Bebeluși/Semnificatii nume

Semnificatia numelui Roxana in mai multe limbi

Semnificatia numelui Roxana - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - little-girl-3725569_1920

Cand alegi un nume pentru fetita care iti va umple casa si sufletul de fericire vrei sa sune bine si sa aiba si o semnificatie aparte. Azi vorbim despre semnificatia numelui Roxana, despre origini si calitatile unei fete cu acest nume.

Semnificatia numelui Roxana se spune ca are mai multe radacini. Roxana vine din forma latina a lui “Rhoxane” sau din forma greaca a numelui persan “Roshanak” si insemna „luminos”, „zori”. 

Istoria spune ca Roxana a fost numele primei sotii a lui Alexandru cel Mare si fiica lui Oxyartes din Bactra.

In epoca moderna, Roxana a inceput sa fie intalnit in secolul al XVII-lea. In Marea Britanie a fost popularizat de Daniel Defoe, care l-a folosit in romanul sau “Roxana” (1724).

Citeste si: Semnificatia numelui Bianca[1]. Cu o vechime de 400 de ani, Bianca are o istorie aparte

Semnificatia numelui Roxana in mai multe tari

„Roxane” si “Roxanne” sunt variante englezesti si franceze ale numelui Roxana. Printre diminutive se numara „Roxie” si „Roxy”.

In spaniola si romana, se foloseste forma Roxana; in timp ce Ruxandra este o varianta romaneasca. Rusii, ucrainenii si polonezii folosesc aceeasi forma care este Roksana.

In estul Europei a existat un trib est-iranian numit Roxolani in jurul Ucrainei, Moldovei si Romaniei.

Sultanul Suleiman Magnificul Turciei a sfidat traditia otomana de a-si elibera si casatori concubina, Hurrem sau Roxelana, asa cum era cunoscuta in Europa.

De asemenea, “Rahsan” este varianta turca a numelui Roxana.

Semnificatia numelui Roxana se pare ca a placut si place multor oameni. Numele Roxana apare in istorie, teatru, film si muzica.

Citeste si: Semnificatia numelui Diana[2], de unde vine si cum se traduce in greaca

Semnificatia numelui Roxana – ce fel de femeie este

In timp ce Roxana este o femeie hipersensibila si emotionala, aceasta nu este prima impresie pe care cineva o are cand o intalneste.

Semnificatia numelui Roxana spune ca ea tinde sa fie agresiva, vulcanica, energica, autoritara si ambitioasa si nu are probleme sa-si exprime sau chiar sa-si impuna punctul de vedere.

Vrei mai multe nume de fete? Ai aici peste 1000 de variante, in ordine alfabetica.

Imagine de นุกูล จันณดา[3] de la Pixabay[4]

Endnotes:
  1. Semnificatia numelui Bianca: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/semnificatii-nume/semnificatia-numelui-bianca-cu-o-vechime-de-400-de-ani-bianca-are-o-istorie-aparte/
  2. Semnificatia numelui Diana: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/semnificatii-nume/semnificatia-numelui-diana-de-unde-vine-si-cum-se-traduce-in-greaca/
  3. นุกูล จันณดา: https://pixabay.com/ro/users/nukul2533_0-905592/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3725569
  4. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3725569
 

Vizualizări: 252
 

Cuvinte cheie: