Familie-Părinţi/Actualitate

Ce sa faci cand ai febra. Cum sa scapi de febra rapid

Ce sa faci cand ai febra. cum sa scapi de febra rapid - sfatulparintilor. ro - pixabay_com - fever-3063126_1920

Ce sa faci cand ai febra. Febra[1] este un episod destul de urat si nimanui nu-i place sa fie bolnav. Insa, inainte de a lua orice decizie pentru a scadea febra[2], nu uita ca aceasta este o reactie normala si naturala a organismului de a lupta cu boala. Febra[3] poate fi simptomul unei afectiuni serioase si nu o vei putea combate daca nu rezolvi intai boala. Tocmai de aceea pe eticheta multora dintre medicamentele antitermice scrie ca daca febra nu dispare dupa 3 zile, trebuie sa ceri sfatul doctorului.

Medicamentele care se elibereaza fara reteta sunt menite sa rezolve o infectie virala minora. Acestea au rolul de a controla febra medie pentru ca tu sa poti “functiona” pe timpul zilei. Insa daca febra persista, nu continua cu medicamentele fara sa ceri sfatul medicului.

Ce sa faci cand ai febra. Febra este prezenta daca:

– temperatura rectala este peste 37,8 grade Celsius;
– temperatura orala este peste 37,5 brade Celsius;
– temperatura axilara este peste 37,2 grade Celsius;
– temperatura otica (la nivelul urechii) este peste 37,2 grade Celsius.

Valoarea normala a temperaturii masurata la nivel oral este de 38,8+/-0,7 grade Celsius. Acest lucru inseamna ca doar o valoare a temperaturii intre 36,1 si 37,5 grade Celsius este considerata normala. Totusi, exista multe variatii ale temperaturii normale, iar acest lucru trebuie luat in considerare cand se masoara febra.

Valorile oferite mai sus sunt pentru un adut sanatos, care a mancat, este imbracat confortabil, aflat in interior, intr-o camera cu temperatura normala (22,7-24,4 grade Celsius), in timpul diminetii, dar nu la scurt timp dupa trezirea din somn. Mai mult, pentru temperatura orala, subiectul trebuie sa nu fi mancat, baut sau fumat cu cel putin cincisprezece-douazeci de minute inainte de masuratoare.

In mod normal temperatura corpului fluctueaza de-a lungul zilei, cu cel mai scazut nivel in jurul orei 4 dimineata si cu cel mai inalt in jurul orei 18 (presupunand ca subiectul are un ritm nictemeral normal cu somn pe parcursul noptii si veghe ziua).

De accea, o temperatura orala de 37,2 grade Celsius ar putea fi considerata febra dimineata, dar nu si seara. O temperatura orala de 37,5 grade Celsius dupa-amiaza sau seara nu trebuie considerata febra. Temperatura normala a corpului poate varia cu pana la 0,6 grade Celsius de la un individ la altul sau de la o zi la alta.

De asemenea, atunci cand mananci sau cand faci sport, temperatura creste. Pornind de la premisa de mai sus, un om care are 38 grade Celsius la un moment dat dupa un efort sau intr-o zi caniculara considera ca are febra. Gresit! Nu are in acest context; depinde de valoarea temperaturii sale in diverse momente ale zilei. In schimb, daca temperatura creste de 39,2 grade Celsius, suna medicul. Iar daca e mai mare de 40 de grade, mergi direct la Urgente!

Presupunand ca febra este usoara si nu necesita neaparat interventia medicului. Nu uita, vorbim de o temperatura intre 38 si 38,9. Orice temperatura aflata in afara acestui interval inseamna fie ca esti sanatos, fie ca esti foarte bolnav.

Ce sa faci cand ai febra. Iata doi pasi care vor contribui la scaderea rapida a temperaturii corpului:

1. Mananca mai putin. Daca mananci iti cresti temperatura corpului. Consuma supe, sucuri naturale si apa. In acest fel te hidratezi si te “hranesti” cu un cocktail de vitamine.

2. Transpira. Infasoara-te intr-o patura nu foarte groasa si culca-te. In timp ce tragi un pui de somn vei transpira. Pe langa faptul ca, prin odihna, iti ajuti corpul sa lupte cu virusul, transpiratia iti va scadea temperatura corpului.

Endnotes:
  1. Febra: http://sfatulparintilor.ro/prescolari/sanatate-prescolari/ghidul-parintilor-pentru-a-trata-febra-la-copii/
  2. febra: http://sfatulparintilor.ro/sarcina/sanatatea-gravidei/raceala-sarcina-remedii-naturale-pentru-febra-tuse-si-raceala-sarcina/
  3. Febra: http://www.sfatulmedicului.ro/Diverse/febra_4949
 

Vizualizări: 74225
 

Cuvinte cheie: , , , , ,