Copiii, in special cei cu varste cuprinse intre unu si doi anisori, sunt mai vulnerabili decat adultii la reactii alergice provocate de medicamente, asa ca e bine sa te gandesti de doua ori inainte de a-i da micutului tau pastile pe baza de reteta sau care se vand la liber, inclusiv cele naturiste. Daca juniorul tau curios ingereaza accidental orice fel de medicamente, suna imediat la 112 si cere ajutor medical.
Vezi mai departe ce tipuri de pastile sa nu dai sub nicio forma unui copil intre 12 si 24 de luni.
1. Aspirina
Niciodata nu trebuie sa-i dai copilului de pana la 19 ani aspirina sau medicamente ce contin aspirina. Acest medicament iti poate face micutul vulnerabil la sindromul Reye – o boala rara, dar care poate fi fatala. Nu pleca de la premisa ca medicamentele pentru copii nu contin aspirina! Citeste eticheta cu atentie (aspirina este denumita uneori „acid acetilsalicilic“ ori „salicilat“) si intreaba medicul sau farmacistul daca nu esti sigura in privinta vreunui medicament.
2. Medicamente fara reteta pentru tuse si raceala
Specialistii te sfatuiesc sa nu le dai copiilor mici medicamente pentru tuse si raceala. Studiile au aratat ca acestea nu ii ajuta deloc pe copiii din aceasta grupa de varsta (12-24 de luni). In plus, ele pot fi daunatoare cand micutul primeste mai mult decat doza recomandata. Pe langa obisnuitele efecte secundare, precum ameteala sau somnolenta, copilul poate suferi reactii adverse grave: cresterea pulsului, convulsii si chiar deces.
3. Antivomitive
Nu ii da micutului tau antivomitive decat daca medicul lui i-a recomandat special acest lucru. Cele mai multe accese de varsaturi sunt scurte, iar copiii le fac fata destul de bine si fara medicamente. In plus, acest gen de pastile prezinta unele riscuri si posibile complicatii.
4. Medicamente pentru adulti si bebelusi
Nu incerca sa adaptezi dozele si sa-i dai pastile „dupa ureche”, pentru ca iti vei pune puiul in pericol. Sub nicio forma nu ii administra unul copil intre unul si doi ani:
– doze reduse dintr-un medicament destinat adultilor;
– doze mai ridicate dintr-un medicament destinat bebelusilor.
Multi parinti nu inteleg ca picaturile pentru bebelusi sunt mai concentrate decat siropurile pentru copii mai maricei.
5. Orice pastile prescrise pentru altcineva
Medicamentele pe baza de reteta destinate altor persoane (cum ar fi un frate sau o sora) sau destinate tratarii altor afectiuni ar putea fi ineficiente sau chiar periculoase pentru copilul tau. Da-i acestuia numai medicamentele prescrise pentru el si pentru afectiunea de care sufera.
6. Oricare tip de medicament expirat
Arunca medicamentele ce mai au putin si expira! De asemenea, arunca medicamentele decolorate si care se sfarma. Dupa data expirarii, medicamentele nu mai au aceeasi eficienta si pot fi chiar daunatoare. In general, nu e o idee buna sa arunci medicamentele la toaleta, pentru ca ar putea contamina panza freatica si, implicit, apa de baut.
7. Doze prea mari de acetaminofen
Multe dintre medicamentele uzuale contin acetaminofen, in special analgezicele si cele impotriva febrei. Asa ca ai mare grija ca nu cumva sa ii administrezi micutului simultan doua medicamente diferite care contin aceeasi substanta – acetaminofenul. Daca nu esti sigura ce contine fiecare medicament in parte, nu-i da acetaminofen ori ibuprofen pana nu ai acordul pediatrului sau al farmacistului.
8. Tablete mestecabile
In cazul celor mai multi copii, tabletele mestecabile reprezinta un risc, pentru ca micutii se pot ineca din greseala cu ele. Daca vrei sa folosesti o astfel de pastila, intreaba mai intai pediatrul sau un farmacist daca o poti taia in mai multe bucati si sa o pui apoi intr-o lingurita de mancare moale, de pilda iaurt sau piure de fructe.
9. Sirop de ipecac
Siropul de ipecac induce varsaturile si era pastrat la indemana pentru a preveni otravirea accidentala cu substante toxice. Totusi, medicii nu mai recomanda acest sirop, deoarece nu exista probe care sa arate ca metoda functioneaza. De fapt, acest sirop ar putea face mai mult rau decat bine, in cazul in care copilul continua sa vomite dupa ce a ingerat un remediu care actioneaza incet, precum carbunele activat.
Autor: Alexandra NEDELCU
Sursa: Baby Center.com
foto: Depositphotos.com