Cum sa-l invat sa fie sociabil?

by ramonafr | 22/03/2011 11:29

 

 

 

Stiti expesia “a se tine de fusta mamei”?Astazi am auzit-o pentru prima data cand ma plimbam cu fiul meu prin parc si o mamica binevoitoare cu un aer de superioritate imi reprosa ca baietelul meu este prea mamos.

Cum am ajuns acasa am pus man ape o carte si iata ce sfaturi am gasit.

 

Dezlipeste-l de tine!

Pe la 8 luni (se pare ca eu am inceput mai tarziu,acum Alex are 13 luni) bebe nu mai vrea sa stea fara tine.Ia-l cu binisorul si convinge-l ca esti prezenta chiar daca nut e vede.Vorbeste-i din alta camera si lasa-l sa se joace intr-un loc inconjurat de obiecte familiare.Daca e nevoie lasa-i la indemana o poza de-a ta.Jucati-va de-a v-ati ascunselea.Astfel,bebe va intelege ca exista si ceea ce nu este in campul sau visual.

 

Intareste-i sentimentul de siguranta!

Bebele tau poate fi timid sau mai nesigur decat altul de varsta lui.Ca sa recupereze,da-I incredere in el si convinge-l ca,indifferent ce ar face e in siguranta daca te asculta pe tine.Cand te joci cu el lasa-l sa se creada puternic.

 

Obisnuieste-l cu despartirile!

La 12 luni,bebe intelege ca te vei intoarce acasa,doar ca nu vrea sa stea singur.Este varsta la care trebuie sa-l lasi sa exploreze mediul familial,punandu-i la dispozitie o casa in siguranta.La 18 luni,se va aventura si in afara terenului cunoscut.Asa ca e momentul sa-l trimiti in scurte vacante la bunici daca e obisnuit cu ei.Ia-ti mereu la revedere pentru a-l asigura ca despartirea este temporara.

 

Integreaza-l intr-un grup!

Intre2 si 3 ani,se accelereaza ritmul de dezvoltare al copiilor.Da-l la gradinita,lasa-l sa se joace cu copii cunoscuti si,mai ales invata-l sa se poarte cu ei.Organizeaza iesiri intre mamici si supravegheaza-l in timpul jocului cu noii lui prieteni. Dansurile, inotul, voleiul, fotbalul, baschetul sunt sporturi care il vor invata pe cel mic sa ii ia in calcul si pe ceilalti si ca este foarte important sa ai o relatie buna cu colegii.

 

Invata-l sa imparta cu cei din jur.

Atunci cand observi ca micutul tau ofera cu greu cate o jucarie unui alt copil, explica-i pe un ton calm ca nu este frumos, ca ar trebui sa se joace si cu copilul respectiv, care poate nu are atatea jucarii ca el. Nu ii va lua nimeni jucaria, doar se vor juca putin cu ea, impreuna, si va fi distractiv!

 

Spune-i ca toti oamenii au o parte buna.

Daca este timid si socializeaza mai greu, ii poti spune ca e frumos sa ai prieteni si sa vorbesti cu alti copii, sa te joci cu ei, ca sa nu fii singur. Nimeni nu ii doreste raul si o sa se simta bine daca se joaca sau vorbeste si cu alte persoane.

 

Un animal de companie il va invata sa imparta!

Un caine, o pisicuta, o pasare necesita grija si afectiune. Si pentru ca toti copiii au lipici la aceste fiinte, ii va fi foarte usor sa se ataseze de ele si invete sa le poarte de grija. Va fi mult mai deschis si cu cei din jur si va trece peste momentele de egoism.

 

Si in povesti eroii au prieteni”.

Pentru ca povestile sunt scrise pe placul copiilor, cu siguranta va fi receptiv daca ii vei spune ca si Alba-ca-Zapada se purta frumos cu piticii si avea grija de ei si se jucau impreuna, si Cenusareasa era prietena cu soriceii. Pentru ca eroii din povesti sunt un model pentru copii, micutul tau va incerca sa faca si el la fel.

 

Ofera-i un exemplu bun!

Incearca sa fii tu insati sociabila si amabila cu cei din jur. Copilul tau iti va copia comportamentul si toate lucrurile vor veni de la sine. Nu ii critica pe altii in fata copilului, pentru ca va retine informatii negative despre persoanele din jurul sau si va intelege ca toti oamenii sunt rai. Spune-i ca si tu te porti frumos cu oamenii si ca iti place sa imparti lucrurile cu ei.

 

Mergeti mai des in vizita!

Atunci cand va fi pe un teritoriu strain si va fi nevoit sa ceara o jucarie, va intelege cat de greu ii este unui copil care vine in vizita la voi si cat de stingher se simte. Apoi ii poti spune ca asa cum el isi dorea jucaria respectiva, si copiii care vin in vizita isi doresc sa se joace cu ale lui. Va intelege si pe viitor se va comporta altfel.

 

Nu il supra-proteja!

Daca ii vei spune tot timpul „ai grija sa nu te lovesti”, „nu mai alerga”, „afara sunt oameni rai”, o sa ii creezi un sentiment de teama si va impune o bariera greu de trecut intre el si ceilalti copii sau alte persoane cu care intra in contact.

Daca vrei sa fie independent si sociabil,nu mai afce tu ceea c ear trebui sa faca el.Incurajeaza-l sa actioneze singur pe cat posibil.Lasa-l sa-si puna tricoul la rufe murdare sis a-si aseze jucariile lui.Nu uita sa-l feliciti cand face progrese!

 

 

 

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/blogultau/cum-sa-l-invat-sa-fie-sociabil/