Sfatulparintilor.ro

Curiozități despre ANUL BISECT. Cum a apărut ziua bisectă și ce superstiții marchează această zi specială

Curiozități despre ANUL BISECT

Anul calendaristic are de obicei 365 de zile, dar nu anul acesta. Asta pentru că 2024 este un an bisect, un an calendaristic cu o „zi bisectă” în plus – 29 februarie.

Este o zi de recuperare. Pământului îi ia cu aproape șase ore mai mult să meargă în jurul Soarelui decât cele 365 de zile din anul nostru calendaristic. De aceea, adăugăm o zi atipică de 24 de ore la fiecare patru ani. „După doar un secol fără zi bisectă, vara nu avea să înceapă decât la mijlocul lunii iulie”, explică Lyle Tavernier, specialist în tehnologie educațională NASA.

În ciuda unui folclor negativ asociat cu zilele bisecte și anii bisecți, mulți oameni născuți pe 29 februarie sunt fericiți să anunțe că aniversarea nașterii lor vine doar la fiecare patru ani.

Trăim un AN BISECT! Semnificația spirituală a zilei de 29 februarie care se petrece O DATĂ la PATRU ani!

Şanse de a fi născut pe 29 februarie

Deoarece apare în calendar doar o dată la patru ani, 29 februarie este cea mai rară dintre date de naștere. Există o șansă din 1.461 de a te naște în ziua bisectă, potrivit statisticilor.

De fapt, februarie luna cu cele mai puține nașteri din an.

Oamenii născuți pe 29 februarie sunt atât de rari încât atunci când se află, ceilalți doresc să facă poze cu ei.

Când avem zile bisecte și de ce sărim peste un an bisect la fiecare al patrulea secol.

Ajustarea calendarelor noastre la anul orbital al Pământului este puțin mai complicată decât să ne amintim să adăugam o zi la fiecare patru ani. Oamenii au adăugat zile bisecte la fiecare patru ani timp de mai bine de două milenii – de când astronomul şi matematicianul grec Hiparcus (190-120 î.Cr.) a calculat lungimea anului la 365,25 de zile.

Problema este că planetei ii ia ceva mai puțin de 365 de zile și șase ore pentru a orbita în jurul Soarelui în fiecare an. Numărul real este de 365,2422 zile. Asta înseamnă că adăugăm „aproximativ trei zile la fiecare 400 de ani”, a spus Tavernier, specialistul în tehnologie NASA.

Motivul pentru care avem anul bisect se bazează pe matematică, știință și istorie. Iată o privire asupra duratei anului pe baza diferitelor.

Din 1582, când papa Grigore al XIII-lea a introdus actualul calendar gregorian, eliminăm trei zile bisecte la fiecare 400 de ani. „Anii care sunt divizibili cu 100” fără a recurge la fracții „nu au zile bisecte decât dacă sunt și divizibili cu 400”, a spus Tavernier.

Pentru cei dintre noi care au dureri de cap la matematică: Anul 2000 a fost divizibil cu 400, așa că am avut un 29 februarie în acel an. Anii 2100, 2200 și 2300 nu vor avea un 29 februarie, a spus el.

Anii bisecți viitori sunt: 2028, 2032, 2036, 2040, 2044 și 2048.

Horoscop special: Relațiile se îmbunătățesc pentru 5 zodii, în timpul rarului dublu-cazimi în Pești din 27-29 februarie 2024

Tradiții, superstiții și fapte ale zilelor bisecte

Deși în zilele noastre este perfect acceptabil ca femeile să își ceară în căsătorie partenerii, acum un secol era ceva nemai auzit. Tradiția spunea că doar un bărbat putea face propunerea, în timp ce o femeie putea lăsa doar indicii că dorește. Zilele bisecte erau o excepție. Tradițiile și legile care datează de 1.600 de ani au permis femeilor europene – și mai târziu americane – să își ceară iubiții în căsătorie pe 29 februarie.

Femeile scoțiene și irlandeze care plănuiau să ceară în căsătorie trebuiau să poarte „o jupon roșu vizibil” cânt intenționau să facă acest lucru, pentru a avertiza ”pretendentul” de ceea ce urmează, potrivit publicației de călătorie Lonely Planet.

În unele țări, doamnelor cărora le era refuzată cererea în căsătorie erau compensate pentru durerea lor emoțională. Legile impuneau ca nefericitul burlac să plătească doamnei orice, de la o liră, la un sărut, la o rochie de mătase. În Danemarca, se dădeau 12 perechi de mănuși, eventual pentru a ascunde faptul că nu îi va pune verigheta pe mână, spun istoricii.

De altfel, cele mai importante superstiții din jurul zilelor bisecte se referă la căsătorie. În Grecia, cuplurile refuză să se căsătorească pe 29 februarie, considerând că este un drum sigur către divorț. Pesimiștii spun că întregul an bisect ar fi de rău augur. Iar cei născuți într-o zi de 29 februarie sunt predestinați unei vieți dificile.

Există câteva dezavantaje care n-au legătură cu superstițiile ale nașterii pe 29 februarie. Unora dintre cei născuți în această zi li s-au respins documentele de identificare deoarece s-a presupus că sunt false, dată fiind raritatea zilei de naștere 29 februarie.

De asemenea, sunt site-uri web care solicită utilizatorilor să introducă datele de naștere, dar nu acceptă întotdeauna data de 29 februarie.

Când  sărbătoresc zilele de naștere cei născuți în anii bisecți

În ciuda superstițiilor și a erorilor software, cei care au venit pe lume într-o zi de 29 februarie se distrează pe seama zilei lor de naștere. Ei se serbează doar o dată la 4 ani. Iar în anii care nu sunt bisecți au de ales între 28 februarie sau 1 martie.

sursa: redding.com

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version