Cum sa tii bradul de Craciun verde saptamani in sir. Cum trebuie sa fie trunchiul si ce trebuie sa-i pui la baza suportului

by Sfatul Parintilor | 21/12/2023 18:09

Cum sa tii bradul de Craciun[1] verde? Bradul de Craciun aduce bucurie in casele si sufletele noastre an de an, prin mirosul sau, prin atmosfera creata si prin semnificatia sa. Unii dintre noi prefera brazii artificiali, altii pe cei naturali. Insa metoda cea mai ecologica de a te bucura de un brad adevarat este acela de a-l lua in ghiveci. De a-l orna si de a-l readuce dupa Sarbatori in circuitul natural, plantandu-l in exterior.

Asa iti inveti si copilul sa nu creasca gandind ca orice este permis si posibil in numele Craciunului. Un brad [2]creste mare si frumos in ani sau zeci de ani, iar frumusetea sa se curma dupa cateva saptamani de expunere in casa, de Sarbatori. Copilul trebuie sa stie toate aceste realitati ca sa creasca responsabil si sa invete sa iubeasca si sa respecte natura.

Cum sa tii bradul de Craciun verde

Daca totusi alegi sa iti cumperi un brad natural taiat, stim cu totii ca momentul cand Sarbatoarile au trecut, iar bradul s-a uscat si trebuie scos din casa, este unul destul de neplacut. Acele se imprastie peste tot pana reusesti sa scoti bradul uscat din casa. Iar curatenia de dupa Sarbatori este cu atat mai stresanta.

Exista totusi cateva metode simple ca bradul de Craciun sa ramana verde mult timp dupa ce l-ai adus in casa si l-ai instalat cu drepturi depline ca sa intampine noul an alaturi de tine si de cei dragi.

Citeste si: Povesti de Craciun pentru copii: Legenda bradului[3]

Taiati 3 cm din baza bradului de Craciun

Ideal ar fi sa cumparati un brad taiat in ziua respectiva. Insa acest lucru este imposibil. Imediat ce ajungeti acasa trebuie sa taiati aproximativ 4 cm din tulpina bradului, dupa care sa faceti o alta taietura, pe perpendiculara,  de cativa centimetri. Tineti bradul intr-un loc racoros si intr-un suport cu apa. Adaugati apa o data la trei zile. Nu lasati niciodata ca nivelul apei sa scada mai jos de taietura pe de-a lungul tulpinii. Daca acest lucru s-a intamplat, va trebui sa faceti o noua taietura.

Cand alegi bradul, asigura-te ca poti lua unul care are trunchiul liber de crengi in partea de jos macar cativa centimetri. Fara sa-i strice aspectul.

Roaga pe cel ce iti vinde bradul sa ti-l pregateasca de asa natura incat baza sa se potriveasca perfect cu forma suportului tau. Ca el sa poata sta drept si stabil acasa la tine.

Asigura-te ca iei acasa bradul curatat de scoarta in partea inferioara. Pentru ca lemnul sa fie liber si curat pe o suprafata de maxim 20 centimetri.

Cand ajungi acasa, daca nu incepi imediat sa ornezi bradul in casa, pune-l neaparat intr-o galeata cu apa, astfel incat sa fie sub apa toata portiunea de jos, de pe care a fost inlaturata scoarta copacului.

Tineti bradul de Craciun departe de sursele de caldura

Dusmanul numarul unu al bradului este caldura. Tine bradul departe de lumina soarelui, iar cand il bagi in casa pentru a-l impodobi trebuie sa alegeti o camera racoroasa. Nicidecum langa calorifer, soba sau in dreptul aparatului de aer conditionat. Nu incarca bradul cu instalatii electrice. Caldura emananta de beculete va ofili bradul.

Cand vine momentul sa duci bradul in casa pentru ornat, asaza pe jos, acolo unde vei pune bradul, o bucata mai mare de plastic, care sa ajunga chiar si sub cele mai lungi crengi ale copacului.

Nu rata nici: Decoratiuni de Craciun: Cum sa impodobesti cu bun gust sufrageria si masa de Sarbatori[4]

Stropiti bradul cu apa

Pune bradul intr-un suport special de brad care permite sa se puna apa la baza bradului. Fixeaza-l bine apoi umple acel rezervor cu apa si cu o jumatate de cana de zahar. Va fi nevoie sa adaugi apa in fiecare zi in acel rezervor, uneori de doua ori pe zi, intrucat bradul absoarbe apa prin portiunea curatata de coaja a trunchiului.

Daca nu ai suport cu rezervor, insa ciotul bradului iese prin partea de jos a suportului, tot poti sa pui sub suport o oala sau vaza larga cu apa si zahar, in care sa ajunga trunchiul bradului.

Umpleti un recipient cu pulverizator cu apa rece si stropiti bradul o data pe zi. Aveti grija, instalatiile electrice trebuie sa fie scoase din priza.

Ingrijeste astfel bradul si bucura-te de privelistea lui si de mirosul sau proaspat pana la o luna de zile. Vei avea cu mult mai putine ace si crengute uscate cazute pe covor. Iar cand va veni momentul sa scoti bradul din casa, vei putea inlatura ornamentele mult mai usor. Fara sa te zgarii in crengile uscate. Vei avea, de asemenea, mult mai putina mizerie de strans dupa sarbatorile de Craciun si Anul Nou.

Imagine de gazrock[5] de la Pixabay[6]

Endnotes:
  1. Craciun: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/3-sfaturi-sa-alegi-bradul-de-craciun-avantajele-si-dezavantajele-bradului-natural-si-bradului-artificial/
  2. brad : https://adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/trucuri-pastrabradul-craciun-verde-mai-timp-1_5a37a8525ab6550cb8530fa4/index.html
  3. Povesti de Craciun pentru copii: Legenda bradului: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/povesti-poezii-si-cantece-pentru-copii/povesti-de-craciun-pentru-copii-legenda-bradului/
  4. Decoratiuni de Craciun: Cum sa impodobesti cu bun gust sufrageria si masa de Sarbatori: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/utile-idei_casa_tag/decoratiuni-de-craciun-cum-sa-impodobesti-sufrageria-si-masa-de-sarbatori/
  5. gazrock: https://pixabay.com/ro/users/gazrock-881486/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=708002
  6. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=708002

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/cum-sa-tii-bradul-de-craciun-verde-saptamani-in-sir-cum-trebuie-sa-fie-trunchiul-si-ce-trebuie-sa-i-pui-la-baza-suportului/