Familie-Părinţi/Actualitate

Inscriere clasa pregatitoare 2019. Calendarul pentru anul scolar 2019-2020. Ce acte sunt necesare

Inscriere clasa pregatitoare 2018 - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - kids-2835430_1920

Inscriere clasa pregatitoare 2019. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a precizat intr-o conferinta de presa ca metotologia inscrierii copiilor in invatamantul primar este deja pregatita. Procedura de inscriere clasa pregatitoare 2019 este similara celei din anul scolar anterior, nefiind aduse modificari semnificative.

 

Ecaterina Andronescu a declarat ca prima etapa de inscriere in invatamantul primar, pentru anul scolar 2019-2020 este cuprinsa intre 4 si 22 martie 2019.

A doua etapa urmeaza sa se desfasoare intre 2 si 8 aprilie 2019.

 

Vom reveni cu metogologia de inscriere clasa pregatitoare 2019.

 

 

 

Inscriere clasa pregatitoare 2019: Care sunt varstele la care se pot inscrie copiii la scoala

Astfel, parintii copiilor care implinesc varsta de 6 ani pana la data de 31 august 2019 inclusiv, au obligatia de a-i inscrie pe cei mici la scoala, in invatamantul primar, clasa pregatitoare. Parintii copiilor care implinesc 6 ani intre 1 septembrie si 31 decembrie 2019 inclusiv, isi pot inscrie copiii in clasa pregatitoare NUMAI dupa evaluarea psihosomatica. Daca parintele nu opteaza pentru evaluarea psihosomatica sau in cazul in care copilul nu a fost declarat pregatit pentru scoala, in urma evaluarii, atunci acesta va fi inscris in invatamantul prescolar, la grupa mare.

In cazul in care exista solicitari de inscriere in clasa pregatitoare a copiilor care implinesc 6 ani dupa data de 31 decembrie 2019, inspectoratele scolare/unitatile de invatamant vor consilia parintii privind nevoia de a lua decizii in interesul educational al copilului si ii vor informa ca solicitarea nu poate fi solutionata decat in urma evaluarii dezvoltarii psihosomatice care sa ateste pregatirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare. In cazul in care rezultatul evaluarii arata ca dezvoltarea psihosomatica nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare, copiii vor fi inscrisi in grupa mare din invatamantul prescolar.

IMPORTANT! Rezultatul evaluarii nu poate fi contestat.

 

 

 

Inscriere clasa pregatitoare 2019 – Conditii de departajare

Elevii inscrisi la scoala de circumscriptie vor urma automat cursurile la aceasta scoala. Dupa ce au loc inscrierile la scolile la care elevii sunt arondati, pe locurile ramase libere va avea loc inscrierea copiilor care nu locuiesc in acele zone. Daca numarul de cereri de inscriere din afara circumscriptiei este mai mare decat numarul locurilor ramase libere, vor fi aplicate criterii de departajare generale si specifice.

Criteriile generale de departajare sunt:

  • a). existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului
  • b). existenta unui document care dovedeste ca este orfan de ambii parinti (este asimilat acestei situatii cazul copilului care provine de la o casa de copii/centru de plasament/plasament familial)
  • c). existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un singur parinte
  • d). existenta unui frate/a unei surori inmatriculate in scoala respectiva

Repartizarea copiilor se face in ordine descrescatoare a numarului de criterii generale cumulate de catre fiecare copil: se repartizeaza la inceput copiii care indeplinesc 3 criterii, apoi 2 si, in final, copiii care indeplinesc un criteriu. In cazul in care mai multi copii indeplinesc un criteriu, ordinea de prioritate a criteriilor este de la a) la d).

Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare scoala si se aplica daca sunt mai multi copii inscrisi decat locuri libere, dupa ce criteriile generale au fost aplicate.

Exceptie la ordinea de aplicare a criteriilor generale si specifice pot face scolile cu predare in limba unei minoritati nationale, daca stabilesc printre criteriile specifice cunoasterea limbii de predare; in acest caz, criteriul cunoasterii limbii de predare poate fi aplicat inaintea criteriilor generale. 

  

 

 

Inscriere clasa pregatitoare 2019 – Acte necesare

Pentru inscrierea copiilor la scoala este necesara cererea-tip care se completeaza online sau la secretariatul scolii la care parintele doreste sa-si inscrie copilul.

Dupa validarea cererii parintii vor mai depune la secretariatul scolii:

– copie a buletinului de identitate

– copie a certificatului de nastere a copilului

– evaluarea dezvoltarii psihosomatice (dupa caz)

– dovada indeplinirii criteriilor de departajare (pentru inscrierea la alta scoala decat cea de circumscriptie).

 

 

 

Metodologia inscrierii in invatamantul primar pentru anul scolar 2018-2019 o gasesti aici[1]. Calendarul complet este aici[2].

 

Endnotes:
  1. aici: http://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2018/02/Metodologia_-inscrierii_in_-invatamant-primar_-2018_proiect.pdf
  2. aici: http://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2018/02/Calendarul_inscrierii_in_invatamantul_primar_2018_proiect.pdf
 

Vizualizări: 14275
 

Cuvinte cheie: ,