Plosnita de pat. Tu stii cu cine dormi in pat?

by Sfatul Parintilor | 06/06/2020 18:09

Plosnita de pat este o insecta mica ce traieste de obicei in saltele si care devine foarte activa noaptea. Pare un film de groaza, insa in caz ca ai asa ceva, trebuie sa stii ca aceste insecte[1] se hranesc exclusiv cu sange uman. Muscatura plosnitelor creeaza iritatii si uneori rani sangerande care se pot suprainfecta. Problema este ca e greu sa-ti dai seama daca respectiva iritatie este cauzata de plosnite sau alte insecte, precum paianjenii sau tantarii.

 

 

Cum arata plosnita de pat?

Plosnitele au forma ovala si o culoare rosiatica-maronie. Nu depasesc marimea unui sambure de mar si se ascund in colturile patului pe timpul zilei.

 

 

 

Cum arata muscatura?

Iritatia cauzata de muscatura este rotunda si rosiatica, insa – spre deosebire de celelalte iritatii cauzate de alte insecte – creeaza puternice senzatii de mancarime. Simptomul poate fi atat de sever incat multe persoane se scarpina pana cand rana sangereaza si se poate suprainfecta. De asemenea, unele persoane pot dezvolta reactii alergice. In unele cazuri la simptome se mai adauga si senzatia de arsura si usturime, iar piscaturile se umfla.

 

 

 

Cum iti dai seama ca ai plosnite

Cum plosnitele isi fac aparitia numai noaptea, ziua stand ascunse, este destul de greu sa iti dai seama. Daca ti-au aparut piscaturi pe corp, in special in zona umerilor si a bratelor, iar aceste muscaturi sunt “ordonate” in linie dreapta, iti poti ridica un mare semn de intrebare. Daca observi ca pe lenjeria de pat sau pe fata de perna sunt pete mici sangerii, e semn clar de plosnite. Acele mici pete sunt urme fecale ale parazitilor. Plosnitele se ascund de obicei in saltea, insa mai pot fi gasite si in covoare, carpete, tapet.

 

 

Cum previi aparitia plosnitelor

Exista credinta ca daca pastrezi casa curata nu poti avea plosnite. In realitate insa, plosnitele nu au nevoie decat de un loc cald si usor umed. Pana si cele mai mari hoteluri din lume au avut de-a face cu acesti paraziti si au fost date in judecata de clientii afectati.

Pentru a preveni aparitia plosnitelor trebuie sa verifici din cand in cand salteaua, covoarele, carpetele, tapetul. La cea mai mica suspiciune foloseste spray-uri speciale. Evita umezeala pe tavan sau pe pereti. Daca ai plosnite, incearca sa dormi cat mai mult acoperit de haine. Nu este recomandat sa cumperi mobile second hand, iar daca o faci, verifica cu atentie ce cumperi.

Daca te simti depasit de situatie, cere sfatul unei firme specializate.

 

Content Providers(s): CDC/ Harvard University, Dr. Gary Alpert; Dr. Harold Harlan; Richard Pollack. Photo Credit: Piotr Naskrecki[2] / Public domain

Endnotes:
  1. insecte: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/utile-idei_casa_tag/cum-sa-scapi-de-insectele-enervante-din-casa/
  2. Content Providers(s): CDC/ Harvard University, Dr. Gary Alpert; Dr. Harold Harlan; Richard Pollack. Photo Credit: Piotr Naskrecki: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bed_bug,_Cimex_lectularius.jpg

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/plosnita-de-pat-tu-stii-cu-cine-dormi-in-pat/