Ghid pentru parinti: Cum iti alini bebelusul cand are colici

by Sfatul Parintilor | 28/01/2014 21:10

Cand incep colicile[1], e greu si pentru bebelus, si pentru parinti deopotriva. Nu exista un tratament in sine pentru colici; totusi, poti incerca o serie de remedii ca sa-ti ajuti puiul sa le suporte mai usor. Secretul este sa-ti pastrezi calmul si sa intelegi ca, desi micutul plange fara incetare, prin simplul fapt ca il tii in brate, il ajuti deja sa se simta mai bine. Cu blandete si cu multa rabdare, experimenteaza diversele tehnici de a calma un bebelus cu colici, pana cand le gasesti pe acelea care functioneaza pentru voi. Ideile de mai jos te vor ajuta sa-i ameliorezi durerile micutului tau, dar tine minte: in unele cazuri vor merge la fix, in timp ce alte dati va fi nevoie sa incerci ceva diferit.

 

Ce sa faci cand il alaptezi

1. Tine bebelusul in pozitie dreapta
Ai putea incerca sa-ti tii puiul in pozitie verticala atunci cand il hranesti, indiferent daca il alaptezi natural sau cu biberonul. In acest mod, laptele va trece mai usor prin sistemul digestiv al micutului. Daca bebelusul sta ghemuit sau aplecat in timpul hranirii, exista sanse mai mari sa inghita aer si sa-l doara apoi burtica din cauza gazelor.

2. Hraneste-ti micutul in liniste
In primul rand, trebuie sa ai grija sa-ti alaptezi intotdeauna bebelusul inainte de a deveni lihnit – daca micutul plange de foame si se agita, va inghiti mai mult aer. Apoi, e foarte important sa-l hranesti in liniste, fara distrageri, intr-un mediu tihnit si calm. Miscoreaza lumina din camera, pune putina muzica ambientala si roaga-i pe fratiorii mai mari sa se joaca in liniste cat timp bebe papa.

3. Ai grija sa eructeze dupa ce mananca
Asigura-te ca bebelusul suge corect la san, pentru a inghiti cat mai putin aer, si pune-l apoi pe umarul tau, ca sa eructeze. Aceasta practica ajuta la eliminarea bulelor de aer din stomacel. Nu e nevoie sa astepti ca micutul sa termine o masa completa:
– daca alaptezi natural, ridica-l pe umar ca sa eructeze cand il muti de la un san la altul;
– daca il hranesti cu biberonul, fa pauze la cateva minute ca sa-i dai ragaz micutului sa eructeze.

4. Schimba-i tipul de lapte praf
Nu ar trebui sa existe probleme cu laptele praf pe care il folosesti, pentru ca, de regula, nu provoaca aparitia colicilor[2]. Totusi, e bine sa intrebi medicul daca e cazul sa schimbi tipul de lapte praf si sa alegi ceva care nu contine proteine din lapte de vaca.

5. Cumpara tetine anticolici
Daca iti alaptezi micutul cu biberonul, e important sa alegi sticluta si tetina potrivite[3]. Mai ales in perioada colicilor, bebe are nevoie de un biberon care sa nu permita inghitirea aerului in timpul hranirii, pentru ca asta duce la gaze si la probleme cu burtica. Exista biberoane special concepute ca sa previna acest lucru: unele sunt curbate, altele au duze sau o captuseala care impiedica formarea bulelor de aer in lichid si nu permit tetinei sa se stranga din cauza suctiunii. Ca tot vorbim de tetine, ar fi bine sa cauti o tetina anti-colici cu flux mediu – nici prea lent, ca bebelusul sa nu primeasca prea putin lapte si sa fie nevoit sa suga mai tare (cu riscul de a inghiti aer), nici prea rapid, ca micutul sa nu trebuiasca sa inghita repede laptele.

6. Scoate din alimentatia ta tot ce e alergenic
Informeaza-te despre legatura dintre alimentatia mamei si colicile bebelusului[4]. Anumite substante din alimente (in special proteinele din laptele de vaca) pot trece din alimentatia ta in laptele matern, influentand sansele puiului tau de a face colici. S-ar putea sa fie nevoie sa renunti o vreme la lactate, precum si la alte alimente cu potential alergenic sau care i-ar putea irita stomacelul, cum sunt mancarurile picante, graul, nucile, capsunile, usturoiul si legumele crucifere (varza, broccoli, conopida).

7. Stabileste o rutina zilnica
Hraneste-ti micutul doar atunci cand ii e foame, pentru ca supraalimentarea favorizeaza aparitia crampelor abdominale, iar in rest tine-te de rutina cu care s-a acomodat – baite, plimbari, cate un somnic la intervale strategice. Sigur ca bebelusul nu va sta cu ochii pe ceas, dar are un oarecare simt al ritmului in care se succed activitatile lui.
 

Remedii casnice pentru colicile bebelusului

1. Fa-i un ceai anticolici
Stand de vorba cu parintii care au trecut deja prin aceasta experienta, poti invata cateva trucuri grozave ca sa-i usurezi disconfortul bebelusului tau. Multe mamici te vor sfatui sa-i faci micutului un ceai slab din plante cu efect calmant, care ii vor atenua crampele abdominale. Poti incerca sa folosesti musetel, melisa, anason stelat, fenicul, marar, menta – plante care se regasesc de obicei si in compozitia siropurilor anti-colici disponibile la farmacie. Ai grija insa la concentratii: inainte de a te apuca de treaba, cere sfatul medicului. Eventual, poti incerca sa bei chiar tu ceaiul inainte de alaptare; unele mamici spun ca asta ajuta la calmarea colicilor bebelusului.

2. Cumpara un sirop carminativ
Aceste siropuri sunt preparate din extracte de plante (precum cele de mai sus) si bicarbonat de sodiu si pot ajuta la calmarea crampelor si la eliminarea gazelor. Mai poti incerca sa-i dai picaturi de simeticona, un medicament contra balonarii si flatulentei. Nu uita totusi sa ceri avizul pediatrului inainte de a-i administra copilului tau orice fel de siropuri sau medicamente.

3. Da-i bebelusului suplimente cu probiotice
Cercetatile stiintifice au scos la iveala ca probioticele pot reduce simptomele asociate cu colicile. In acest scop a fost studiat cu precadere Lactobacillus reuteris, pe care il poti cumpara de la farmacie fara reteta. Din nou, intreaba medicul daca poti sa i-l administrezi micutului tau.
4. Maseaza burtica bebelusului
Un masaj delicat poate ajuta la eliminarea gazelor si iti va face puiul sa se simta mai bine si sa nu-l mai jeneze burtica. Ca sa eliberezi tensiunea[5], incearca sa tii bebelusul pe genunchi, cu fata in jos, si sa-i masezi usor spatele.

5. Pune-i pe burtica o sticla cu apa calduta
S-ar putea sa ii placa senzatia si sa il calmeze. Ai grija ca apa sa aiba o temperatura adecvata (chiar daca tie ti se pare calduta, pentru micut s-ar putea sa fie fierbinte) si infasoara sticla intr-un prosop moale. Eventual, o poti aseza pe abdomenul tau, iar apoi sa intinzi bebelusul deasupra, cu fata in jos. Asa sticla nu ii va apasa greu pe burtica.
 

Fa o schimbare de atmosfera

1. Pune-i muzica bebelusului tau
Stii deja ca muzica e importanta pentru dezvoltarea armonioasa[6] a micutului. Iti poate veni si acum in ajutor, asa ca pune-i un CD cu catece de leagan sau canta-i chiar tu ca sa-l linistesti. Un alt truc util de calmare a bebelusilor agitati este sa le recreezi fondul sonor din uter, cu sunete de intensitate joasa si constanta, folosind melodii linistitoare, de relaxare. Exista pe piata CD-uri speciale, concepute sa redea micutilor senzatia calmanta din uter. De asemenea, s-ar putea sa ajute si alt gen de zgomote constante, asa ca poti porni masina de spalat, aspiratorul sau chiar un ventilator in preajma bebelusului.
2. Urca la volan
S-ar putea sa constati ca o plimbare cu masina e cel mai bun remediu pentru colicile micutului tau. Miscarea, zgomotul de fundal si vibratiile il vor calma imediat, asa ca instaleaza-l cu grija in scaunul auto[7] si mergeti amandoi intr-o mica plimbare, ca sa schimbi peisajul (oricum, si tu ai nevoie de o pauza!).
3. Iesi la o plimbare cu caruciorul
Daca ati stat multa vreme in casa, e momentul sa iesiti la o gura de aer. O plimbare in carucior[8] s-ar putea sa fie exact ce are nevoie – privelistile si sunetele noi, chiar si mirosurile, il vor distrage, iar miscarea ritmica a caruciorului si aerul proaspat il vor relaxa. Eventual, poti pune bebelusul in marsupiu[9], iar apoi sa mergi la cumparaturi sau sa-ti clatesti ochii in vitrina magazinelor. Tine minte insa ca s-ar putea sa-i placa mai mult in banduliera[10], pentru ca asa sta mai aproape de pieptul tau si iti poate asculta bataile inimii.

4. Fa putina liniste
Pe de alta parte, daca ati fost prin oras toata dimineata, putina liniste acasa si un somnic bun[11] e tot ce ii trebuie. In timp ce unii bebelusi se calmeaza atunci cand sunt stimulati si au parte de activitate, miscare, zgomot, altii au nevoie de putina tihna si reactioneaza mai bine daca in camera e liniste si intuneric.

5. Apeleaza la aromaterapie
Unii bebelusi apreciaza foarte mult mirosurile noi. Cere sfatul unui specialist, care iti poate recomanda un ulei esential cu proprietati de alinare, pe care sa-l arzi intr-o candela speciala in camera bebelusului. Exista, de asemenea, uleiuri esentiale special create pentru a usura tot felul de simptome si chiar boli, incepand de la dureri de orice tip si pana la oboseala si anxietate. Cauta uleiuri concepute pentru calmarea bebelusilor, ca de exemplu cel de musetel sau de lavanda (daca nu functioneaza pentru el, macar te va relaxa pe tine).
Tehnici speciale de calmare

1. Infasoara bebelusul intr-o paturica
Gandeste-te cat de confortabil statea puiul tau in burtica, inainte de a se naste, si iti vei putea da seama cat de imensa i se pare lumea acum. Iti poti reda sentimentul de siguranta de atunci daca il infesi bine intr-o paturica sau intr-o pelinca. Aceasta metoda il face sa se simta protejat si o poti aplica atunci cand il hranesti (si vezi ca nu se poate concentra la mancare), cand se face dupa-amiaza si incep crizele de colici sau cand vrei sa il adormi. Un bebelus infasat nu doar ca adoarme mai repede, dar nici nu se va trezi brusc din somn. In timp ce dorm, bebelusii se misca destul de mult[12], lucru care ar putea sa ii trezeasca daca nu sunt infasati.
2. Tine-l la pieptul tau
Bebelusul se va linisti daca il tii in brate, culcat pe pieptul tau, in asa fel incat sa-ti auda bataile inimii si sa-ti simta caldura corpului. Ritmul in care iti bate inima are acelasi efect asupra lui ca si CD-urile cu sunete din uter – ii va reda sentimentul ca e protejat si in siguranta.
3. Plimba-te cu bebelusul prin casa
Orice gen de miscare lina il va calma rapid, asa ca plimba-te incet prin casa cu bebelusul in brate sau, mai bine, cumpara un scaun de leganat. Daca stai la casa si ai spatiu in gradina, iti poti instala un scranciob, in care sa stai cu micutul in brate, sau chiar un balansoar pentru copii. In timp ce iti tii bebelusul strans in brate, leagana-l incet sau misca-l (salta-l) usor in sus si-n jos.
4. Fa cu el „bicicleta“
E vorba de un excercitiu fizic pentru bebelusi, menit sa le usureze durerile de burtica si sa ajute la eliminarea gazelor. Cat micutul sta intins pe spate, tine-l de picioruse si misca-i-le incet ca si cum ar pedala. Fa asta de cateva ori pe zi – ocaziile cele mai potrivite sunt atunci cand ii schimbi scutecelul.

5. Fa-i o baita relaxanta
O baie calda ii va distrage atentia micutului de la disconfortul provocat de colici si il va ajuta sa se relaxeze. Unii bebelusi adora sa fie tinuti sub dus, cu jetul de apa curgandu-le usor pe spate. Si puiului tau s-ar putea sa ii placa senzatia si ritmul apei care curge, precum si sunetul ei.
6. Da-i bebelusului o suzeta
In timpul crizelor de colici, orice obiect care te-ar putea ajuta sa-ti calmezi micutul valoreaza greutatea lui in aur. Chiar daca in mod normal nu i-ai da o suzeta[13], poti incerca sa ii oferi una acum, pentru ca ii va restabili confortul emotional. Ca alternativa, il poti incuraja sa-si suga degetelul ca sa se linisteasca.
Autor: Alexandra NEDELCU

Endnotes:
  1. colicile: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-colicile-bebelusului/
  2. nu provoaca aparitia colicilor: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-colicile-bebelusului/
  3. sa alegi sticluta si tetina potrivite: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/cum-aleg-biberonul-potrivit-pentru-micutul-meu/
  4. legatura dintre alimentatia mamei si colicile bebelusului: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-colicile-bebelusului/
  5. Ca sa eliberezi tensiunea: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-colicile-bebelusului/
  6. muzica e importanta pentru dezvoltarea armonioasa: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/are-bebelusul-tau-nevoie-de-muzica/
  7. scaunul auto: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/scaun-auto-copii-evita-greselile-de-instalare/
  8. carucior: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/cum-sa-cumperi-caruciorul-pentru-bebelusul-tau/
  9. marsupiu: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/marsupiul-pentru-bebelusi-sfaturi-practice-pentru-parinti/
  10. banduliera: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/marsupiul-pentru-bebelusi-sfaturi-practice-pentru-parinti/
  11. un somnic bun: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-somnul-la-bebelusi/
  12. se misca destul de mult: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/6-lucruri-pe-care-nu-le-stii-despre-somnul-bebelusului/
  13. suzeta: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/avantaje-si-dezavantajele-suzetei-la-copii/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/ghid-pentru-parinti-cum-iti-alini-bebelusul-cand-are-colici/