Familie-Părinţi/Actualitate

Medicii estimeaza: Gripa va dura pana in martie-aprilie. De-abia acum se va extinde

raceala si gripa - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - herbal-2562218

Gripa a facut ravagii in acest sezon in Romania, numarul deceselor provocate de virusul gripal ajungand la 54. In aceste conditii a fost declarata epidemie de gripa, asa cum se intampla in tarile vecine, Bulgaria si Ungaria.

 

Medicul primar Catalin Apostolescu, purtator de cuvant al Institutului National de Boli Infectioase „Prof. dr. Matei Bals”, a explicat pentru pressone.ro ce inseamna o epidemie si de ce este atat de mare numarul deceselor.

atalin Apostolescu a amintit de sezonul 2009-2010, cand au fost inchise scolile din cauza pandemiei de gripa porcina, cand au fost 10.000 de cazuri confirmate pe teritoriul Romaniei.
„Acum suntem sub momentul 2009-2010, undeva la nivelul anilor 2011 si 2015, ca numar total de cazuri.

 

Ca numar de morti, intr-adevar, sunt mai multi decat in alti ani. Din punctul meu de vedere, abia de-acum o sa inceapa sa loveasca gripa,” a spus medicul Catalin Apostolescu.
Cum actioneaza virusul

 

Acesta a explicat ce este si cum actioneaza virusul gripal si de ce numarul bolnavilor creste de la ora la ora.

„Virusul e ca o discheta: ai acidul nucleic, care contine informatia, bagat intr-o anvelopa. Virusul nu poate sa traiasca de unul singur. E mult prea simplu, nu are suficienta energie. Asa ca trebuie sa o ia de la altcineva, trebuie sa paraziteze o alta celula. Ca este celula unei bacterii sau celula unui mecanism mai complex, cum e omul sau elefantul, el e obligat sa faca chestia asta. Virusul gripal seamana cu o minge de tenis cu perisori multi. Fiecare perisor este o proteina. Structura acestei proteine si aranjarea pe virus se schimba, sunt foarte variabile. Astfel, virusul gripal sufera niste modificari usoare o data la cativa ani. Fiecare astfel de modificare corespunde cu o pandemie”, a precizat Catalin Apostolescu.

 

Citeste continuarea pe COPILUL.RO[1].

Endnotes:
  1. COPILUL.RO: https://www.copilul.ro/stiri-copii/sanatate/Medicii-estimeaza-Gripa-va-dura-pana-in-martie-aprilie-De-abia-acum-se-va-extinde-a22000.html
 

Vizualizări: 398
 

Cuvinte cheie: