Sfatulparintilor.ro

Rase de caini. Cele mai galagioase si cele mai tacute rase de caini. Ce sa iti alegi

rase de caini - sfatulparintilor.ro - pixabay- com - dog-3044517

Cand este vorba despre rase de caini, unul dintre criteriile de baza pentru alegerea unui patruped este cat de tacut sau, dimpotriva, galagios este animalul respectiv. Sunt oameni care prefera sa-si ia un animal care sa faca parte din rase de caini mai degraba tacute, in vreme ce altii nu concep sa aiba un patruped fara un latrat puternic.

Daca esti fan pisici, gasesti aici un top 7 al celor mai iubitoare si mai prietenoase rase de pisici.

De ce latra cainii?

„Latratul este modul in care cainele comunica cu lumea, insa unele animale sunt mai tacute decat altele”, a punctat Gina DiNardo, secretar executive la American Kennel Club.

“Anumite rase de caini sunt, prin natural or, mai tacute iar altele mai vocale, insa si anumiti factori din mediu contribuie la latrat. Cainii ar putea latra la animalele pe care le vad afara, altii latra cand sunt plictisiti, cand vior atentie sau din cauza anxietatii cand se vad separati de stapani. Toti rasele de caini au nevoie de o stimulare mentala potrivita, activitate fizica si interactiuni cu oamenii asfel incat sa nu latre cand nu este necesar”.

Si temperamentul individual poate juca un rol important cand este vorba de latrat, spune expertul in comportament canin, Amy Robinson. „Poti lua doi catei din acelasi cuib si unul dintre ei va fi foarte galagios in vreme ce celalalt va fi mai tacut, desi apartin aceleasi rase de caini”, subliniaza Amy. „Unii caini observa cu atentie imprejurimile si interactioneaza cu ceilalti patrupezi fara sa simta nevoia sa vocalizeze prea mult, in schimb altii latra in orice situatie, dorind sa fie mereu in centrul atentiei, asfel ca isi folosesc vocea sa atraga atentia asupra lor”.

Mai intai vom discuta despre rase de caini care au intotdeauna „ceva de spus” (sau, daca preferati, de latrat).

Citeste si Cele mai populare nume caini de sex feminin si semnificatia acestora

Asadar iata cele mai „vorbarete” rase de caini. Cainele tau favorit face parte ele?

Rase de caini #1: Bloodhound

Bloodhound este usor de recunoscut, este un caine care apare frecvent in filmele in care politistii se afla in urmarirea unor raufacatori evadati. Este un companion dulce si usor de iubit in ciuda faptului ca improasca cu saliva peste tot. Bloodhound este renumit pentru abilitatea sa de a nu pierde urma cuiva chiar si in cele mai grele conditii. De asemenea, are un latrat extrem de sonor asa ca trebuie antrenat sa nu latre cans se plictiseste.

Rase caini #2: Yorkshire Terrier

La prima vedere pare mai degraba un caine de jucarie, insa nu trebuie uitat ca in adancul inimii sale este un adevarat terrier. Este un caine imens inchis intr-un corp micut, motiv pentru care poate fi un caine de paza. Chiar daca va fi bine antrenat Yorkshire Terrier nu va ramane niciodata tacut.

Rase de caini #3: Ciobanesc German

Este un protector natural si unul dintre cei mai populare rase la nivel mondial. Ciobanescul german este inteligent, neinfricat, atletic si are nevoie de un stapan experimentat care sa stie cum sa-i atraga atentia si sa-l dreseze. In caz contrar, ciobanescul german se va transforma intr-un animal distructiv si galagios.

Rase caini #4: Basset Hound

Datorita infatisarii si a ochilor sai rugatori va obtine mai mereu ceea ce vrea. Picioarele scurte si corpul lung il fac mai putin activ in comparatie cu ceilalti caini de vanatoare, insa nu-i lipseste latratul sonor care va scoate din minti orice vecin, indiferent de cat de calm va fi el.

Rase de caini #5: Schnauzer Pitic

Poate ca este el mic, insa are o personalitate imensa, asa ca te poti baza pe el ca te va atentiona daca cineva se afla la usa voastra. Schnauzer pitic este mic, insa atletic tocmai de aceea este un bun caine de paza. Are tendinta de a latra foarte mult, insa prin antrenament poate sa i se atenueze aceasta trasatura.

Rase caini #6: American English Coonhound

Este recunoscut pentru viteza si rezistenta sa. Acest membru al raselor de vanatoare are nevoie de miscare in fiecare zi. Este un caine care se intelege bine cu oamenii si cu ceilalti caini.

Rase de caini #7: Husky Siberian

Este un caine activ, fericit si plin de afectiune. Este prea prietenos pentru a fi un caine de paza, insa latratul sau este la fel de eficace precum o sirena.

Rase caini #8: Malamutul de Alaska

Este una din rasele canine cele mai vechi si unul dintre cei mai buni caini de sanie. Exista putine garduri care sa rezista abilitatilor sale de a le depasi, fie peste ele sau pe sub ele atunci cand sunt prea inalte pentru a fi sarite. In plus, latratul sau este foarte, foarte puternic asa ca trebuie sa invete sa-l foloseasca doar la nevoie.

Rase de caini #9: Chihuahua

Nu degeaba se spune ca acesti micuti caini au inima de leu. In ciuda fizicului firav, chihuahua poate fi un excelent caine de paza, care se poate transforma intr-un mic diavol care distruge tot in calea sa daca nu este dresat corespunzator. Pe langa faptul ca este galagios, chihuahua poate incepe sa muste daca se simte amenintat sau este speriat.

Rase caini #10: Pomeranian

Inteligent, adaptabil si, in general, fericit, pomeranianul este cel mai mic reprezentant al familiei Spitz, insa el se crede mai mare decat este in realitate. Ii place sa petreaca timp cu membrii familiei sale. Cu toate ca latratul sau nu este prea puternic, poate fi dificil sa-l faci sa inceteze, chiar daca a fost dus la dresaj.

Rase de caini #11: Pinscher Pitic

Este o adevarata minge de foc, ii plac jucariile si este un adevarat caine in paza in ciuda dimensiunilor sale aproape minuscule. Are nevoie de un stapan experimentat care sa stie cum sa-i tina sub control natura salbatica.

Rase caini #12: Beagle

Cainii din aceasta rasa sub recunoscuti pentru ca au un simt al mirosului excelent, insa au si un latrat „muzical”. Urla cand aude sirenele si latra cand un strain se apropie de usa casei, insa daca ii oferi suficienta miscare nu-i va deranja pe vecini la cele mai nepotrivite ore cu „serenadele” sale.

Totusi daca locuiesti la bloc atunci un animal din rase de caini mai putin galagioase poate fi o carte castigatoare. In cazul in care copilul isi doreste un companion cu care sa se joace cand vrea, iar tie iti place linistea atunci ai nevoie de unul care sa se incadreze in rase de caini care nu latra foarte mult.

Daca este in cautarea unei rase de caini care sa fie mai tacuta decat altele, studiaza propunerile facute de DiNardo si Robinson. Totusi, aminteste-ti ca fiecare rasa de caini are propria sa individualitate.

Iata, asadar, cum poate fi toata lumea fericita.

Citeste si Cele mai periculoase rase de caini. TOP 10!

Rase de caini mai putin zgomotoase

Rase caini #1: Collie

Nu este chiar cea mai tacuta rasa de caini, daca ar fi fost atunci Lassie nu ar fi putut sa dezvaluie cand Timmy a cazut in put. Totusi, collie este un caine afectuos care latra doar atunci cand are un mesaj de transmis. Daca iti oferi suficienta miscare nu va deschide gura intreaga zi.

Rase de caini #2: Setter Irlandez

Un caine cu foarte, foarte multa energie. Du-l des in natura, lasa-l sa alerge cat de mult ii place si surplusul de energie nu se va transforma in latrat. Asadar, stetter-ul poate fi un excelent caine de familie daca nu-l tii inchis in casa tot timpul.

Rase caini #3: Shar-Pei

Increzator si tacut sunt cuvintele prin care este deschis acest caine din China. Este inteligent si devotat familiei, este uneori si foarte incapatanat, dar un foarte bun caine de paza care nu latra decat atunci cand este ingrijorat sau se joaca.

Rase de caini #4: Rhodesian Ridgeback

Un caine mare, impresionat cu ochi expresivi. Este destul de protectiv insa mai degraba se va interpune el intre familie si pericolul perceput inainte sa latre, sa maraie sau sa atace.

Rase caini #5: Golden Retriever

Este un animal caruia ii place sa-si multumeasca stapanul, este intotdeauna pregatit sa-si faca noi prieteni sau sa alerge dupa mingea de tenis. Daca energia ii este canalizata catre mers, alergat, inot si jocuri, atunci nici nu va latra prea mult si nici nu va deveni distructiv.

Rase de caini #6: Cavalier King Charles Spaniel

Este o rasa din ce in ce mai populara in intreaga lume. Este mic, jucaus, un caine caruia ii place compania omului si uraste sa fie singur. Poate fi foarte dulce sau dimpotriva incapatanat asa ca are nevoie de mult dresaj pozitiv pentru a deveni companionul perfect.

Rase caini #7: Saint Bernard

Face parte din familia mastifilor. Poate fi dulce, timid si incapatanat insa cu desajul potrivit si socializare aceasta rasa tacuta poate fi fantastica pentru familii sau ori utilizat ca animal terapeutic.

Rase de caini #8: Bullmastiff

Este foarte puternic si incredibil de loial. Bullmastiff-ul nu latra prea mult, insa nu este intotdeauna prietenos cu ceilalti caini (mai ales cei de acelasi sex) sau cu pisicile (datorita instinctului puternic de vanatoare).

Rase caini #9: Ciobanesc de Berna

Este o rasa de caine de talie mare, originara din Elvetia. Pe vremuri era folosit la tractarea carucioarelor cu produse, a saniilor si pentru paza. In prezent, este apreciat pentru caracterul echilibrat.

Rase de caini #10: Mastiff

Un caine de talie mare, foarte iubitor si incapatanat. Este foarte protectiv cu familia sa. Datorita fizicului cu adevarat impunator (adesea poate cantari peste 90kg), rareori trebuie sa latre pentru a pune pe oricine pe fuga.

Rase caini #11: Whippet

Este un caine „uscat” si totusi atletic. Este un companion calm si tacut caruia ii place sa se intinda pe sofa.

Rase de caini #12: Ogar Italian

Subtire, inteligent si fragil este mai degraba obraznic decat zgomotos. Totusi, este destul de greu de dresat.

Rase caini #13: Ciobanesc de Pirinei

Este un caine de talie mare cu o inima pe masura. Daca este bine dresat ciobanescul de Pirinei este calm, gentil, protector insa are nevoie de un stapan experimentat.

Rase de caini #14: Dog German

Cel mai tacut dintre caini este si cel mai mare: dogul german. Este un gigant calm care nu latra prea mult, insa si cand latra se face bine inteles.

Rase caini #15: Terra Nova

In ciuda fizicului impresionant Terra Nova este un caine foarte docil, care nu latra mai deloc. Este inteligent si curajos, foarte cunoscut pentru faptul ca iubeste copiii. Ii place sa se aseze in bratele stapanului, chiar daca este foarte mare.

Rase de caini #16: Basenji

Este numit adesea cainele care nu latra. Basenji este un caine african de vanatoare. Singurele sunete pe care acest animal le scoate sunt un fel urlete si le foloseste doar cand este foarte entuziasmat. In afara faptului ca este tacut, acest caine este activ si destul de independent.

Rase caini #17: Chin Japonez

Este un companion extraordinar. Rasa este iubitoare, plina de afectiune si sensibilitate si destul de tacuta.

Rase de caini #18: Ogar englez (Greyhound)

Prietenos si sociabil, greyhoundul se poarta in casa ca un adevarat lord englez. Tocmai de aceea este un nemaipomenit animal de companie pentru familiile care isi doresc un caine tacut. Aminteste-ti, totusi, ca este un unul dintre cei mai rapizi caini din lume asa ca are nevoie sa alerge regulat.

Rase caini #19: Bulldog

O rasa de caini calma, curajoasa si prietenoasa, ceea ce inseamna ca bulldogul este un companion minunat. De asemenea, cainele este linistit, iubitor usor de ingrijit, fara a necesitatea prea multa miscare.

Rase de caini #20: Ogar scotian

Un caine curajos, cunoscut pentru manierele sale bune, loial, dornic sa-i faca pe plac stapanului sau. Insa ogarul scotian are nevoie de multa miscare pentru a ramane sanatos si fericit. Iar odata intrat in casa este demn si tacut.

Rase caini #21: Doberman

Este un caine mai degraba tacut si foarte atent la ce se intampla in jur. Dobermanul este un excelent caine de paza.

Citeste si Cele mai inteligente 5 rase de caini

Latratul intr-o casa cu mai multi caini

Chiar si in cazul raselor de caini tacute, atunci cand ai mai multe animale cresc sansele sa inceapa sa latre intrucat se indeamna unul pe celalalt. „Este tentant sa latre impreuna si sa faca asta pentru multa vreme. Exact ca si in cazul haitelor de lupi care devin mai vocali inainte de a pleca la vanatoare”, a punctat Robinson.

Cum sa opresti latratul

Daca ai un caine care nu se opreste din latrat – indiferent ca este vorba de o rasa de caini mai tacuta sau nu – exista cateva modalitati prin care sa-l calmezi. In primul rand, trebuie sa intelegi motivul pentru care latra. Daca crezi ca plictiseala este cauza (o problema des intalnita la cainii care sunt lasati singuri in casa), atunci trebuie ca animalul sa faca mai multa miscare astfel incat sa-si consume energia si sa stea tacut in casa, sugereaza Robinson.

„Petrece timp de calitate cu cu cainele tau si el nu se va mai plictisi cand nu este langa tine”, a adaugat ea.

„Anxietatea cauzata de separare poate fi rezolvata prin despartiri si reuniuni calme care sa reduce nivelul excitatiei nervoase. Muzica relaxanta si folosirea unor uleiuri esentiale de levantita si musetel pot, de asemenea, induce o stare calm; doar pune cateva picaturi in locul in care se odihneste cainele sau in apropierea usii pe care pleci.” In cazul in care crezi ca animalul dufera de anxietate cauzata de separare, vorbeste cu veterinarul sau cu un dresor drepre tehnici pozitive de dresaj care sa te ajute in aceasta privinta.

Surse: vetstreet.com, petmd.com

foto: pixabay.com

Exit mobile version