Fiind cea mai inzapezita luna din continentul american, Luna plina din februarie este cunoscuta ca Luna plina de zapada in culturile native americane. Aceste triburi antice au numit aceasta Luna dupa felul in care copacii crapau de frig sau dupa cum oamenii trebuiau sa stea umar langa umar in jurul focului pentru a se incalzi. Chiar si celtii au numit-o Luna de gheata. Asa cum era de asteptat pentru cea mai rece luna a anului, Luna Plina de Zapada este cunoscuta si sub denumiri mai sinistre, cum ar fi Luna Oaselor.
Tribul Cherokee a numit Luna plina a lunii februarie Luna Oaselor, deoarece pana in acel moment, proviziile de hrana din iarna ale tribului scazusera de obicei pana la punctul in care oamenii trebuiau sa roada oase si sa gateasca supa de maduva pentru a supravietui. Din acelasi motiv, tribul Kalapuya a numit aceasta luna Luna fara hrana. In mod corespunzator, este cunoscuta si sub numele de Luna Foamei si Luna Mica a Foametei. Poate din cauza asocierii din aceasta Luna cu moartea, tribul Cherokee comunica cu stramosii lor morti in timpul Lunii Oaselor. Un didanawiskawi, sau vraciul tribului, ar face un ritual de vindecare pentru comunitate. Postul si ritualurile pentru morti erau, de asemenea, practici comune.
Citeste si: Cand este urmatoarea Luna plina? Calendarul Lunilor pline din 2022
Nu toate culturile asociaza Luna plina din februarie cu frigul extrem si cu moartea.
Tribul Hopi o numeste Luna Purificarii si Reinnoirii, ceea ce este foarte potrivit pentru ca Luna Plina de Zapada este de obicei prima luna plina a anului conform calendarului lunar. Din acest motiv, culturile care urmeaza calendarul lunar, in special culturile din Asia de Est, tind sa asocieze Luna Plina de Zapada cu noile inceputuri. Chinezii antici, de exemplu, au numit-o Luna inmuguririi.
De fapt, sarbatorile Lunii pline din februarie sunt punctul culminant al festivitatilor de Anul Nou Lunar in diferite tari din Asia de Est. In China, Luna Plina de Zapada este sarbatorita in timpul Festivalului Felinarelor, cunoscut si sub numele de Festivalul Yuanxiao, care este a 15-a zi a Anului Nou Lunar. In timpul acestui festival, chinezii lanseaza pe cer felinare kongming in timp ce admira Luna plina si mananca tangyuan, bile de orez, care sunt de obicei umplute cu pasta dulce. Forma rotunda a bilelor simbolizeaza uniunea familiei si aduce noroc intregii familii.
Citeste si: Luna Plina. Semnificatii astronomice si astrologice. Superstitii de Luna plina
Multe culturi din Asia de Est aprind felinare si focuri de tabara pentru a sarbatori Luna plina din februarie.
Conform unei vechi legende chineze, la scurt timp dupa ce budismul a fost adus in China, 17 zeitati au fost vazute zburand prin cer in timpul primei luni pline a Anului Nou Lunar. Socata si entuziasmata, populatia a aprins focuri si felinare pentru a vedea mai bine fiintele celeste. Au continuat sa faca acest lucru an de an, dar din motive mai practice – pentru a alunga daunatorii si sa se roage pentru o recolta buna in primavara urmatoare.
In Coreea, unde luna plina din februarie este cunoscuta sub numele de Daeboreum, aceste structuri de foc sunt numite „Casele Lunii Arzatoare”. In timpul Daeboreum, coreenii fac drumetii in munti, in ciuda temperaturilor scazute, pentru a vedea primul rasarit al primei luni pline a Anului Nou Lunar. Potrivit legendei, prima persoana care realizeaza aceasta isprava isi va implini dorinta cea mai draga.
foto: Depositphotos.com