Sfatulparintilor.ro

1 Mai – Ziua Internationala a Muncii. Origini, semnificatii, unde se serbeaza. Felicitari si mesaje de 1 Mai. Bancuri de 1 Mai

felicitari de 1 mai

Ziua de 1 Mai isi are originile in Statele Unite unde, in 1872, 100.000 de muncitori din New York au demonstrat cerand reducerea timpului de lucru la 8 ore. Data de 1 mai apare, pentru prima data, in legatura cu intrunirea, din anul 1886, a Federatiei Sindicatelor din Statele Unite si Canadei (precursoarea Federatiei Americane a Muncii). George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor si Tamplarilor, a initiat introducerea unei rezolutii care stipula ca „8 ore sa constituie ziua legala de munca de la si dupa 1 mai 1886”, sugerandu-se organizatiilor muncitoresti respectarea acesteia.

La data de 1 mai 1886, sute de mii de manifestanti au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, insa, cea mai mare demonstratie a avut loc la Chicago, unde s-au intrunit 90.000 de persoane, din care aproximativ 40.000 se aflau in greva. Rezultatul a fost acela ca circa 35.000 de muncitori au castigat dreptul la ziua de munca de 8 ore, fara reducerea salariului.

1 Mai in istorie

Dar ziua de 1 mai a devenit cunoscuta in lumea intreaga in urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai tarziu, in Piata Heymarket din Chicago. Numarul grevistilor se ridicase la peste 65.000, iar in urma ciocnirii cu politia au rezultat mai multe victime. In anul 1888, la intrunirea Federatiei Americane a Muncii, s-a stabilit ca in ziua de 1 mai 1890 sa aiba loc manifestatii si greve, pentru reducerea zilei de munca de 8 ore. Iar in anul 1889, social-democratii afiliati la Internationala a ll-a, au stabilit, la Paris, ca ziua de 1 mai sa fie o zi internationala a muncitorilor. La 1 mai 1890, au avut loc demonstratii in SUA, in majoritatea tarilor europene, in Chile, Peru si Cuba. La scurt timp, Federatia Americana a Muncii s-a dezis cu totul de 1 mai, celebrand in schimb Labor Day („Ziua Muncii”), anual, in prima zi de luni a lui septembrie. Pe 28 iunie 1894, Congresul SUA a adoptat un act confirmand aceasta data ca sarbatoare legala.

Poti citi mai multe informatii despre istoricul zilei de 1 mai aici.

Unde se serbeaza 1 Mai

1 mai a devenit Ziua Internationala a Muncii. Exista, insa, si exceptii. De exemplu Australia, Elvetia si Statele Unite, 1 mai nu este o sarbatoare oficiala. In majoritatea tarilor vest europene, ziua de 1 mai este zi libera.

In tarile comuniste, ziua de 1 mai a fost transformata intr-o sarbatoare de stat insotita de defilari propagandistice. Regimurile comuniste incercau sa duca traditia unei miscarii muncitoresti internationale, aparuta sub egida celei de-a doua Internationale.

De asemenea, si nazistii au avut tentative de uzurpare a acestor traditii. Ziua de 1 mai, fusese transformata intr-o sarbatoare a comunitatii nationale germane, promitandu-se construirea unui socialism national, in centrul caruia nu se mai aflau muncitorii, ci arianul considerat un prototip al celor ce muncesc. Un discurs rostit de Hitler la 1 mai 1933 este edificator in acest sens: Certurile si neintelegerile simbolizate de lupta de clasa se transforma acum intr-un simbol al unitatii si inaltarii natiunii[3]. Ziua de 1 mai a fost transformata de catre nazisti intr-o sarbatoare propagandistica.

Se sutinea ca ziua de 1 mai trebuie sa devina o sarbatoare a intregii natiuni si nu poate fi transformata intr-un simbol al luptei proletare si a decadentei.

erbarile campenesti, chioscurile cu bere si spectacolele nu lipseau, dar sindicatele fusesera interzise. Organizatiile muncitoresti au fost inlocuite cu directive de la partidul unic.

Peste timp, grupari radicale folosesc retorica nazista, participand la proteste violente avand ca pretext ziua de 1 mai (de exemplu, in Germania). In Germania, 1 mai este zi libera. Se poarta la butoniera o panglica rosie, in amintirea lui 1 mai 1890, cand, in pofida interdictiei manifestatiilor de catre Sozialistengesetz, militantii Internationalei au convenit sa se intalneasca in parcuri purtand o astfel de panglica. Intrata in uitare in Germania de Vest, ea a fost mare sarbatoare in Republica Democrata Germana.

Mai multe informatii gasesti aici.

1 Mai in Romania

In Romania aceasta zi a fost sarbatorita pentru prima data de catre miscarea socialista in 1890. In perioada regimului comunist, de 1 mai autoritatile organizau manifestatii uriase pe marile bulevarde. Coloane de oameni, in tinute festive, scandau lozinci si purtau pancarte uriase. Dupa evenimentele din decembrie 1989, timp de mai multi ani, ziua de 1 mai nu a mai fost sarbatorita prin festivitati decat la initiativa unor reprezentanti ai unor partide precum PSM si PRM.

Dupa 1990, importanta propagandistica a zilei a fost minimalizata, dar oamenii se bucura de acest eveniment, sarbatorindu-l in aer liber, la iarba verde, la mare ori la munte. In 2003, pentru prima oara in istoria postdecembrista, o confederatie sindicala (Blocul National Sindical) a incercat organizarea unei adunari populare, cu mici, bere si muzica, pentru a serba acesta zi. Criticile nu au lipsit, la fel nici acuzatiile de simpatie pro-comunista, amintirea propagandei PCR fiind inca vie in constiinta populatiei.

Felicitari de 1 Mai

Daca vrei sa trimiti un mesaj de 1 mai, dar nu ai inspiratie, nu-ti face griji! Ai aici tot ce-ti trebuie.

O fi munca bratara de aur, dar azi sunt interzise bijuteriile!

***

In munca se refugiaza cei care nu au ceva mai bun de facut, dar noi avem o petrecere de pus la cale!

***

Cuvintele cheie ale zilei: gratar, padure, liber, un fotbal mic, iar gratar.

***

Te invit la evenimentul anului – lansarea sezonului de tolanit pe plaja. Cand? Pe 1 mai, fireste!

***

Deadline? Nu te-aud! Vorbeste mai tare! Proiect urgent? Chiar nu te aud… (si nici nu o sa te mai aud cateva zile de-acum incolo)

***

Munca nu a omorat niciodata pe nimeni… dar de ce sa risti?

***

Mari, mici, inalte, subtiri, bondoace. Pentru toate gusturile! Cum sa te duci la munca tocmai azi cand te asteapta atatea modele… de pahare?

***

Ce poti face azi nu lasa pe maine… lasa pana dupa 1 Mai, ca ori se rezolva, ori nu mai trebuie facut.

***

1 mai e sarbatoare

Pentru clasa muncitoare!

De aceea imi doresc

Cu fast s-o sarbatoresc !

Mesaje de 1 Mai

Distractie maxima in mini vacanta de 1 Mai! Sa aduni amintiri frumoase si relaxare cat cuprinde!

***

Am o veste buna pentru tine. De 1 Mai esti LIBER, asa ca lasa treaba si distreaza-te! Asta asa, sa vezi ce sef de comitet ai. P.S. Miercuri la prima ora sa fii gata de lucru!

***

Munca il innobileaza pe om, dar societatea noastra n-are nevoie de nobili… la distractieee!

***

Cu parteneri speciali ca dumneavoastra munca noastra este o placere. Va dorim un 1 Mai placut si un an plin de realizari.

***

De 1 Mai, Ziua Internationala a Muncii va doresc o mini-vacanta placuta si un an plin de realizari profesionale.

***

Distractie maxima in minivacanta de 1 Mai! Sa aduni amintiri frumoase si relaxare cat cuprinde!

***

Toata mandria proletara s-a scurs intr-un pahar si miscarea revolutionara nu se mai vede de fumul de gratar.

***

La Multi Ani cu ocazia Zilei Internationale a Muncii! De facut:

– nimic

– gratarul.

Bancuri de 1 Mai

Serviciul nu e carciuma sa stai toata ziua, nici biserica sa mergi si duminica.

***

Cine nu munceste nu greseste, iar cine nu greseste merita promovat.

***

Munca e izvor de sanatate, deci lasati bolnavii sa munceasca.

***

Cine-i harnic si munceste ori e prost, ori nu gandeste. Dar scoala multa nu se cere sa fii prost si sa ai putere.

***

Cine-i harnic si munceste are tot ce vrea… cine-i smecher si chiuleste are tot asa.

***

Mai reprezinta si un simbol al eliberarii de sub jugul exploatarii si sper sa reusim sa vedem mititeii, prin spuma berii!

***

Munca este sfanta asa ca nu te atinge de ea!

***

Cine nu munceste nu greseste, iar cine nu greseste merita promovat.

***

1 Mai muncitoresc

Bine-mi pare sa chiulesc,

Iar maine cand ma trezesc

La un lucru ma gandesc:

„Hai la munca sa muncim,

Da, Doamne, sa nu gasim!”.

***

Munca l-a facut pe om… dar nici distractia n-a omorat pe nimeni.

Bancuri de 1 Mai

Seful ii spune noului sau angajat:

-Iti dau 8 dolari pe ora incepand de astazi si peste 3 luni, iti maresc la 10 dolari pe ora. Deci… cand vrei sa fie prima ta zi de lucru?
-Peste 3 luni.

***

-Din cand in cand, ma apuca un chef nebun de munca…
-Si ce faci in aceasta situatie?
-Ma duc intr-un loc mai linistit, ma asez pe un scaun si astept sa-mi treaca.

***

In pauza de masa, CEO-ul unei mari companii merge la un restaurant alaturi de doua dintre secretarele sale pentru a servi pranzul. In timp ce consumau o bautura, din sticla iese un duh si ii intreaba pe cei trei daca vor sa-si puna fiecare cate o dorinta.

Entuziasmata, prima secretara exclama: “Mi-as dori sa fiu pe o plaja intr-o insula tropicala…” In secunda urmatoare, dorinta i-a fost implinita.

Cealalta secretara isi spune si ea dorinta: “Mi-as dori sa fiu intr-un tur al Frantei….”. In secunda urmatoare, este indeplinita si dorinta ei.

Pentru ca era acum randul CEO-ului sa-si puna o dorinta, acesta exclama: “Vreau ca cele doua sa fie inapoi in birourile lor imediat dupa pranz.”

***

Poarta-te cu un copil dificil exact cum te-ai purta cu seful tau la munca. Lauda-i realizarile, ignora-i bazdacii si rezista nevoii de a-l aseza pe un scaun si de a-i explica ca, din nefericire, creierul lui nu este suficient de dezvoltat.

Te mai poate interesa: Iti petreci 1 Mai la gratar? Iata ce te sfatuiesc pompierii

Imagine de Mohamed Hassan de la Pixabay

Exit mobile version