Sfatulparintilor.ro

6 lucruri pe care sa le intrebi inainte sa inchiriezi o casa

intrebi inainte sa inchiriezi o casa

Cand inchiriezi o locuinta, te gandesti ca visurile tale urmeaza sa devina realitate. Vei avea unde sa stai, vei putea sa-ti aranjezi spatiul dupa bunul plac.

Inainte insa de a trece la treaba, ai grija sa pui proprietarului aceste intrebari.

1. Pot sa zugravesc?

S-ar putea sa-ti asumi raspunsul. Adica, de ce n-ar vrea sa zugravesti?! Doar ii platesti chirie, e locul in care urmeaza sa-ti petreci cativa ani si, in plus, te oferi sa platesti zugraveala. S-ar putea, insa, ca raspunsul sa nu fie cel pe care il astepti sau, in cazul in care proprietarul este de acord sa zugravesti, sa-ti spuna ca in momentul in care pleci, casa va trebui sa arate exact asa cum ti-a dat-o el.

Sfatul agentilor imobiliari este ca atunci cand te muti intr-o casa inchiriata sa faci poze la tot. Daca observi o pata, o zgarietura, o scobitura, orice defect, le pozezi, pentru ca mai tarziu sa nu cada “paguba” asupra ta.

2. Pot sa am un animal de casa?

Inainte de a te muta intr-o casa noua, afla daca proprietarul sau asociatia de proprietari nu au vreo regula interna in ceea ce priveste animalele de casa. Latratul, mieunatul pot deranja ceilalti vecini, iar tu sa-ti strici relatia cu proprietarul. In plus, daca proprietarul este de acord sa ai un animalut, ia in calcul eventualele daune pe care acesta le poate produce.

3. Cat ma costa?

Chiria lunara nu este singura cheltuiala pe care o vei avea. Ia in calcul ca multi proprietari cer chiria in avans pentru mai multe luni, plus un depozit de garantie, un fel de asigurare in cazul in care se strica ceva prin casa. La acestea se adauga si costurile cu intretinerea, asa ca este indicat sa intrebi sau sa verifici si cat platesc la intretinere vecinii.

4. Care este politica vizitelor?

Sunt proprietari care iti pot spune din prima – in cazul in care esti singur(a) – ca nu va accepta sa ai vizite si mai ales nocturne. Altii iti pot spune ca ai voie sa aduci rudele, dar ca vizita n-ar trebui sa depaseasca un anumit numar de zile.

5. Care e orarul de liniste al blocului/cartierului

Fiecare cladire/cartier are regulile sale. Pentru a convietui amiabil, intreaga comunitate trebuie sa respecte anumite reguli. Intreaba proprietarul care este orarul de liniste al blocului/cartierului.

6. Pe cine suni cand sunt probleme?

Poate ca s-a slabit o garnitura si curge apa pe undeva. Pe cine suni? Proprietarul poate sa nu fie incantat ca tu chemi vreun meserias pe care il cunosti si vrea sa-si aduca prietenul. N-ai de unde stii asta daca nu intrebi.

Imagine de Arek Socha de la Pixabay
Exit mobile version