Cum sa te odihnesti cand calatoresti

by Sfatul Parintilor | 28/03/2024 18:08

O calatorie[1] iti poate ruina somnul, insa aceste trucuri te pot ajuta sa te odihnesti in timp ce calatoresti.

In avion

Daca pleci cu avionul, cauta un loc retras, mai putin aglomerat, cu o banca pe care te poti intinde in timp ce iti astepti avionul. Statul culcat va pregati organismul pentru somn, iar in avion vei putea dormi in orice pozitie.

Pentru aceasta, alege-ti haine potrivite, lejere in care sa te simti confortabil. Nu uita de o pereche de casti care sa neutralizeze zgomotele din sala de asteptare.

In cort

Daca mergi in camping, salteaua face toti banii. Alege una mare, care sa suporte greutatea corpului. Nu uita de paturi pentru un plus de confort si caldura.

Cand campezi, alege un loc cat se poate de drept, iar daca are si o patura de frunze este ideal. Evita locurile pietroase.

Nu te culca in aceleasi haine pe care le-ai purtat toata ziua, chiar daca esti tentat sa faci acest lucru. Hainele vor atrage umezeala si ti se vor lipi de piele, facandu-ti somnul mai greu.

Citeste si: 9 lucruri pe care le vei regreta la batranete[2]

In hotel

Oricat de bun ar fi hotelul, tot vei gasi inconveniente, asa ca adu-ti de acasa lucrurile care iti creeaza confortul: perna, pijamale, casti, masca pentru ochi sau orice alt obiect menit sa iti faca somnul lin. Acestea iti vor ajuta creierul sa se simta bine intr-un mediu necunoscut.

In autobuz/automobil

In timpul distantelor lungi, ai grija sa mananci sanatos, la intervale regulate de timp. Orice tulburare gastrointestinala poate sa-ti dea somnul peste cap. Nu exagera nici cu cafelele sau gustarile dulci.

In timpul popasurilor, nu uita sa faci si cateva exercitii fizice, in special de stretching, care sa te dezmorteasca. Dincolo de faptul ca iti vor pune sangele in miscare, aceste exercitii te vor ajuta si sa dormi mai bine.

Cum sa iti revii dupa schimbarea fusului orar

Schimbarea fusului orar iti poate tulbura ritmul circadian. Ca sa-ti revii mai repede, bea multa apa, sucuri naturale de fructe si consuma fructe si legume bogate in apa. Evita alcoolul si bauturile cofeinizate care te deshidrateaza. Deshidratarea inrautateste simptomele schimbarii fusului orar. Inainte de a pleca, cu cateva zile, incearca sa te culci la ora din tara in care vei calatori. De asemenea, stai cat mai mult timp in lumina naturala, pentru ca organismul sa primeasca informatia ca este zi. Daca ajungi la destinatie pe timpul noptii, culca-te, chiar daca nu esti obosit. In acest fel creierul se va obisnui mai usor cu noul fus orar.

Sursa: care2.com[3]

Imagine de Shlomaster[4] de la Pixabay[5]

Endnotes:
  1. calatorie: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/calatorii-culinare-8-idei-de-mic-dejun-sanatos-din-jurul-lumii/
  2. 9 lucruri pe care le vei regreta la batranete: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/inspirational-motivational-emotional/9-lucruri-pe-care-le-vei-regreta-la-batranete/
  3. care2.com: http://care2.com
  4. Shlomaster: https://pixabay.com/ro/users/shlomaster-2095460/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=731165
  5. Pixabay: https://pixabay.com/ro//?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=731165

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/cum-sa-te-odihnesti-cand-calatoresti/