Asociația SAMAS lansează un program social pentru femeile diagnosticate sau suspecte de COVID-19 care nasc și le pune la dispoziție un număr de telefon special, la care pot primi gratuit consiliere pentru menținerea lactației și consiliere psihologică. Mamele aflate în situații dificile de viață vor primi gratuit pompe de sân.
”SAMAS la bine și la greu – Program pentru alăptare în siguranță a bebelușilor născuți de mame cu COVID-19!” este destinat femeilor care trec prin naștere cu un diagnostic confirmat sau fiind suspecte de COVID-19.
În aceste zile, atât gravidele care urmează să nască, precum și cadrele medicale din maternități sunt preocupate de modul în care pandemia de coronavirus și măsurile instituite de autorități pentru combaterea răspandirii infectării vor afecta protocoalele de naștere și îngrijire a lehuzei și a nou-născutului, mai ales în situația femeilor cu infecție COVID-19.
Astfel, Ministerul Sănătății a decis, prin Metodologia publicată în data de 30 martie 2020
, ca bebelușii născuți de o mamă confirmată cu coronavirus să fie separați de aceasta până când testele demonstrează că mama este sănătoasă, iar asta înseamnă că alăptarea pentru o mamă afectată de COVID-19 poate fi o provocare.”Deși recomandările OMS [6] susțin posibilitatea alăptării la lehuzele infectate COVID-19, având în vedere infrastructura secțiilor de obstetrică-ginecologie și neonatologie a maternităților din România, precum și amploarea pandemiei COVID-19 în România, se recomandă izolarea nou-născutului de mama infectată și hrănirea acestuia cu formulă de lapte. Recomandăm menținerea lactației prin stimulare (cu ajutorul unei pompe de muls); laptele astfel obținut se colectează, se depozitează și se dezafectează urmând circuitul obișnuit al deșeurilor infecțioase.”* (*sursa – Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România)
Nou-născutul este, astfel, privat de beneficiile laptelui matern și de legătura profundă creată în momentul alăptării. Mama, la rândul ei, trece printr-o perioadă extrem de grea. Ea este nevoită să facă față stării dificile de lăuzie, dar și situației de incertitudine, fiind separată de bebelușul pe care tocmai l-a adus pe lume.
Paradoxal, în plină pandemie, cele mai multe programe publice de susținere a mamelor și sugarilor au fost suspendate, deși tocmai acest public este extrem de vulnerabil.
Asociația SAMAS pune la dispoziția mamelor afectate de COVID -19 numărul de telefon 0786 176 949, la care acestea pot suna pentru a primi consiliere gratuită pentru menținerea lactației și consiliere psihologică de la specialiști.
De asemenea, pentru a ajuta la menținerea lactației, Asociația SAMAS va trimite prin curier pompe de sân manuale mamelor aflate în situații dificile de viață:
- provenind din familii cu venitul mediu pe membru familie sub 500 lei
- victime ale violenței în familie
- mame tinere, sub 18 ani
- femei din case de protecție, centre de îngrijire a copilului etc
- femei în situații de risc (discriminate etnic, disponibilizate etc)
Asociația estimează că numărul maxim de beneficiare ale programului SAMAS la bine și la greu va fi aproximativ 16.020 de mame. Calculul a fost estimat în baza ratei de natalitate, precum și a datelor de proiecție epidemică și prevalență în rândul populației comunicate în Europa (36%).
”Ne dorim să putem ajuta cât mai multe mame și, implicit, sugari. De aceea, o parte din fondurile strânse din serviciile online ale Asociației SAMAS vor fi direcționate către acest program. Asociația SAMAS deja susține din resurse proprii primele mame cu COVID-19, iar donațiile ne vor sprijini să asiguram acest ajutor unui numar cât mai mare de sugari veniți pe lume în aceste vremuri tulburi și care merită să aibă un start bun în viață, bucurându-se de beneficiile pe termen lung ale alăptării.” – declară Dr. Marina Oțelea, Director Executiv al Asociației SAMAS.
150 de lei donați asigură sprijinul descris mai sus pentru o mamă beneficiară a programului SAMAS la bine și la greu.
Toți cei care doresc să susțină campania o pot face prin:
- donații în contul RO60 RNCB 0280 1450 2415 0006
- prin formularul de pe site – click aici