Teodosie cel Mare, a avut loc mutarea cinstitului Brau in Constantinopol. Pe 31 august, imparatul a asezat Cinstitul Brau intr-o racla foarte frumoasa, pe care a numit-o „racla sfanta”, pentru a proteja capitala Imperiului si pe locuitorii acesteia de orice atac ostil, de orice nenorocire si uneltire demonica.

Sfantul Brau s-a pastrat in racla pecetluita mai intai in biserica Sfintilor Apostoli, apoi in Biserica Preasfintei Nascatoare din Vlaherne, ce o ridicase imparateasa Pulheria. Aceasta racla nu s-a deschis pana in zilele imparatului Leon cel intelept (886-912). Sotia imparatului Leon, Zoe, pe cand era foarte bolnava, a visat-o pe Nascatoarea de Dumnezeu, iar Maica Domnului i-a spus imparatesei ca trebuie sa il convinga pe Patriarh sa scoata Sfantul Brau din chivotul unde era pastrat inca din secolul al IV-lea. Cand au pus Braul peste imparateasa bolnava, ea s-a vindecat indata. Ca semn de recunostinta si traind o viata virtuoasa, imparateasa a impodobit Braul brodandu-l cu fir de aur si l-a reasezat in racla in care-l pusese Arcadie.

Citeste continuarea pe DOXOLOGIA.RO[2]

Foto: Moldova24.net[3]

Endnotes:
  1. Maicii Domnului: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/rugaciuni-pentru-copii/paraclisul-maicii-domnului-cand-si-cum-se-citeste-ca-sa-iti-alini-suferintele-trupesti-pentru-luminarea-mintii-si-intarirea-credintei/
  2. DOXOLOGIA.RO: https://doxologia.ro/viata-bisericii/sfantul-munte-athos/istoria-sfantului-brau-al-maicii-domnului
  3. Moldova24.net: http://moldova24.net/o-particica-din-braul-maicii-domnului-adusa-la-catedrala-nasterea-domnului-din-chisinau/?lang=ru

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/rugaciunea-braul-maicii-domnului-care-este-istoricul-sfantului-brau-al-maicii-domnului/