Sfatulparintilor.ro

Hernia ombilicala la bebelusi. Cand devine o urgenta medicala si cum se trateaza

Hernia ombilicala la bebelusi

Daca observi la cel mic o umflatura in jurul ombilicului, te poti confrunta cu hernia ombilicala la bebelusi. Inainte de a-i cadea resturile de la cordonul ombilical, poti observa ca zona din jurul buricului este mai umflata atunci cand plange. De asemenea, dupa ce aceste resturi cad, in loc ramane o galma.

Ce cauzeaza hernia ombilicala la bebelusi?

In timpul sarcinii, cordonul ombilical conecteaza placenta de muschii abdominali ai bebelusului printr-o mica gaura. De obicei, aceasta se inchide dupa nastere. Totusi, exista cazuri in care acesta deschizatura nu se acopera, iar intestinele pot iesi in afara.

Atentie! Modul in care doctorul se ocupa de cordonul ombilical la nastere nu influenteaza sub nicio forma aparitia herniei ombilicale la copii.

Ce simptome are hernia ombilicala la bebelusi?

Iti poti da seama daca bebelusul are hernie atunci cand plange, tuseste sau urmeaza sa aiba scaun. Atunci, abdomenul se contracta si buricul poate iesi in afara. De cele mai multe ori, hernia nu doare. Dar trebuie sa urmaresti daca nu cumva intestinele par a fi ramas blocate in deschizatura si nu mai intra inapoi in abdomen.

Aceasta conditie poarta numele de hernie incarcerata si este nevoie de interventie medicala de urgenta. De asemenea, fenomenul este insotit de umflarea abdomenului bebelusului, durere si chiar decolorarea buricului. Mergi de urgenta la spital daca bebelusul tau prezinta simptomele descrise mai sus.

Cum se trateaza hernia ombilicala la bebelusi?

Cele mai multe cazuri de hernie ombilicala nu au nevoie de tratament. Acesta deschizatura se va vindeca de la sine, in jurul varstei de 4-5 ani, cand musculatura abdominala se intareste. Si chiar daca va mai persista si dupa aceasta varsta, crapatura va fi mai mica, iar interventia chirurgicala va fi mai simpla.

In urma unui consult medical, se va hotari daca bebelusul are nevoie de interventie chirurgicala sau nu inainte de varsta de 4-5 ani. Procedura este relativ simpla, dureaza aproximativ 45 de minute si se face sub anestezie. Dupa operatie, copilul va mai ramane in spital, pentru observatie, cateva ore.

Recuperarea post-operatie

Dupa interventia chirurgicala, copilul are nevoie de repaos fizic. In functie de cat este de mare se vor evita inotul pentru 5-10 zile sau alte sporturi pentru doua-trei saptamani. Medicul va da recomandarile necesare in functie de fiecare pacient in parte. De asemenea, va urma un control la 2-4 saptamani de la interventie.

Mergi imediat la urgente dupa operatie daca:

Sursa: webmd.com

Exit mobile version