Sfatulparintilor.ro

De ce nu e bine sa speli duminica. Vezi explicatia preotilor

De ce nu e bine sa speli duminica

Una dintre cele mai importante intrebari ale gospodinelor este “Se spala azi?”. Apoi apar intrebarile adiacente “De ce nu e bine sa speci duminica?” sau “De ce nu e bine sa speli in zi de sarbatoare?”. Iata ce spun preotii!

De ce nu e bine sa speli duminica?

Pentru aceasta intrebare raspunsul vine din Biblie: „Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sa o sfintesti. Lucreaza sase zile si fa-ti în acestea toate treburile tale, iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau: sa nu faci în aceasta zi niciun lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tau, nici asinul tau, nici orice dobitoc al tau, nici strainul care ramane la tine” (Iesire, 20, 8-11).

De asemenea, in Sfanta Scriptura mai scrie astfel: „Sase zile sa lucrati, iar ziua a saptea este ziua odihnei, adunare sfanta a Domnului: nici o munca sa nu faceti; aceasta este odihna Domnului în toate locuintele voastre.” (Levitic 23, 3)

De asemenea, preotii spun ca in ziua de duminica sau in oricare alta zi de sarbatoare, crestinii ortodocsi ar trebui sa se duca la biserica si sa se indeletniceasca cu activitati necesare traiului (cum ar fi gatitul sau hranitul copiilor si al animalelor). Spalatul este o activitate care se poate amana. Iar daca faci acest lucru in zi de duminica sau in zi de sarbatoare se considera pacat, caci este rea-credinta.

Preotii spun ca si spalatul la masina intra in categoria treburilor casnice pe care le poti amana intr-o zi de duminica. Chiar daca nu speli de mana, simplul fac ca umpli cuva, pui detergentul si verifici programul de spalare sau intinzi rufele sunt actiuni care te pot distrage de la rugaciune, odihna si neglijarea celor dragi. Lucruri pe care Dumnezeu le-a oranduit pentru ziua a saptea de odihna.

Alte superstitii legate de spalat

Se zice ca cine spala hainele seara isi spala norocul si vor avea necazuri sufleteesti. De asemenea, in tarile nordice, de exemplu, nu se spala lenjeria de pat in Saptamana Mare si nici in primele sase zile din luna august. La fel si in Grecia, se crede ca rufele spalate in primele sase zile din luna august se vor rupe repede.

Potrivit unor superstitii raspandite in Europa, cine spala in Vinerea Mare este sortit ghinionului si chiar mortii. In China, oamenii nu spala haine in prima si a doua zi a Anului Nou deoarece in aceste zile se sarbatoreste ziua Zeului Apei (Shuishen).

In traditiile populare romanesti, cine munceste duminica atrage focul asupra casei sale. De asemenea, nu se spala rufele in toate zilele de sarbatoare insemnate cu cruce rosie in calendar, in prima saptamana de dupa Pasti, in urmatoarele 6 joi de dupa Pasti, in Joia si in Vinerea Mare.

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version