Deshidratarea la copii. Simptome si pericole

by Sfatul Parintilor | 07/03/2021 18:10

In fiecare zi, in conditii normale, atat copiii, cat si adultii pierd o cantitate de apa prin transpiratie, scaun, urina si lacrimi. Atunci cand transpiram, apa se evapora prin piele sub forma de vapori insa aceasta este inlocuita cu apa pe care o bem sau prin produsele alimentare ce contin apa.

In anumite cazuri copii pierd cantitati mari de saruri si apa. Acest lucru se intampla atunci cand cel mic are febra mare, voma, diaree sau cand transpira in urma unei activitati fizice solicitante. In cazul in care lichidele din corp nu sunt inlocuite, cei mici se pot deshidrata.

Citeste si: Deshidratarea la bebelusi. Semne de deshidratare! Ce trebuie facut[1]

Simptomele deshidratarii

Puiul tau are febra, diaree, varsaturi sau transpira foarte mult intr-o zi torida de vara? Atunci trebuie sa fi atenta la primele semne care apar in urma deshidratarii. Acestea pot consta in lacrimi putine sau deloc, o gura uscata, lipsa urinei sau a scutecelor ude pentru un interval de 6-8 ore sau doar o cantitate mica de urina. Alte simptome pot fi legate de iritabilitate, piele uscata si rece sau chiar oboseala si ametelii.

Cum prevenim si tratam deshidratarea?

Ar fi indicat sa prevenim deshidratarea in cazul copiilor pentru a evita anumite complicatii sau stari de rau.  Printre cele mai bune solutii de prevenire a deshidratarii sta insasi hidratarea in sine. Asigura-te ca micutul tau bea suficiente lichide zilnic insa pune un accent deosebit pe acestea atunci cand cel mic este racit, are febra sau a depus un efort fizic intens.

Chiar daca micutului tau nu ii este sete este important sa primeasca sursa de hidratare zilnica si chiar putin mai mult atunci cand este bolnavior.  Evita activitatile fizice la orele amiezii si opteaza pentru plimbari sau activitatile de dimineata si seara.

Te mai poate interesa: Mituri despre deshidratare. ATENTIE! Sunt demonstrate de specialisti[2]

In cazul in care micutul tau prezinte simptomele deshidratarii trebuie sa actionezi imediat

Daca puiul tau este mai mare poti incepe prin a-i oferi apa plata. Aceasta este cea mai buna varianta in primele ore insa dupa aceea copilul poate avea nevoie de bauturi care contin zahar sau saruri. Aranjeaza-i micutului o camera intunecata si rece unde se poate odihni si isi poate reveni in urma deshidratarii. Asaza-l in patut si incearca sa il lasi dezvelit sau cel mult acoperit cu o paturica. In acest moment vrei sa eviti transpiratia sau orice alta forma de pierdere a apei din organism.

In cazul in care il tratezi acasa pe micutul tau, in urma deshidratarii, si nu observi nici o imbunatatire a starii de sanatate trebuie sa consulti urgent un medic sau sa mergi cu puiul tau la cel mai apropiat spital.

Nu rata nici: Alimente si bauturi care iti deshidrateaza corpul[3]

Endnotes:
  1. Deshidratarea la bebelusi. Semne de deshidratare! Ce trebuie facut: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/deshidratarea-la-bebelusi-semne-de-deshidratare-ce-trebuie-facut/
  2. Mituri despre deshidratare. ATENTIE! Sunt demonstrate de specialisti: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/mituri-despre-deshidratare-atentie-sunt-demonstrate-de-specialisti/
  3. Alimente si bauturi care iti deshidrateaza corpul: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/alimente-si-bauturi-care-iti-deshidrateaza-corpul/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/deshidratarea-la-copii/