Sfatulparintilor.ro

Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca moartea animalului de companie

Moartea animalului de companie, fie el hamster, pisica, broasca testoasa, papagal sau caine, este un moment dureros pentru intreaga familie.

Moartea animalului de companie, fie el hamster, pisica, broasca testoasa, papagal sau caine, este un moment dureros pentru intreaga familie. Sentimentele pot fi coplesitoare mai ales pentru copii. Desi sunt persoane care nu inteleg durerea, este sanatos sa accepti aceste emotii puternice de care nu trebuie sa-ti fie rusine sau teama sa le ai tu sau copilul tau.

De ce este dureroasa pierderea animalului de companie

Animalul de companie nu este “doar un caine” sau “doar o pisica”, ci un membru al familiei, un companion care aducea bucurie in case. Un animal de companie iti poate insenina ziua, te poate face mai activ, iti poate da un scop. Iar atunci cand acest animal moare te poti simti pierdut.

Oamenii reactioneaza diferit la durere, factorii care influenteaza acest lucru fiind varsta, tipul de personalitate, varsta animalului de companie si circumstantele mortii. Cu cat animalul de companie era mai important pentru tine, cu atat durerea este mai mare. De asemenea, daca n-ai putut face fata cheltuielilor cu un anume tratament, sentimentul de vina si neputinta poate starui multa vreme. Pot aparea sentimente de negare, furie, depresie. Intensitatea emotiilor poate fi ciclica, cu suisuri si coborasuri, pana cand, intr-un final, vei ajunge sa suferi din ce in ce mai putin, sa accepti moartea animalului de companie si chiar sa iti iei altul. Cu toate acestea, si dupa ani buni, pot exista un moment, o “scanteie” care sa-ti reaminteasca de vechiul tau prieten si care sa-ti starneasca valuri de emotii puternice.

Te mai poate interesa si: 8 motive sa NU iti iei animal de companie​, chiar daca iubesti animalele​

Indiferent de circumstantele pierderii suferite, durerea este a ta si a nimanui altcuiva.

Nu trebuie sa te justifici in fata nimanui pentru durerea ta, nu trebuie sa te simti rusinat ca suferi, iar daca simti nevoia sa plangi pentru animalul tau, FA-O! Nu trebuie sa dai nimanui explicatii pentru asta.

Desi trebuie sa-ti asumi inca de la inceput ca animalul de companie va muri, la un moment dat, si ca vei trece prin aceasta suferita, durerea pierderii nu o poti aticipa. Exista, insa, modalitati prin care poti face suferinta mai usor de suportat.

Iata care sunt acestea.

Revenirea la normal este un proces lent

Nu exista un “termen-limita” al suferintei. Unii oameni pot depasi acest moment trist in cateva saptamani, altii in luni, altii chiar in ani buni. Da-ti voie sa treci prin acest proces natural asa cum simti.

Este normal sa te simti trist, socat, pierdut

Faptul ca arati ca esti trist, socat sau pierdut dupa moartea animalului de companie nu este o slabiciune, ci ceva normal si natural. Nu trebuie sa te simti rusinat de emotiile pe care le traiesti.

Incercarea de a te da “tare” prelungeste suferinta

Negarea sentimentelor nu te ajuta, dimpotriva, prelungeste suferinta. Accepta-ti durerea, exprima-ti suferinta si da-ti voie sa te vindeci. “Ascunderea” intr-un “sertar” a acestor emotii va contribui la accentuarea lor. Vorbeste despre ceea ce simti cu familia sau cu prietenii, scrie intr-un jurnal. Iti va fi apoi din ce in ce mai usor sa accepti pierderea suferita.

Nu le permite altora sa-ti spuna cum sa simti

Emotiile sunt ale tale, durerea e a ta si a nimanui altcuiva. Nu permite nimanui sa-ti spuna ca este timpul “sa mergi mai departe”, “sa treci peste asta”. Numai tu stii cand este momentul potrivit sa lasi in urma ce-a fost si sa mergi mai departe. Nimeni nu are dreptul sa-ti spuna cand sa plangi, cum sa plangi, cat sa plangi.

Vorbeste cu oameni care au trecut peste asta

Daca in cercul tau de prieteni sunt oameni care au trecut prin aceeasi suferinta iti va fi foarte usor sa vorbesti cu ei. Ei stiu cat de greu poate fi si te pot ajuta cu o vorba buna.

Mergi la specialist daca este nevoie

Sunt cauzuri in care oamenii au ajuns la depresie din pricina mortii animalului de companie. Daca simti ca nu poti singur sau prietenii nu-ti sunt de ajutor in depasirea acestui moment dificil, nu te rusina sa ceri sfatul unui specialist. Depresia este o boala foarte serioasa.

Mananca sanatos, odihneste-te corespunzator, fa miscare pentru a elibera endorfine ce vor genera o stare de bine. Este foarte important sa ai grija de tine din punct de vedere fizic si emotional.

Ritualurile te ajuta

O inmormantare te poate ajuta sa depasesti acest moment. Ignora-i pe cei care considera ca o inmormantare pentru un animal este un gest nefiresc si fa ceea ce simti tu ca trebuie sa faci. Poti face o mica ceremonie, poti planta un copac in memoria animalului de companie, ii poti face un album de fotografii cu momentele in care v-ati distrat. Toate acestea te ajuta sa treci mai usor peste moartea lui.

Ocupa-te de celelalte animale

Daca ai si alte animale de companie, nu le ignora. Continua rutina obisnuita cu ele. Acest lucru poate contribui la reducerea intensitatii durerii suferite. In plus, te vei feri de stres si pe tine si pe celelalte animale care au ramas in casa ta.

Nu-i baga in seama pe ceilalti

Sunt oameni (rude, vecini, prieteni) care nu vor intelege suferinta si iti vor spune de multe ori “A murit, asta e!”. Pentru unii oameni pierderea unui animal nu este la fel de importanta ca pierderea unei fiinte umane. Accepta faptul ca acesti oameni sunt asa cum sunt, nu cauta sprijin si intelegere din partea lor, nu incerca sa-i faci sa inteleaga. Pastreaza-ti energia pentru a te ocupa de tine si de celelalte animale de companie (daca este cazul) si cauta sprijin si intelegere la cei care iti impartasesc durerea.

Gaseste-ti o alta ocupatie

Daca ingrijirea animalului de companie era o indeletinicire care iti “omora” timpul, pierderea lui te pote lasa fara scop in viata. Pentru a-ti ridica moralul, gaseste-ti o alta ocupatie: munca de voluntariat, un hobby la care ai renuntat, fa niste cursuri, ajuta-ti prietenii sau ia-ti un alt animal de companie.

Pastreaza legatura cu prietenii

Chiar daca ti-ai pierdut animalul de companie, asta nu inseamna ca nu mai poti iesi in parc pentru a vorbi cu prietenii pe care ti i-ai facut plimbandu-ti cainele, de exemplu. Trebuie sa vorbesti macar cu o persoana in fiecare zi. Contactul cu lumea te va tine departe de depresie si te va ajuta sa ramai pozitiv.

Citeste si: Bebelusii si alergiile la animalele de casa

Cum ajuti copilul sa depaseasca moartea animalului de companie

Moartea animalului de companie poate fi prima experienta a copilului in legatura cu moartea si prima ocazie sa-i vorbesti copilului despre ea. Moartea animalului de companie poate fi foarte traumatizanta pentru copii. Ei se pot simti vinovati de pierderea suferita, altii pot dezvolta frici legate de disparitia altcuiva drag din preajma lor.

Nu este indicat sa pacalesti copilul ca animalul “a fugit”, “a adormit”. Dincolo de faptul ca va fi foarte confuz si speriat, se va simti si tradat atunci cand va afla adevarul.

Aceste sfaturi te pot ajuta sa-ti faci copilul sa depaseasca mai usor momentul pierderii animalului de companie.

Nu-ti ascunde durerea in fata copilului

Copilul te va vedea cum reactionezi si va incerca sa te copieze. Daca durerea nu are aceeasi intensitate ca a copilului, respecta-i suferinta fara sa-l faci sa se simta rusinat sau vinovat.

Alunga-i sentimentul de vinovatie

Reasigura-ti copilul ca nu este responsabil sau vinovat de moartea animalului de companie. Raspunde-i cinstit la toate intrebarile legate de moarte care vor veni apoi. Pot aparea frici ca si parintii vor muri in viitorul apropiat. Este foarte important sa discuti cu el despre speranta de viata a unui animal si a unui om.

Implica-l in proces

Daca se  pune problema eutanasierii animalului de companie, fii cinstit cu copilul. Explica-i care sunt etapele, care sunt beneficiile, de ce este necesar sa se apeleze la aceasta procedura. Da-i voie copilului sa petreaca timp cu animalul, sa-si ia ramas bun asa cum simte el. Il poti incuraja sa isi faca o amintire, un album, un colaj de fotografii, un desen.

Nu te grabi cu “inlocuirea”

Daca aduci prea repede in casa un alt animal de companie, copilul poate simti ca isi tradeaza vechiul prieten sau poate dezvolta ideea ca durerea mortii poate fi “tratata” cumparand un inlocuitor.

Ce trebuie sa stii despre eutanasiere

Decizia de a-ti eutanasia animalul de companie este una dintre cele mai dificile din viata unui om. De multe ori, insa, aceasta este singura solutie care ii curma suferinta animalului pe care il iubesti.

Inainte de a lua o astfel de hotarare, raspunde-ti la urmatoarele intrebari:

– Este animalul tau de companie activ, se mai bucura de activitatile care ii faceau odinioara placere?

– Interactioneaza cu voi sau raspunde la iubirea voastra asa cum o facea in trecut?

– Sufera atat de tare incat nu se mai poate bucura de viata?

– Este boala sau rana atat de grava incat moartea este iminenta?

– Este toata familia de acord cu eutanasierea? Daca nu este toata lumea de acord si iei unanim aceasta hotarare, poti trai cu aceasta responsabilitate?

Daca dupa acest set de intrebari hotararea este sa mergi mai departe cu eutanasierea, da-ti timp sa creezi un proces care sa impace pe toata lumea. Poate fi un moment in care toata familia sa-si ia adio, sa-l aduci acasa sau sa-l vizitezi la spital. Poti fi prezent la momentul eutanasierii sau poti cere ca acest procedeu sa se faca in lipsa ta.

Toate acestea sunt decizii individuale, iar fiecare membru al familiei va face asa cum simte de cuviinta.

Ce se intampla in timpul eutanasierii

Eutanasierea presupune injectarea unei substante care va induce moartea. Veterinarul poate administra inainte un tranchilizant pentru a relaxa animalul. Dupa injectarea substantei, animalul va deveni inconstient. Pot fi cateva spasme sau respiratii profunde, insa asta nu inseamna ca animalul sufera. Moartea va fi nedureroasa.

Ce-i spui copilului despre eutanasiere

Copilul trebuie sa stie cat de mult sufera animalul, cat de mult il chinuie boala, iar eutanasierea i-ar curma aceasta durere.

Copilul iti va urma comportamentul. Daca esti trist si vei gestiona tristetea intr-un mod sanatos si el va face la fel. Daca, in schimb, esti nervos si agitat, copilul va fi la fel. Explica-i copilului ca este nomal sa se simta trist, sa sufere, insa nu trebuie sa se simta vinovat pentru decizia luata. Eutanasierea este un mijloc de a curma suferinta animalului mult iubit.

Cand este momentul pentru un alt animal de companie

Hotararea de a-ti lua un alt animal de companie iti apartine. Tu esti singurul care stie cand este momentul potrivit. Poate fi imediat, peste cateva saptamani, luni, ani sau poate niciodata. Trebuie sa fii deschis din punct de vedere emotional ca sa poti avea din nou grija de un animal.

Sursa: helpguide.org

Exit mobile version