Familie-Părinţi/Actualitate

Bune maniere la masa: 9 lucruri pe care sa nu le spui

Bune maniere la masa - sfatulparintilor.ro - kevin-curtis-QlnUpMED6Qs-unsplash

Mesele in familie sau cu prietenii nu inseamna numai mancare, ci si timp petrecut impreuna si discutii pe diverse teme. Regulile de bune maniere[1] spun ca in timpul mesei nu se spun lucruri care au legatura cu toaleta si nu se discuta politica, religie sau alte subiecte care pot starni controverse.

 

Iata si alte lucruri pe care, conform regulilor de bune maniere, nu trebuie sa le spui la masa.

 

1. Ce mancam?

Chiar daca nu recunosti preparatul sau ingredientele acestuia, nu este indicat sa intrebi gazda “ce mancam”? Astepta intai sa spuna ea. Poate fi considerat un gest de impolitete, mai ales daca esti in vizita.

 

 

2. Ce salariu ai?

Regula este sa nu intrebi pe cineva cat castiga, cu atat mai mult in tipul mesei.

 

 

3. Nu te-ai saturat?

Daca cineva cere o alta portie sau simti ca persoana respectiva ar mai dori ceva in plus, in niciun caz nu o intrebi “Nu te-ai saturat?”.

 

 

4. Sunt la dieta

Felicitari! Insa n-ar trebui sa o spui in gura mare pentru ca restul persoanelor de la masa s-ar putea simti stanjeniti de faptul ca ei mananca si tu nu.

 

5. De ce nu mananci nimic?

Atunci cand vezi ca o persoana nu mananca, nu o intreba “De ce?”. Nu trebuie sa le atragi atentia tuturor ca cineva aflat la masa nu mananca. In plus, cel avizat se poate simti stanjenit sa-ti raspunda.

 

 

6. Cand te asezi si tu la casa ta?

Nu e nimic mai enervant pentru o persoana care mananca decat sa fie intrebat cand o sa se marite/insoare. Fiecare are drumul sau in viata si nu e treaba tuturor celor prezenti la masa.

Acelasi lucru se poate spune si despre intrebarea “Si cand o sa faceti un copil?”.

 

 

7. Mai trebuia sa pui (x ingrediente)

Nu critica niciodata bucatarul si eforturile lui de a oferi o masa. Iti poti adauga si singur cateva ingredient care sa dea gust mancarii din farfuria ta.

 

 

8. Pot sa-ti iau farfuria?

Sunt sanse mari ca persoana pe care o intrebi, chiar sa nu fie gata si sa mai vrea sa manance, dar sa spuna “da” doar ca sa nu para nepoliticos. Relaxeaza-te si asteapta pana cand toata lumea pare ca s-a saturat si nu mai vrea.

 

 

9. Sa nu spui nimic

Cateodata, sa nu spui nimic la masa este mai rau decat sa spui o prostie. Cu atat mai rele sunt expresiile faciale dezaprobatoare.

Photo by Kevin Curtis[2] on Unsplash[3]

Endnotes:
  1. Regulile de bune maniere: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/relaxare-si-wellness/ce-nu-stiai-despre-regulile-de-bune-maniere-la-masa/
  2. Kevin Curtis: https://unsplash.com/@kcurtis113?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText
  3. Unsplash: https://unsplash.com/s/photos/family-dinner?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText
 

Vizualizări: 14616
 

Cuvinte cheie: , , , , ,