Medierea in caz de divort

by Sfatul Parintilor | 09/05/2021 18:09

In ciuda sperantei ca situatia prin care trecem ne face sa intelegem adevaratele valori ale acestei vieti, asa cum este familia, se pare ca, de fapt, viata de cuplu a fost si este pusa la incercare de situatia creata de aceasta pandemie. China a inregistrat o rata ridicata a cererilor de divort in perioada de carantina, iar avocatii din New York, specializati in divorturi, spun ca numarul clientilor a crescut si cu 50%. Este de astepat sa vedem o crestere a numarului de cereri de divort si in România.

Pentru cuplurile aflate in astfel de situatii, solutionarea problemelor in instanta de judecata ar trebui sa fie varianta ultima si extrema! Desfacerea unei casatorii este un moemnt de stres si suferinta, de ce sa fie amplificat prin procedurile judiciare? De ce sa nu se solutioneze intr-un mediu linistit, confortabil si binevoitor? Medierea este solutia optima in caz de divort pentru ca desi mediatorul nu desface in mod oficial o casnicie, el ajuta partile sa poata ajunge in fata unui notar sau a unui judecator cu un Acord astfel ca partile vor avea sansa de a divorta civilizat evitând un proces lung, costisitor si epuizant.

Prin mediere partile au sansa de a ajunge rapid si cu costuri mici la un divort civilizat si discret

Divortul reprezinta o perioada grea pentru orice cuplu aflat la capat de drum chiar si in situatia in care ambii parteneri isi doresc acest lucru. Aceasta perioada grea comporta diferite grade de tensiune in functie de fiecare situatie in parte. Benefic este ca aceste tensiuni sa fie inlaturate sau macar diminuate pentru ca partenerii sa poata lua cele mai bune decizii cu privire la noua situatie familiala in care se vor afla.

Iata de ce, in majoritatea cazurilor, medierea este solutia optima fiind o procedura  in care partile sprijinite de mediator reusesc sa comunice civilizat, iar atunci când tensiunea este prea mare, mediatorul poate prelua acest rol comunicând, pe rând, cu fiecare parte. In plus, medierea este o procedura rapida, discutiile putând sa fie purtate chiar si in aceeasi zi sau in mediu online. De asemenea, tot ce se discuta in mediere este confidential astfel ca partile pot discuta deschis fara a avea teama ca ceea ce spun le poate fi folosit impotriva. In procedura de mediere, partile pot fi sustinute sau chiar reprezentate de avocati.

Sprijinul specialistului in solutionarea de conflicte aduce multe beneficii oferindu-le partilor sansa de a-si alege propriul ritm de rezolvare si de a se face auzite pastrandu-si puterea de a decide ceea ce in sala de judecata nu se intampla, procedura judecatoreasca fiind una rece si rigida, timpul (limitat la programul instantei) si decizia apartinand in intregine instantei.

Te poate interesa si Medierea conflictelor dintre angajat si angajator[1]

In mediere se stabilesc toate detaliile cu privire la modul de desfacere a casatoriei si al felului in care vor decurge lucrurile odata divortul incheiat

Cu ajutorul mediatorului, partile pot ajunge la un Acord cu privire la modul de desfacere al casatoriei (la notar sau in instanta) si cu privire la partajul de bunuri comune, exercitiul autoritatii parintesti, stabilirea domiciliului copilului, contributia parintilor la intretinerea copiilor si orice alte aspecte cu privire la drepturi la care sotii pot decide.

Cu Acordul de mediere partile pot merge la notar sau in instanta

Pentru a obtine un act oficial care sa demonstreze desfacerea casatoriei, partile vor merge la notar sau in instanta, in functie de cum au stabilit in mediere. In baza Acordului de mediere, notarul, respectiv, judecatorul va intocmi actul de desfacere a casatoriei. Este, asadar, important si util sa existe un acord de mediere pentru ca, in baza lui, notarul va emite certificatul de divort, respectiv, judecatorul va pronunta hotarârea de divort.

Importanta detinerii unui Acord de mediere in caz de divort la notar

In caz de divort la notar, sigur ca exista posibilitatea ca partile sa se prezinte direct in fata notarului, insa acest lucru poate prezenta riscuri daca partile nu sunt foarte bine pregatite sau daca exista lucruri neclare deoarece este posibil sa fie nevoite sa ia decizii rapid fara a avea sansa de cumpani suficient asupra tuturor aspectelor. Odata ajunsi la un Acord, partile nu vor mai avea decât de indeplinit formalitati in fata notarului si nu de luat decizii care ar putea fi pripite si lipsite de sprijinul avocatilor si al mediatorului, notarul având rol de functionar care ia act de cele exprimate de parti.

Importanta detinerii unui Acord de mediere in caz de divort in instanta

In ceea ce priveste instanta de judecata, existenta unui Acord va scuti de multe termene si consum nervos toata procedura de divort. Sa aiba toate lucrurile bine stabilite, legate de partajul bunurilor si de cresterea si educarea copiilor, pentru ca instanta sa ia act de cele stabilite prin acord este o sansa pe care partile trebuie sa si-o ofere macar de dragul a ceea ce au cladit impreuna pâna la momentul despartirii. Divortul nu ar trebui sa fie despre gasirea unui vinovat si pedepsirea lui, ci despre rezolvarea unei situatii, uneori, foarte complicate si, de multe ori, nedorite.

Existenta unui conflict nu trebuie sa duca spre cearta, ci sa nasca dorinta de rezolvare

Luarea hotarârii de a divorta este suficient de violenta pentru sufletul si psihicul oricui. Nu este nevoie ca procedura de a divorta sa aduca un plus de tensiune! Medierea inlatura duritatea unui proces si ofera partilor, chiar si celor aflate deja intr-o stare de tensiune ridicata, confortul unui spatiu linistit si confidential, precum si posibilitatea solutionarii intr-un termen rezonabil. Medierea inlatura presiunea timpului indiferent ca e vorba de unul prea scurt sau prea lung: in mediere partile decid cât timp aloca procedurii.

 Timpurile se schimba. Stim multe acum despre puterea interioara si nevoia de pace sufleteasca pentru o viata de calitate. Intelegem ca este mult mai important sa avem liniste decât sa ne demonstram dreptatea. Este adevarat ca in cultura noastra conflictul este vazut ca un razboi in care fiecare vine cu cele mai puternice arme. Si totusi conflictul poate fi solutionat in mod amiabil! Cu atat mai mult intr-o situatie in care cei implicati au fost odata extrem de legati unul de celalalt.

Citeste si Cum ne rezolvam conflictele in vreme de COVID-19 si post-pandemie[2]

Autor: Mediator Dana Barbu

office@db-mediators.ro

Facebook[3]

db-mediators.ro

Imagine de Christine Fuller[4] de la Pixabay[5]

Endnotes:
  1. Medierea conflictelor dintre angajat si angajator: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/medierea-conflictelor-dintre-angajat-si-angajator/
  2. Cum ne rezolvam conflictele in vreme de COVID-19 si post-pandemie: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/cum-ne-rezolvam-conflictele-in-vreme-de-covid-19-si-post-pandemie/
  3. Facebook: https://www.facebook.com/mediereBarbu
  4. Christine Fuller: https://pixabay.com/ro/users/CFullerDesign-490361/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3194994
  5. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3194994

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/medierea-in-caz-de-divort/